Islandi Ülikooli politoloogiaprofessori Òlafur Hardarssoni sõnul pole ta kunagi midagi sarnast näinud. "Ma arvan, et me peame neid valimisi käsitlema kui avalikkuse väljendust rahulolematusele politiikute, politiiliste parteide ja olukorraga politiikas," ütles ta.

Parima partei (Besti flokkurinn) tutvustuses nende kodulehel öeldakse, et tegu ongi lihtsalt Islandi kõige parema parteiga, mille programm moodustub kõigi teiste parteide parimatest osadest. Partei asutasid kohalikud kultuuriinimesed - näitlejad, lauljad, arhitektid jpt koomilise näitlejana silma paistnud Jón Gnarri juhtimisel umbes pool aastat tagasi.

Alguses paistis tegu olevat lihtsalt naljaga: Gnarri „valimislubaduste" hulka kuulusid näiteks sellised väljendid nagu „läbipaistev korruptsioon", "narkovaba parlament", „jääkaru Reykjaviki loomaaeda", „Disneyland lennujaama", „kustutame kõik võlad", „tasuta basseinid ja kindlasti ka rätikud kõigile", „igasugu asju vaestele", "kuulame rohkem vanureid" jms.

Ühel hetkel muutus see kõik aga tõsiseks, mida tõestab ka valimistulemus. Enne seda lõid partei liikmed veel naljaka ühislaulu Tina Turneri laulule „You´re simply the best", kus kuulutasid helget tulevikku, mis nende juhtimisel rahvale osaks hakkab saama (allpool ingliskeelsete subtiitritega).

Jón Gnarr on Islandi populaarseimaid näitlejaid, keda tuntakse kohalikest komöödiasarjadest. Gnarr on öelnud, et ei lootnud algul suurt midagi ega kavatsenud linnapeaks saada, kuid nüüd kavatseb ta tõsiselt linna juhtida, kui koalitsiooniläbirääkimised (praegu peetakse neid sotsiaaldemokraatidega) õnnestuvad. Selle eeltingimuseks on ilmselt see, et sotside juht hakkab vaatama telesarja "The Wire", sest Gnarr on öelnud, et ei tee koalitsiooni inimesega, kes seda pole näinud.

Üks Islandil elav eestlane ütles Ekspressile, et miks peaks Gnarri partei hullem olema kui see nelja partei kamp, kes selle maa on korruptsiooni ja muude tükkidega lämmatanud ja pimestanud. "Alles nüüd, ja eriti pärast parlamendi uurimisraportit, mis avaldati 12.märtsil on paljudel silmad avanenud... Ajab oksele, ei rohkem ega vähem," ütles ta.

Loe ingliskeelset pikemat intervjuud Gnarriga Reykjavik Grapevine´st.