Restoran Le Paris

Pidulik õhtusöök Celebrate Norway

Hind 495 krooni

Hinne: 9

Grand Hotel Tallinna restoran Le Paris on oma pidusöökide, nn Celebrate-sarja reklaamloosungitega möödujate kulinaarseid fantaasiaid õhutanud juba kuid. Esimesena meenuvad hiljutised iiri ja Aafrika kööki tutvustavad üritused. Maikuine pidusöök oli ajendatud 17. mail tähistatavast Norra rahvuspühast. Et norralased sarnaselt eestlastele heast joogist-söögist lugu pidada oskavad, on seda maad külastanule teada asi. Eelhäälestus on positiivne.

Soojast kevadõhtust hotelli fuajeesse sisenejat võtab vastu skandinaavialikult rahumeelne õhkkond. Salkkond auväärses eas soome daame vestleb vaikselt omavahel ning administraatori lauale nõjatub sõpradest ümbritsetud eksmiss, kelle naeratuse kumas restorani suundume. Tervitusjoogiks pakutud vahuveini mekkides selgub, et sedapuhku pole õhtusöögile kogunejaid eriti palju, silma järgi ehk paari-kolmekümne vahel. Küllap  seetõttu kujunebki õhtu meeldivalt intiimseks ja kammerlikuks (Chef de Cuisine Rene Uusmees arvab hiljem, et põhjuseks on eestlaste kalapelgus ning kinnitab, et aprillikuine aafrika õhtu tõi kokku üle kaheksakümne huvilise). Klaveril kõlab nukravõitu Grieg.

Restorani esindav noor daam  lausub võluva bridgetjonesiliku kohmakusega avasõnad, seejärel kõneleb Norra saadik Per Kristian Pedersen ning Katrin Ots firmast Riviera tutvustab õhtu esimest veini. Baron Philippe de Rothschildi Le Cadet 2001 on Sauvignon Blancile omaselt värske ja karge ning sobib ühtmoodi hästi nii klaveril kõlava “Peer Gynti” kui ka esimese roaga. Lõhetartar siiamarja, tomaticoncasse ja sinepi-hapukoorekastmega tundub harjumatult vähesoolane, kuid maitse on seda huvitavam ja värskem. Hiljem selgub, et soolanappus ongi norra köögile iseloomulik ning pärineb minevikust, mil seda esmast maitseainet lihtsalt saada polnud (“Sel ajal sool oli kallis kraam...” on eestlaselegi tuttav laulusalm).

Teine roog (külmsuitsutatud põdraliha papaiakreemi ning marineeritud kukeseentega) üllatab veelgi enam. Sageli pigem tuimaks peetud põdraliha on  mahlakas ja põnev, eriti kontrastis kergelt magusa lisandiga creme fraiche’ist ja papaiast. Saateks oli punane bordoo Chateau Haut Logat 1998, jõuline kombinatsioon kolmest viinamarjasordist (peaosas Cabernet Sauvignon). Maitsete tulevärk on võimas ning kõige muu juures ei puudu ka veinitutvustuses lubatud kerge šokolaadivarjund.

Ahh, järgmisena laualekantav kerge ja jahe astelpajusorbee on igati oodatud. Muide, astelpaju on Norra rannikule iseloomulik ja armastatud mitte ainult tervisliku mahla, vaid ka kauni väljanägemise tõttu, sestap mõjub see maitsev ja värskendav vahepala eriti asjakohaselt.

Sofia Joons esitab meisterlikult kauneid norra rahvalaule ja viiulipalu ning päris tõesti tekib tunne, nagu viibiksid heledal maiööl fjordikaldal. Kevadõhtu hõng toob meelde värsked krevetid, mida norralased tavatsevad röstsaia ja ohtra majoneesi ning valge veiniga vabas õhus pruukida. Majoneesi seekord ei pakuta, kuid krevette sisaldab järgmine käik (tiigerkrevettidega täidetud merikeelefilee trühvli- ja šampanjakastmes) tõesti. Õrn kaste väärib eraldi kiitmist, see viib tõesti (meri)keele alla! Ka vein lisab ansamblisse omajagu kõla: sel korral on tegu küpse ja aromaatse 1996. aasta Alsace’i Riesling Grand Cru Schoenenburgiga.

Magustoiduks on friteeritud camembert’i juust murakamoosi ja käharpeterselliga, mis meenutab mõnevõrra norra rahvuslikku pruuni ja magusat kitsejuustu, mida vahel samuti moosiga süüakse. Igaühe maitsele see rahvuslik juust ei istu, nagu näiteks eesti kurikuulus kaerakilegi, sestap on neutraalsem camembert magusroana sobivam. Raskevõitu dessert näikse samuti norralik joon olevat. Nende üks tuntumaid rahvustoite, mannaputru meenutav rømmegrøt koosneb jahust, koorest ja sulavõist ning enne söömist puistatakse sellele veel suhkrut ja kaneeli!

Siinkirjutajale on see maiustamine koos dessertveiniga (Cheval Quancardi Premieres Cotes de Bordeaux 2000) küll juba liig mis liig. Allikavett kulub palju ja lõpetuseks espresso kõrvale pakutavale Meukow VSOP konjakile leidub vaevu ruumi.

Neljatunnise õhtusöögi järel lahkudes heidan pilgu taas administraatori laua suunas. Eksmiss naaldub ikka veel lauaplaadile ja tema naeratus pole kübetki tuhmunud.

pildiallkiri

KRANSKAKE: Norrateemalisel õhtusöögil ehtisid laudu mandlitest, suhkrust ja munast valmistatud traditsioonilised lipuehtes pulmakoogid.