Mugav käes hoida


Tegemist on hästi käepärase vidinaga, mis tundub olevat soliidse konstruktsiooniga ja korralikust materjalist kerega. Nupud on kõik hästi leitavad ja reageerivad vajutusele hästi.


Väike ekraan on selge ning masina menüüd on loogiliselt üles ehitatud. Midagi olulist segaseks ei jää, vajalikud seaded leiad käsiraamatusse piilumatagi.


Muidu võiks aparaati ju väliselt pidada ka mobiiltelefoniks, ent salvesti reedavad kaks ülaosast välja pungitavat mikrofonisarve. Komplektis on neile kaasas ka tuulevarju pakkuvad musta värvi katted, mille sõbrants ristis mikihiirteks. Tõepoolest on masina mikid nii üsna mikikõrvade moodi. Ainuke viga, et nood mikid ei tee siiski täiel määral seda, milleks nad on mõeldud.


Tänavahelisid jäädvustada püüdes kipub ka iseloomulik tuulemüra lindile jääma, nii et väljas on salvestuseks mõistlik valida varjatum koht.


Mikrofonidele saab valida tava- või tundliku režiimi, viimane kõlbab ilmselt päris hästi näiteks metsas loodushäälte kinnipüüdmiseks.


Salvestusaparaat töötab kahe AA-patarei toitel, mis minu meelest on kasutamisel pluss võrreldes igasugu laetavate akudega à la iPod. Vooluallika kõhnumisel võib siis lihtsalt värske toite sisse panna, samas võib pruukida ka laetavaid akusid. Kaasas on ka aparaadi riidest ja nahast kaitsekotike, samuti USB-kaabel, mis laseb helifailid arvutisse tõmmata.


Suurim puudus on hind


Komplektis on ka helitöötlemise tarkvara Cubase lite-versioon. Loetu põhjal sobib see katsetusteks ja väiksemateks ettevõtmisteks, kuid ise ma seda ei proovinud, kuna kasutan nagunii Ableton Live’i.


Ette heita ei ole LS-10-le tegelikult eriti midagi, ka ajakirjanikutöös tehtavate intervjuude jaoks oleks tegu vägagi sobiva aparaadiga. Teine asi on selle hind. Maaletooja andmeil peaks letihind poes jääma umbes 5990 krooni kanti, mis on ühe pisikese elektroonikaseadme kohta päris suur summa.


Vaatasin huvi pärast, palju maksavad sarnased salvestajad tuntud Saksa veebipoes Thomann.


LS-10 on seal 400 eurot (Soome käibemaksuga), populaarne M-Audio Microtrack 300 eurot, Zoom H-2 maksab 200 eurot. Kuna teisi nimetatuid ei ole proovinud, ei oska öelda, kui palju kasutusmugavusest ja võimalusest jääks konkurent-vidinate madalama hinna tõttu saamata.


Samas, Thomanni valikust leiab ka high-end-salvestajaid, mille hind ületab 1000 ja isegi 2000 eurot. Viimase asemel valiks küll iga kell viis korda odavama Olympuse.