Ülikoolihariduse omandas Gorner Leedus Vilniuses, Sorbonne’is Prantsusmaal ja Oxfordis Inglismaal. Lisaks õppis ta aasta aega äritegemist mainekas Harvardi ülikoolis USAs.


M usub, et Gorneri tõeline kirg on just äri: “Ta alustas väikesest farmaatsiaärist Eestis, hiljem avas Pariisi lähedal vabriku. Võiks eeldada, et see oleks vastupidi – büroo Pariisis ja odav tööjõud Eestis. Kuid doktor Gorneris pole miski nii, nagu võiks eeldada.”


Gorner äritseb heroiiniga, mida ta toodab Pärsias. Seetõttu satub Bond esimest korda oma töise karjääri jooksul Lähis-Itta (raamatu tegevus toimub aastal 1967) – varem on ta viibinud vaid lapsena Egiptuses ja puhanud korra Liibanoni pealinnas Beirutis.


Kuigi Gorner ei ela enam Eestis, räägib ta ühel hetkel Bondile, et osa tema toodangust “kulgeb, uskuge või mitte, Nõukogude Liidu kaudu Eestisse”. (Paistab, et Faulksi meelest polnudki Eesti osa Nõukogude Liidust, raamatus esineb veel teisigi hämmastavalt naiivseid vigu.)


Bond peab esmakohtumisel Gornerit tema kõrgete põsenukkide ja vidukil silmade tõttu slaavlaseks või kuskilt Ida-Euroopast pärinevaks. Tema juuksed on õlekarva ja üle pea kammitud.  Gornerist õhkub kõrkust. “Viis, kuidas ta oli pea kuklasse heitnud ja huuled seadnud, samuti randmeliigutus, millega ta munakivisillutisele tuhka puistas, tunnistas põlgust kõige vastu, mis teda ümbritses. Kuid peale selle märkas Bond veel midagi – lausa kõrvetavalt pingsat tähelepanu. Sel mehel oli täita nii erakordselt pakiline ülesanne, et ta trambib jalge alla kõik takistused.”


Üle kõige vihkab Gorner Suurbritanniat. Tema soov ongi kuningriigi purustamine ükskõik mis viisil.


Paljudele Bondi vastastele omaselt vaevab ka Gornerit puue – tal on haruldane

kaasasündinud väärareng main de singe ehk “ahvikäpp”. See tähendab, et mehe ühe käe pöial on samal tasandil teiste sõrmedega ega ole neile vastandav. Seetõttu ei saa ta tolle käega esemeid haarata. Moonutatud kätt varjab ta alati kinda abil.


Varem on Bond Baltimaadest pärit kurjategijaga sõdinud vaid korra – selleks oli Riias sündinud punapäine Auric Goldfinger ehk Kuldsõrm. Lätist lahkus Goldfinger 20aastasena. Temast sai Ühendkuningriigi rikkaim alam, kuid Goldfinger ei elanud saareriigis, vaid Bahama saartel ja tema ärihuvid ulatusid üle ilma. Goldfingeri salaplaan “Grand Slam” nägi ette USA kullareservide hoidla Fort Knoxi ründamise närvigaasiga, sealt 15 miljardi dollari ulatuses kulla röövimise ja põgenemise Nõukogude Liitu.


Leedulastega pole Bond kokku puutunud. Kuid ka tollel Balti riigil on oma “superstaar” popkultuuri suurimate antikangelaste seas: inimsööjast sarimõrvar Hannibal Lecter pärineb Leedu aristokraatide perest.