Jean Leon polnud mitte ainult inimene, vaid ka teoks tehtud Ameerika unistus. 1947 läks Hispaania nooruk Cefferino Carrion Ameerikasse õnne otsima ning sõbrunes filmitäht James Deaniga. Nad kavatsesid avada koos restorani, aga 1955 sai Dean surma. Järgmisel aastal õnnestus vahepeal Jean Leoni nime hankinud hispaanlasel siiski restoran La Scala avada.

Et oma restorani väärt veiniga varustada, rajas Jean Leon 1963 Barcelona lähedale Penedesi veinipiirkonda 150 hektari suuruse veinimõisa ning 1969 sündis esimene Hispaania pinnal valminud Cabernet-vein. Gran Reserva Cabernet Sauvignon valmib kaheksa hektari suuruses La Scala veiniaias, mille pinnas on eriti vaene ja kivine.

Külastasin Jean Leoni veinivaldust septembris ja vaatasin läbi ultramoodsa degustatsioonisaali klaasseina Jean Leoni valdusi. Torrese kontsernis (veiniaiad võttis pärast Leoni surma üle Miguel Torres) on Jean Leoni memoriaalveinimaja ühtlasi esinduslik turismimagnet ja teisalt ka kõrgtasemeline katsepolügoon, mille kulud peavad katma lihtsa Torrese veini Sangre de Toro joojad. Ütleksin, et Jean Leoni veinidele on iseloomulik ühtaegu kuiv ja mahlakas stiil.

Kuidas Gran Reserva maitseb? Aroomi avanemine võtab pisut aega, selles on valdav must sõstar, veidi on ka mustikat ja seedrit. Maitse on pehme tekstuuriga, suhteliselt kuiv, mustika-põldmarja karakteriga, mida nüansseerib pisut tammevaadist pärinev kohvinüanss. Aus ja stiilne.