Jeruusalemma saabudes jäävad kohe silma relvastatud sõdurid. Neid on kõikjal. Tundub, et pole olemas nurka või sopikest, mida ei valvataks. Esialgu on see pisut võõras ja kõhedust tekitav pilt, kuid rahustuseks tasub meeles pidada, et Iisraelis on loodud tugev kontrolli- ja valvesüsteem, mis tagab linnaelanike ja turistide turvalisuse. Valvsust siiski kaotada ei tohiks, sest terroriaktid pole siin haruldased. Kummaline on esmapilgul ka see, et naistel on Iisraelis sõjaväekohustus. Automaatidega neiud Jeruusalemma tänavatel on täiesti tavaline vaatepilt

Linn ise on jagatud araablaste ja juutide vahel kaheks ning nende rajoonide vahele on ehitatud raudaeda meenutav piire ja paigutatud tugevdatud valve. Araablased on loomu poolest veidi sõjakamad kui juudid ning nende ala on riskantsem külastada. Juutide linnaosas on seevastu märksa rahulikum liikuda.

Religiooni mõjud

Omaette vaatepilt on ortodokssed juudid, kes kannavad ka suvel meeletus kuumuses musti maani mantleid ja musta kaabut, mille alt on näha pikki oimulokke. Tavalised juudid, kes on oma elu usule vähem pühendanud, kannavad pealael väikest musta mütsikest.

Huvitav on ka fakt, et juutidel algab uus päev õhtul päikeseloojanguga. Reede on päev, mil peetakse sabatit. Sel päeval ei tehta tööd, ei valmistata süüa ega sõideta autoga. Hotellides näiteks on olemas sabatiliftid, mis sõidavad reedeti terve päev automaatselt üles-alla, peatudes igal korrusel, et sees olev inimene nupule vajutama ei peaks, mis käib samuti töötegemise alla. Neljapäeva õhtuks peab juutidel olema kõik ettevalmistused järgmiseks päevaks tehtud. Viimane asi, mida õhtul peres tehakse, on söögilauas küünla süütamine. Turistidel tuleks kindlasti arvestada sellega, et reedeti on suletud kõik kauplused ning autosõidu peale vaadatakse tänaval halvustavalt.

Reisijatele, kes pole usklikud, pakub kindlasti huvi omapärane ja põnev tänavapilt. Õhtuti on linn täis elu ja muusikat ning tänavatel tantsivad mehed. Naistel seevastu on tänaval tantsimine keelatud. Neile on tantsimiseks üles pandud akendeta kinnine telk. Selline vaatepilt tundub esilagu naljakas. Neid, kes telkides tantsijatega liituda soovivad, võtavad juudi naised sooja naeratusega vastu. Eeldusel muidugi, et oled naine. Meeste kepsutamist võivad aga kõik vaadata ning ka siin on turistidel võimalus kampa lüüa.

Elav ajalugu

Jeruusalemmas tuleks kindlasti käia Nutu­müüri ääres, mis on tuubil täis palvetavatest juutidest. Mõnel neist on nägu peidetud piiblisse, paljud naised nutavad ja koogutavad palvetades seina poole. Nutumüür on juutidele tähtsaim palvetamise paik, sest see on ainus osa, mis on säilinud Jeruusalemma templist.

Legend räägib, et kui oma soov paberile kirjutada ja see müüri seinaprakku poetada, läheb soov täide. Nutumüüri ääres on alati palju rahvast ning tunglevate inimeste vahelt oma soovi seinale toppida on omamoodi katsumus.

Ka siin tehakse naistel ja meestel selget vahet. Müür on jaotatud kaheks: meeste ja naiste pooleks. Palvetamisel ei tohi mehed mõelda muule kui Jumalale ning naised võivad nende keskendumist häirida.

Koht, kus tasuks kindlasti ära käia, on Hauaaed. Väidetavalt asub siin hauakamber, kuhu maeti Jeesus. Piiblis on seda paika täpselt kirjeldatud, mis annab alust nii arvata, kuid lõplikku kinnitust sellele ei leidu.

Külastada tuleks ka Õlimäge ja Getsemani aeda, kus piibli kohaselt Jeesus oma jüngritele õpetussõnu jagas. Väänulised ja jässakad õlipuud, mis Getsemani aias kasvavad, on vanemad kui meie ajaarvamine ning lisavad paigale juurde maagiat ja salapära. Mõte sellest, et Jeesus ise omal ajal selles aias samade puude vahel jalutas, loob erilise tunde.

Selleks et kogeda veel midagi enneolematut ja ainulaadset, tuleks sõita Surnumere äärde, mis asub Jeruusalemmast mõnetunnise sõidu kaugusel. See on kõige madalamal asuv järv maailmas – 408 meetrit allpool merepinda. Tulisoolases vees hõljumine on erakordne kogemus, mida tasub omal nahal proovida. Põhja vajuda pole võimalik ja sellest on tingitud ka järve nimi. Haavade ja kriimustuste korral, mõistagi, ei ole soovitatav nii suure soola­sisaldusega vette minna.

Kulukas kogemus

Iisrael on üsna kallis riik. Poeletil on kaupade hinnad küll meie omadega sarnased, kuid üks seekel (kohalik rahaühik) on ligi kolm krooni, mis muudab tooted meie jaoks selle võrra kallimaks.

Iisraelis süüakse head ja rikkalikku toitu. Restorani minnes ei pea muretsema võõrapäraste toitude maitse pärast. Juudid on suurepärased kokad. Kõige levinum toit on hummus ja seda pakutakse tõesti mitmel kümnel eri moel.

Jeruusalemm tervikuna jätab sügava mulje kõigile seal käinud inimestele, sõltumata nende uskumustest või kultuurilisest taustast.   

Hea teada 

Elanikke: Iisraelis 7,3 miljonit

Riigikeeled: heebrea ja araabia

Pealinn: Jeruusalemm

Keskus: Tel Aviv

Rahaühik: uus seekel (ILS = 2,8 EEK)

Tel Avivis on juute 95%, ülejäänud on araablased. Kogu riigis moodustavad juudid 85% elanikkonnast.

Suvel on soojakraade keskmiselt 35 °C, talvel alla 18 °C temperatuur ei lange.

Rahvustoitu hummust pakutakse igas söögikohas.

Purim’il (heebra keeles ’õnn’) ehk vabanemise pühal ehk lõbusal karnevalil tantsitakse, juuakse, süüakse rikkalikult ja ollakse õnnelikud. Sel ajal ei unustata heategevust.

Tallinnast on võimalik Tel Avivi lennata otselennuga või Praha kaudu. Lennu­jaamast sõidab buss Jeruusalemma veerand tunniga.