Peeter Suure majake on mõistagi viinamekkimiseks igati kohane paik, kuigi omal ajal tsaariga ühes lauas istunud poleks kindlasti vaid napi pitsimekutamisega pääsenud. Pakutu, kõrgklassi kuuluv Stolichnaya Elit, on aga just sedasorti jook. Tootja, Latvias Balzamsi esindajate jutt ülitäpsest tehnoloogiast ja lihvitud maitseomadustest iseenesest ehk kedagi viinausku pöörata ei suutnud (olgem ausad, viin on ju lõpuks ikkagi vaid viin!), kuid teade, et uus jook maksab poes tavalisest Stolichnayast kümme korda enam, tekitas kokkutulnutes elevust. Igatahes kostis pika laua tagant tükk aega vaid intensiivse peastarvutamisega kaasnevat nohinat.

Stoli Elit, nagu teda ameerikapäraselt kutsutakse, on tõepoolest siinmail müüdavatest kalleim viin – sellise hinnaklassi hundijalavesi läheb kaubaks peamiselt USA turul. Lõhna- ja maitsevahe on aga tõepoolest selgelt tunda – jaanitule ääres väikese “terava” tegemiseks Elit kuigi hästi ei istu, sest kõik teravused on maitses hoolega ümaraks lihvitud. See peenviin on maheda selge mekiga ega jäta suulakke vähimatki maitsejälge.

Karta on, et Imre Kose säravas maneeris esitletud menüü tavalist viina enda kõrval ei salliks, kuid Elitiga sobisid need mahedad ja mahlakad maitsed suurepäraselt. Martiniklaasis serveeritud mango, meloni ja värske kurgi tar-tar sidrunilõhega muutus viinapitsi saatel pikantseks ja erakordselt mahlakaks aperitiiviks. Lisaks loetletule kuulub koostisse veel pisut ingverit, chillikaun ja veidi värsket münti – ning tulemus on eriti värske ja suvine. Koos viinasõõmuga meenutas see head margariitat või mõnd muud lõunamaist kokteili.

Kui järgmisena pakutud tilluke marineeritud kurk mee ja paksu hapukoorega on peenema viinakõrvase klassika, siis ingverimaitseline trühvel valge šokolaadiga on sedavõrd õrn ja kerge zakuska, et selle pakkumine nõuab tõesti imrekoselikku julgust. Ning see tasus end mõistagi ära.

Tuleb välja, et viin sobib suvejoogiks küll – ehkki odavama märjukese kõrval vajaks suupisted pisut jõulisema maitsega komponente.