Paavstil ja Obama valitsusel oli hõlpus Kuuba teemat peita vabariiklaste eest. Vabariiklasi toetab suur kogukond Kuuba emigrante Floridas. Hispaaniakeelsete käes on Floridas palju avalikke ameteid ning Little Havana on Miami linna konservatiivide kants, kus Castro perekonna kommuniste ei sallita.

Kolmapäeval peeti Vatikanis paavst Franciscuse 78-ndat sünnipäeva. Suurema kingi tegid talle Barak Obama ja Raul Castro, deklareerides lõunatunnil, et USA ning Kuuba taastavad diplomaatilised suhted. Esimene kahe poole esinduste kohtumine toimus Sunday Timesi andmetel juunis. 

Otsesele kohtumisele eelnesid 7 salajast nõupidamist Kanadas - Ottawas ning Torontos. "Geograafiline paik oli küll Kanada, ent kogu õhustiku ja diplomaatia lõi Vatikan," lisab ajaleht.
Vatikani välisminister, kardinal Pietro Parolin kommenteeris: "See on järjekordne näide üksteisele vastutuleku poliitikast, mida paavst järjekindlalt ajab. Inimgruppe ja riike kutsume üles seda vaimu järgima."

Paavst Johannes Paulus II suureks teeneks loetakse katoliikliku Poola kaitsmist ja julgustamist kommunismi rahumeelsel suretamisel.