Viimsi Suur-Kaare tee ridaelamu elanik - nimetame teda Märdiks - ärkas laupäeva öösel imeliku müra peale. Kell oli umbes 4.40 hommikul. Ta tahtis välja minna, et uurida, millest selline lärm, kuid ei saanud ust lahti.


Maja välisuks oli blokeeritud puupingiga ning seda ei olnud võimalik avada. Pink oli sama, mis seisab tavaliselt Märdi eramu õuel. Alles sel hetkel sai pereisa Märt aru, et majas on vargad.


Ta nägi läbi ukseprao, et keegi heledas spordidressis noormees lammutab välisukse kõrval olevat ust, mis viib abiruumi, kus Märt hoiab tööriistu ja ehitusel vaja minevat tehnikat. Märt ehmatas oma ilmumisega kurjategijad ära ning nood põgenesid kuriteopaigalt üle aia.


Kuid enne seda olid heledates riietes tegelased suutnud ronida teise korruse rõdule ja varastada sealt kaks jalgratast.


Umbes üheksa paiku hommikul koputas sellesama Suur-Kaare tee elaniku Romani (nimi samuti muudetud - EE) uksele naabrinaine Alina ja teatas, et öösel olid nende majas käinud murdvargad.


Roman tuli välja ja avastas, et tema garaaži aken oli sisse vajutatud. Juba mõne minuti pärast selgus, et murdvargad olid käinud ka Romani naabri Märdi juures ning ka Märdi naabri aias ja tänava järgmises aias ka. Ühtekokku langes kurjategijate ohvriks kuus peret.


“Ebemeeldiv on asjaolu, et sa jäid oma asjadest ilma,” ütleb Märt. “Aga mitte ainult! Ebameeldiv on ka see, et keegi on sorinud siin sinu oma territooriumil sinu asjades.”


Suur-Kaare tee on suhteliselt uus tänav. Selle tänava ridaelamud ja eramajad on alles hiljuti valmis saanud või alles pooleli. Pool tänavast on asfalteeritud, teine pool veel mitte.


On täiesti loomulik, et inimene jätab oma majas ja oma krundil oma asjad sinna, kuhu tahab.


Selle tänava inimesed ei osanud varem üldse karta, et kui jalgratas seisab teise korruse rõdul, siis võidakse see sealt ära viia. Või et kui tööriist on jäetud õue, varastab keegi selle ära.


Ööl vastu läinud laupäeva võtsid röövlid kruntidelt ära kõik, mis “ripakil”, lõhkusid lisaks kõrvalhoonete või abiruumide ukselukud, murdsid sisse ühte garaaži (kusjuures garaažiaknad ei olnud katki löödud, vaid sisse vajutatud, sest plastaknaid ei ole võimalik puruks lüüa). Ühel perel oli murtud sisse maja territooriumil seisvasse autosse ja sealt asju varastatud.


Tänava elanikud oletavad, et kurjategijad sõitsid kohale mitme autoga, sest kõike kokkuvarastatut ei oleks olnud võimalik ühe sõiduautoga ära vedada.


Kruntidele roniti üle aedade. Mõnes kohas olid võrkaiad ronijate raskuse all järele andnud.


Muide, need ei olnud ainsad jäljed, mis kurjategijad endast maha jätsid. Puruks pekstud klaasid, lõhutud lukud, porised jalajäljed - kannatanud leiavad, et röövlid ei tegutsenud kuigi “puhtalt”.


“Jääb mulje, et kurjategijad töötasid terve öö,” täpsustab Roman.


Politsei saabus hommikul. Ühe autoga. Kaks kordnikku. Lasnamäe patrull Vikerlase tänavalt. Nad käisid läbi kõik kannatanud pered, tuvastasid toimunu ja lahkusid alles pärast lõunat.


“On ilmselge, et tegutse s ming i koma ndo, brigaad. Vastasel juhul ei oleks nad nii lühikese ajaga sellise hulga majadega toime tulnud. Ja veel - me teame, et umbes kahe nädala eest toimus sarnane röövimine sellesama tänava teises otsas; siis said kannatada veel viie maja elanikud,” ütleb Märt.


Muide, mitmel naabril olid koerad. Paraku ei teinud koerad abiruumides toimunust väljagi. Ning Märdi majas on olemas signalisatsioon, kuid esimene korrus, kus murdvargad tegutsesid, ei olnud ühendatud turvafirmaga.
Politsei kommentaar Viimsi vargustest

Põhja prefektuuri kriminaalosakonna varavastaste kuritegude talituse vanemkomissar Rainis Sinikas:

Ei saa öelda, et Viimsis vargused või sissemurdmised sagenenud oleks.

Väikeste varguste puhul on inimestele palve ka hoida oma vara just kurjategijate pilkude eest.

Jalgratas lahtisel rõdul eramajas või hoovi peal olevad kergesti kaasahaartavad esemed on paraku kurikaeltele ahvatluseks ning öisel ajal saavad nad kerge vaevaga oma saagi kätte.