Kõik invaliidid ei vaja puudeastet

Henno Kapp, Lääne-Virumaa Vaegurluse Ekspertiisi Komisjoni (VEK) kauaaegne esimees:

  •  Puue on inimese toimetule­matus eneseteeninduse ja -hool­dusega. Laine Valli kaotas jalad lapsena ja on olukorraga ilusasti kohanenud. Mina teda tänaval liikumas ei ole näinud, aga inimesed, kes on, ütlevad, et ta kõnnib kenasti.
  •  Ma saan väga hästi aru, et inimene ise tahaks rasket puuet, sest pensionärile on ka 200 krooni raha. Meie töös on rahulolematust väga ­palju, aga me ei saa laduda puudeid lihtsalt härdusest. Muidu­gi, kui asi on kahevahel, siis langetame otsuse inimese kasuks.
  •  Puudeastme määramisel lähtume just konkreetsest inimesest. Näiteks oleme jätnud puude määramata ka ühekäelisena sündinud mehele – ta on oma eluga kohanenud ega vaja puudeastet. Tema elu ongi ühekäelise elu. Kui inim­olendil oleks kolm kätt ja üks käsi tuleks otsast ära, siis tunduks talle ka kahekäelisus pudena. Või üks teine tubli mees, kes kümme aastat tagasi jala kaotas, ei vaja samuti puudeastet, sest ta ei vaja kõrvalist abi. Kui inimene on võimeline oma juubelil tantsu vihtuma – mis puuet saab tal olla?
  •  Kui oleks minu teha, siis oleks Eestis vähem puudega inimesi kui praegu. Tundub, et osa arstlikke komisjone määrab neid liiga kergekäeliselt.
  •  Ma ei taha oma kolleege kritiseerida, aga mulle on arusaamatu see, et Lõuna- ja Kagu-Eestis on nii palju puuetega inimesi. On ju absurdne, et Tartus on sama palju sügava puudega inimesi kui terves Tallinnas kokku?

Puudeastmed

Sügav
- vajab pidevat kõrvalabi
- vajab ööpäevaringset järelevalvet

Raske
- vajab kõrvalabi
- vajab järelevalvet igal ööpäeval

Keskmine
- vajab regu­laarset kõrvalabi väljaspool elamiskohta vähemalt korra nädalas