Kõige VANEM TULETORN on Kõpus. Kõige vanemaks tuleb tunnistada Kõpu tuletorn Hiiumaal, mis valmis 1531. aastal. Üle elanud mereröövlite ja rannaröövlite ajad, tervitab Kõpu majakaplink esimesena maailmaookeanilt koju naasvat meremeest.

Kõige KUULSAM METEORIIDIKRAATER on Kaali kraater Saaremaal, teda tuntakse kogu Euroopas kui esimest teaduslikult tõestatud meteoriidikraatrit. Kui Kaali meteoriit mitu tuhat aastat tagasi suure pauguga alla kukkus, usuti, et Päikese poeg põrutas oma tulivankriga üle taeva.

Kõik EESTI LINNURÕNGAD kannavad kirja ESTONIA MATSALU. Matsalu rahvuspargis on üle poole sajandi linde uuritud ja rõngastatud.

Kõige LÄÄNEPOOLSEM Eesti maanurk asub Nootamaal. Aga kus asub Nootamaa? Mere taga on Saaremaa, suur saar. Saaremaa taga Vilsandi, väiksem saar. Vilsandi taga Nootamaa, pisike saar. Lausa laulud vedelevad seal maas. Kivid, kadakad, hahapesad.

Kõige ROHKEM HARULDASI LINDE vaadeldakse Sõrve maasäärel, mis ulatub kaugele merre. Just seal maanduvad haruldased tiivulised külalised kõigepealt.

Kõige LIIGIRIKKAM PUISNIIT
Häid lambaid mahub ühte lauta palju. Virtsu lähedalt Laelatu puisniidu ühelt ruutmeetrilt on leitud 76 taimeliiki.

Kõige SUUREMAD KARUDE SÕBRAD on Nigula metsloomade taastuskeskuse töötajad. Nad näevad palju vaeva pereta jäänud karupoegade ja teiste hättasattunud metsloomade aitamisega.

Kõige VÄIKSEM LINN asub Viljandimaal ja kannab nime Mõisaküla. Linnaks sai ta tänu mööduvale raudteele. Praegu rongid seal enam ei käi, elanikke on pisut üle tuhande.

Kõige ROHKEMATE LOHKUDEGA KULTUSEKIVI
Assaku Nõiakivil leidub üle 400 lohu. Pühapaigad ei ole mitte ainult kirikud ja altarid, vaid ka hiied ning kivid.

Kõige ROHKEM AUTOSID
Ei ole kahtlustki, kus - meie pealinnas Tallinnas. Suured autod, väiksed autod. Madalad ja kõrged tuurid, liiklusmärgid, viaduktid, ümbersõidud, sissesõidud. Ooooh! Tuleb aeg, mil see muutub ja jalgrattaid saab olema hoopis rohkem kui praegu.

Kõige SUUREM TUULEPARK asub Pakril
Üpris tuulises paigas Pakri poolsaarel keerutab kaheksa tuulikut. Vanavanaisa jahvatas tünja tuuleveskiga teri, meie aja sihvakad tuulikud keerutavad tuppa valgust.

Kõige SALAPÄRASEM DAAM ilmub Haapsalu lossi aknale suvelõpu öödel valge helendusena. Valge Daam, keda kõik Haapsalu külalised näha tahavad. 500 aastat tagasi olevat üks noor naine õnnetu armastuse pärast lossiseina sisse müüritud, arvatakse, et tema ongi Valge Daam.

Kõige VÕIMSAM MUINASLINNUS
Varbola Jaanilinn paikneb Märjamaa vallas. Nimi Varbola võib olla tulnud varblase nokast. Kui oled Varbolas käinud ja kiviheitemasinat näinud, võid ise ka sellise koos sõpradega valmis teha.

Kõige PÕHJAPOOLSEM Eesti maanukk paikneb Pärispea poolsaarel Purekkari neemel - seal, kus kiviklibune maa lõpeb ja lained algavad. Kord lähemal, kord kaugemal, olenevalt veeseisust.

Kõige ROHKEM MAA-ALUSEID JÕGESID
voolab Tuhala karstialal. Mis seal maa all veel on? Terve hulk nõiutud rahapadasid.

Mandri-Eesti KESKPUNKT
Mõnikord öeldakse, et maailma naba asub Pariisis. Mandri-Eesti kivirahnuga tähistatud keskpunkt asub Tartu-Tallinna maantee veeres.

Kõige TONTLIKUM SAAR asub keset Võrtsjärve, nimigi Tondisaar. Kui kaldalt vaadata, ei paistagi ta nii tontlik, vaid üpris sõbralik puudega kühm vete keskel. Kui saarele sõita, võib tonte kohata küll. Need on kormoranid ja nahkhiired, keda vahel sõbralikult tontideks kutsutakse.

Kõige SUUREM VÕIMALUS KUULDA LÄTI KEELT
See võimalus tekib siis, kui kõrvad kikkis jalutada Läti-Eesti piirilinnas Valka-Valgas.

Kõige JÄMEDAM PUU on Tamme-Lauri tamm Urvastes, ümbermõõt 8 meetrit, kui rinna kõrguselt mõõta. Teda peetakse ka meie kõige vanemaks puuks - vanust ligi 700 aastat. Võid Tamme-Lauri tamme kallistada, kuid ümbert kinni võtma ei ulatu. Võib-olla seitsmekesi ulatuks!

Kõige KÕRGEM KIVI
Küll kaheks tükiks lõhenenud, aga siiski Eesti üks kõrgeimaid kive, seitse ja pool meetrit on Jaani- Tooma Suurkivi. Sama kõrged on veel Tammispea ja Vaindloo rändrahnud. Jaani-Tooma Suurkivi on Lahemaa rahvuspargi kõige tuntum rahn. Tore ka seepärast, et talle pääseb ilusti külje alla. Mitte ujudes, vaid astudes. Aga mahult kõige suurem maismaal asuv kivi on Ehalkivi (930 m³).

Kõige KÕRGEM JÄÄTMEKUHI paikneb Virumaal Kohtla-Järvel. Meie põlevkivikaevanduste jääkidest on tekkinud rohkem kui 120 meetri kõrgune mägi.

Kõige KÕRGEM JUGA
Valaste juga kukutab oma vee alla 30 meetri kõrguselt Põhja-Eesti pankrannikult. Suurte vete ajal kohiseb juga kõvemini, kuivemal ajal niriseb. Põuaga võib juhtuda ka seda, et juga täiesti ilma veeta jääb.

Kõige SÜGAVAM ALLIKAS vuliseb Endla looduskaitsealal, on peaaegu viis meetrit sügav ja kannab Sopa allika nime. Allikas on kristallselge, ta puhas vesi kutsub janu kustutama.

Kõige KELMIM POISS elas või elab praegugi Palamusel. Nimeks Joosep Toots, ristiisaks kirjanik Oskar Luts. Joosep Tootsil on pisut krässus juuksed, tedretähnid, taskutes tuhat asja ja hästi lahke süda.

Kõige RIKKAMAD SIBULA-PÕLLUD paiknevad Peipsi järve äärsel liivasel, kuid viljakal kaldaäärel. Seal elavad inimesed, kel usku Jumalasse, lugupidamist esivanemate vastu ja sibula kui terviseandja vastu.

Kõige VANEM ÜLIKOOL on Eestis Tartu ülikool, mille asutas Rootsi kuningas 1632. aastal. Kui astud ülikooli peahoonest mööda, peatu korraks kuue samba juures. Seal on üksjagu tarku inimesi enne sind peatunud, paik annab jõudu. Hakkad võibolla sinagi Tartu ülikoolis õppima.

Kõige ROHELISEMA TRÜKIKOJA Eestis leiate Tartu lähistelt Vahi keskusest. Trükikoda kasutab tuule- ja päikeseenergiat, istutab igal aastal metsa ning hoolib keskkonnast nii sõnades kui tegudes. Eesti esimene keskkonnasõbralik trükiteenus - Roheline Trükis - valmib just Ecoprindis.

Kõige SÜGAVAM JÄRV on Rõuge Suurjärv, 38 meetrit. Rahvas usub, et see järv võib sügavamgi olla, sest kui poisid ükskord sangpommi köiega järve põhja lasksid ja seda jälle üles tahtsid tõmmata, oli see nii raske, et paat pidi pooleks murduma.

Kõige KÕRGEM MÄGI kannab nime Suur Munamägi, asub Haanjas, on 318 meetrit kõrge. Sinna otsa annab ronida, aga saad hakkama. Kui ära väsid, võtab isa kukile. Haanja mägedes elavad nõiad, kes ei taha, et mägedelt metsa raiutakse, need nõiad ilmuvad udude kujul.

Kõige KÕRGEM LIIVAPALJAND kõrgub 30 meetri kõrgusele Piusa jõe ääres, teda kutsutakse Härma müüriks. Meie esivanemad pidasid liivakivist müüre ja taevaskodasid pühadeks paikadeks. Hea laps oma nime sellise paiga peale ei kraabi.

Kõige LÕUNAPOOLSEM Eesti maanurk asub Võrumaal Naha küla taga, sinna viib matkarada, mis sullegi jõukohane käia. Naha külas elavad Eesti kõige lõunapoolsemad kassid ja inimesed.