Siseminister Kalle Laanetile

4. mai 2005

Vene Erakond Eestis väljendab oma pahameelt Eesti Vabariigi võimude tegevuse vastu 23. aprillil Eesti-Läti piiril. Eelnimetatud päeval peeti Ikla piiripunktis kinni Lätist Eestisse suunduv autobuss, mille reisijateks olid läti koolilapsed vanuses 14-18 aastat, neid saatis kaheksa täisealist Läti elanikku.

Läti vene kooli lapsed, antifašistid ja liikumise “Läti vene koolide kaitseks” esindajad soovisid sõita Tallinnasse Eesti Vene Erakonna kutsel. Nende sõidu eesmärk oli tutvuda eesti noortega, asetada lilled “Igavese sõduri” mälestusmärgile, jalutuskäik vanalinnas ning ühendada käed eesti noortega solidaarsuse märgiks.

Kuid peale Läti piiri ületust peeti autobuss koos reisijatega kinni Eesti kontrolltsoonis. Enam kui viis tundi hoiti lapsi kinnises bussis ilma loata lahkuda värsket õhku hingama, hiljem viidi lapsed üle raudukse ja võredega varustatud metallangaari.

Isiklike dokumentide ja asjade kontroll toimus kümnete relvastatud piirivalvurite pilgu all, väljapääsu valvasid sõdurid teenistuskoertega. Meditsiinilisest vältimatu abi osutamisest lastele keelduti.

Kontrolli tulemusena leiti, et antud transpordivahend on Eesti riiki sisenemiseks sõidukõlbmatu, ning paluti nii lastel kui täiskasvanutel lahkuda tagasi Lätisse.

Piirivalve poolt esitatud lõppdokumendis on kirjas, et kontrollitud bussil oli kuue aknapurustushaamri asemel viis, mistõttu ei ole sellisel transpordivahendil lubatud liigelda Eesti teedel.

Tekib ka kahtlus, et selline tegevus oli suunatud otseselt läti venekeelsete noorte vastu. Kuna antud kontrolli juures viibisid ka eriteenistuse töötajad, siis ei olnud tegu nn “rutiinse kontrolliga”.

Vene Erakond Eestis nõuab antud vahejuhtumi erapoolikut juurdlust, ning süüdlaste karistamist vastavalt meil kehtivatele seadustele.

Austusega

Genadi Afanassjev

Vene Erakond Eestis esimehe asetäitja

KIRI NR 2

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantslerile Kalev Timbergile

9. juuni 2005

23. aprillil toimus Ikla piiripunktis Siseministeeriumi ühisoperatsioon, millest võtsid osa mitme riigiasutuse töötajad. Kontrolliti kõiki Eestisse sisenevaid transpordivahendeid.

Kell 08.40 saabus kontrolltsooni buss DAF, mida juhtis Läti mittekodanik Valerijs P. Piiriületuste andmekogu andmetel viibis bussis kokku 46 isikut, neist alaealisi oli 17 (vanuses 14-17) ja 29 täisealist. Kontrollimise käigus avastati, et Läti kodanik Levs V. on Eesti sissesõidukeelu registris. Kell 11.20 saatis piirivalve ta tagasi Lätisse.

Teistel bussis viibinud reisijatel lubati peale passikontrolli teostamist, kella 10.00st viibida värskes õhus ja käia tualetis. Kuna bussis oli reisinud isik, kellele sissesõit Eestisse on keelatud, otsustati teostada sõiduki ja reisijate isiklike asjade läbivaatust, mida alustati kell 11.30. Selleks suunati autobuss koos reisijatega tolliangaari. Bussi ja reisijate asjade läbivaatuse käigus avastasid tolliametnikud Nikolajs N. seljakotist 14,2 cm pikkuse pussnoa, mis konfiskeeriti.

Läbivaatuse juures viibis küll tavapärasest rohkem inimesi, kuid piirivalvurite puhul oli tegemist tavapärase toimkonna suurusega. Bussi kontrolli teostasid kaks piirivalvurit, kontrolltsoonis viibisid veel neli piirivalvurit, kes tegelesid teiste transpordivahenditega.

Transpordivahendite kontrollimisel kasutati kutselise piirivalvuri poolt ühte narkokoera. Seetõttu tuleb Siseministeeriumi poole pöördunud hr Afanasjevi väited kümnetest piirivalvuritest ja sõduritest lugeda tugevasti liialdatuteks. Kontrolli juures viibisid tõesti kolm operatsioonist osa võtnud kaitsepolitsei ametnikku. Selles osas on hr Afanasjevi väide õige.

Tolliangaaris läbivaatuse käigus kella 11.36 ajal hakkas ühel reisijal halb ning reisija palus kutsuda kiirabi. Vastav informatsioon edastati piirivalve poolt Läti Ainaži piiripunktile. Kella 11.40 ajal helistati Ainaži piiripunktist tagasi ja paluti täpsustada kiirabi vajava isiku vanust ning seda, kas arstiabi vajav isik on nõus väljakutse eest tasuma vastavalt Läti seadustele. Kuna arstiabi vajav isik ei olnud nõus kiirabi väljasõidu eest tasuma, siis kiirabi välja ei sõitnud. Samuti keeldus reisija arstiabist, väites, et tal hakkas parem, kui temale tehti ettepanek kiirabi kutsumiseks Pärnust.

Arstiabi vajava isiku puhul ei olnud tegemist alaealisega, vaid täisealise u 40 aastase naisterahvaga. Seega lapsed arstiabi ei vajanud, mistõttu väide, et lastele keelduti arstiabi osutamast, ei vasta tõele.

Tulenevalt asjaolust, et antud autobussi tehniline seisukord äratas kahtlust juba Ikla piiripunkti kontrolltsooni sõites (bussi esiosa oli tugevalt kaldu paremale küljele), viisid julgestuspolitsei ametnikud läbi bussi tehnilise seisukorra hindamise.

Kontrollimisel ei vastanud ettenähtud nõuetele bussi vedrustus ning tulemuseks märgiti liiklemise keeld. Kaardile märgitud puudustega nõustus ka bussijuht Valerijs P., kes kinnitas seda oma allkirjaga. Väide, et bussi liiklemine Eesti teedel keelati aknapurustushaamrite puudumise tõttu on täiesti alusetu ja solvav.

Bussis viibinud reisijatele mingeid takistusi Eesti Vabariiki sisenemisel ei tehtud. Reisijatele teatati, et nad võivad kutsuda Lätist uue tehniliselt korras bussi ja oma teekonda jätkata. Kuna buss ei olnud tehniliselt korras ja juhil ei olnud võimalik avastatud riket kohapeal kõrvaldada, vormistas Ikla piiripunkti vahetuse ülem akti, millega anti buss kell 13.25 üle Läti Ainaži piiripunkti piirivalveametnikule. Koos bussiga otsustasid ka kõik reisijad sõita tagasi Lätisse.

Seetõttu peame alusetuks kontrolli teostanud piirivalvurite karistamist, nagu seda nõuab hr Afanassjev.

Lugupidamisega

Aare Evisalu

Piirivalveameti kolonel

KIRI NR 3

Genadi Afanassjevile

15. juuni 2005

Reisijate kohtlemisel käitusid piirivalvurid seaduslikult ning volituste ületamist ei esinenud.

Lugupidamisega

Kalle Laanet

Siseminister