Kadi, mis sind teatri poole tõmbab? Ja miks otsustasid just lavastajaks aga mitte näitlejaks õppida?

Enne lavakat õppisin mõned aastad Tartu Ülikoolis kirjandust ja teatriteadust. Hakkas igav. Mitte et pakutu oleks igav olnud, vaid sain aru, et teatri juures huvitab mind praktilisem pool rohkem. Põnev on inimesi lähemalt jälgida, midagi esile kutsuda, uurida, õppida – naudin seda. Ja miks mitte huvi erialaga ühendada?

Mind huvitas lavakasse tulemise hetkel lavastamine rohkem, sealt ka see valik. Koolis saime palju ka näitlejakoolitust, nõnda et näitlemisega pole veel midagi katki. Eks näeb, mis võimalusi ette satub.

Kuidas oma lavastajadebüüdi jaoks selle Cartwrighti materjali leidsid? Millega see sind võlus, mille poolest tundus huvitav?

Käisin Londonis ja raamatupoes tuhlates jäi näppu see näidend. Võlus, kuivõrd  visuaalselt põnevalt on võimalik seda materjali lavastada. Tühi lava (tekst võimaldab igasugust vormi-interpreteeringut), kaks näitlejat mängivad kumbki seitse eri karakterit (materjali võib samas mängida ka 14ne näitlejaga).

Kõik need lood, mis abieluteemalistest etüüdidest välja tulevad, mõjuvad groteskselt, kuid lõpuks hakkab kahju inimesest ja tema lõputust igatsusest teise järele. Lõbus ja kurb korraga!

Mis asjad on etenduse pressiteates mainitud äärmuslikud partnerlused?

Need on abielus ette tulla võivad erinevad tüüpsituatsioonid, mis on äärmuslikustatud karakterite erinevate ja ebavõrdsete maailmade kokkusobitamise läbi. 

Mis on sinu kui lavastaja kreedo? Millist teatrit tahad teha ja millist mitte? Ehk teisisõnu – mis on hea teater sinu jaoks? 

Mulle meeldib visuaalselt aktiivne teater – ruumi, valguse ja heli totaalne sümbioos, mis aitab näitlejat. Mulle meeldib tühi lava, millel asub näitleja – vaatajana kannustab see minu kujutlust. Mind inspireerib moodne tantsuteater.       

Hea psühholoogiline teater ei kao kuhugi, kuid mind köidab see ruumis, kus ma näen kõike läbi näitleja liikumise ja keha. Ma näen kõike ja ometi ei ole laval midagi peale näitleja ja tühja ruumi. 

Mis sind peale teatri huvitab? Mida hindad elus ja kultuuris?

Kõik, mis sisukas on, huvitab. Tahaks tulevikus dramatiseerida mõningaid mind oluliselt mõjutanud raamatuid. Head, süvenemist väärivat muusikat hindan ja vaikust hindan. Mõned filmid on lahedad. Ja sõbrad!

Marko Mägi

NOOR LAVASTAJA KADI TUDRE: “Mulle meeldib tühi lava, millel asub näitleja – vaatajana kannustab see minu kujutlust.”