Siin ei olnud pikka mõtlemist. Õige pea võis üheksat samasugust nuustikut näha võidutsemas Emajõel iga-aastasel kaheksapaatide sügisregatil.

"Esialgu ei julgenud keegi riietusruumist väljagi minna," räägib paadi eessõudja ­Helen. "Nüüd hakatakse enne regatti alati küsima, mida te seekord teete..."

Näiteks viimasel võistlusel oli kogu tiim üleni roosas. Isegi küüned said riietusruumis korralikult lakitud.

"Et kõik saaks v õ i m a l i k u l t roosa!" rõhutab Kadi. Akadeemilisemat laadi sõudefilosoofilises mõtteringis jagati muuhulgas õpetussõnu järgmistel teemadel.

Mida üleni roosas sõudjast arvata?
"Spordis on palju sellist halli argipäeva." Sõudeklubi Pärnu Kalev treener Ulvi Lutoškin on meeldiva häälega ja peab jutus väikese pausi.

"Aga eriti noorteklassis ei saa nii, et kogu aeg ainult raske töö! Ja eks me ikka teame ka, kus vigurdame."

Tõesti, kaheksapaatide sügisregatt ei ole just maailma olulisim võistlus - see kroonib kogu hooaega ning lõpeb piduliku banketiga. Ja näiteks Viljandi tüdrukud läbisid võistlusdistantsi kord punastes Pipi-patsides.

"Meie tüdrukutel on tõesti elav fantaasia," jätkab Lutoškin. "Ja mõtlevate noortega on palju parem tööd teha kui väga korralike ja sõnakuulelikega!"

Olgu siinkohal esiteks öeldud, et tõsisema jõuproovi tarvis tõmmatakse ikkagi selga klubi esindusdress.

Ja teiseks - kord tegi ka Lutoškin ise sügisregati tüdrukute seltsis kaasa, mustad sõdalasetriibud näol. Kahjuks tuli sõidu ajal vihm ja mäkerdas kogu kunsti lihtsalt laiali.

Mismoodi sõudepaadis lõõgastuda?

Vahel pärast sõitu võtavad kalevlannad paadis üles "Kihnu neiu". Jalg lükatakse vette (nagu televiisoris) ja keegi - tavaliselt ­Andra - teeb otsa lahti.

"Eks me laulame ka soojenduse ajal," räägib Helen. "Aga muidugi mitte enne tõsisemat võistlust. Ei saa öelda, et me kaheksapaati nalja pärast teeks."

Tõesti, roosades särkides on tegelikult kolm noorte või juunioride tiitlivõistluste kogemusega neiut; Kaisa Pajusalu koguni maailmameister. See on ka treeneri "suurelt" mõtlema pannud.

"Ega naissõudjaid pole Eestis just tohutult palju," räägib Lutoškin. "Armuvad, loovad pere ja tõsine sport jääb katki... Varem ei tahetud neid üldse välja võistlema viia - et nii nõrgad!"

Aga nüüd püütakse koondise tasemel kokku saada neljapaati, kust paari-kolme aasta pärast võiks ehk välja kasvada kaheksane.

Lutoškin mõtleb. "Noh, pigem - saaks sealt kas või ühe korraliku kahese!"

Kuidas Helenit karjuma ajada?

Kui suurel paadil tempo või rütm sassi läheb, vajutakse üksteisele pingiga selga. See on tagumikuga hästi tunda ning nii kannabki vastav taju ka erialast nime "tagumikutunnetus".

Kui teised s&o tilde;udjad kord nimetatud tunnetuse lohakile jätsid, kargas Helen - ees­sõudja, kes tempot ja rütmi dikteerib - kord keset trenni paadis suisa püsti.

Helen: "Käratasin, et "olge vait!". Tagapool on mõnikord oma emotsioon üleval, nad ei kuule midagi..."

Gerli: "Sellepärast ongi paadi keskel hea - saab trennis kõige paremini teistega rääkida!"

Andra: "Et kes kellega käib..." Ta naerab ja mõtiskleb, et ega vist päris ees küll ei tahaks istuda. Vastutus on niivõrd suur.

Mis juhtus, kui Koidu juures maal käis metssiga?

Koidu - nagu tegelikult enamik paatkonnast - elab maal. Ta on Baltimaade meister sangpommitõstmises ja võib kodus põllu peal probleemideta kive veeretada. Metsseale kaevas Koidu üksipäini labidaga haua.

"Sõudmine pole, jah, mingi hellikute spordiala. Kannatamist on palju, peab füüsiliselt tugev olema," naerab Kaisa. "Aga et kõik naissõudjad on sellised s u u r e d..."

"Et hästi võimsad, laiade õlgadega - minu meelest on see müüt," jätkab Helen. "Kuigi.

Peopesad on küll kevaditi kohutavad! Hooaja alguses lähevad käed aerudest päris jubedalt villi! See ei ole tõesti eriti naiselik!"

Ja Ulvi Lutoškin õhkab vestluse käigus korduvalt ning siiralt, kuidas tema tüdrukud "näevad välja nagu mannekeenid".

Mis on kaheksapaadis sõitmise tegelikud hüved?

Kaisa: "Kaheksases on tegelikult lihtsam end päris pildituks sõita. Ühesega on see kohe omaette oskus!"

Helen: "Aga siin ei saa ka teiste peale lootma jääda, lõpuks sõidad ikka iseendale."

Kristiina: "Ja oleks juba üks sõitja teisest klubist - tunnetus oleks kohe hoopis teine..."

Hetkeline vaikus; siis räägivad tüdrukud, kuidas nad on kogu kambaga käinud Jurmalas, Kihnus, pitsat söömas, päevitamas ja Dagö kontserdil. Ja trennis ollakse ninapidi koos kuni kuus päeva nädalas.

Andra: "Jah, et... kui keegi tuleks tüli norima, siis on päris paljudele inimestele helistada!"

Pärnu Kalevi neidude kaheksane
Eesti meister, enam-vähem muutumatus koosseisus sõitnud kaks-kolm hooaega.

Staažikamad liikmed on sõudmisega tegelnud seitse-kaheksa, noorimad kolm-neli aastat.

Alustades viimase ja lõpetades esimese finišijoone ületajaga:

  • Roolijal tuleb isegi külma ilmaga ühe koha peal kössitada. Tema hoiab paati otse - ja teeb kohe lärmi, kui konkurent mööda libisema kipub ("Läheb! Kümme tugevat!!!").

9. Kertu Post (17) on vaikne, malbe ja käib rahvatantsus. Aga paadis karjub täpselt nii palju nagu vaja - ja ülejäänud ei jõua tema tööd ära kiita.

  • Tagumine ots sätib paika kogu paadi tempo ja rütmi. Siin on kõige kogenumad ja tehniliselt tugevaimad sõudjad.

8. Helen Tinkus (20), MM-kogemusega eessõudja, lõpetas gümnaasiumi hõbemedaliga ja nimetab ennast "kurjaks mõrraks". (Mis on vale jutt - M. Z.)

7.
Kaisa Pajusalu (20) kipub igale poole hiljaks jääma, kord isegi MM-võistluste starti. Tulemuste põhjal suur staar - aga ei mingit staarihaigust. Heasüdamlikkus ise!

  • Keskosa ehk "mootor" peab paadi pärale korralikku seljatagust pakkuma. See nõuab musklit ja head võhma.

6. Andra Joost (19) noorte MMil karastunud seltskonna-hing, kes naerab kõige kõvema häälega.

5. Koidu Killing (17) kamandab trennis isegi poisse (tal on kolm venda). Ja kui talle ei meeldinud Andra krunn, käskis selle kohe peast ära võtta.

4. Gerli Noodapera (19) võitleb ühepaadil lõpuni ka siis, kui juhtub jääma viimaste sekka. Ja - nii kui garderoobi astub, kohe suu käib!

3. Kristiina Tinkus (19) on väga töökas, aga praegu hädas põlvedega. Genereerib ideid, sealhulgas outfit'i jaoks.

  • Paadi nina mõjutab selle libisemist kõige rohkem ning nõuab kiireid, kergeid ja tehnilisi sõudjaid. Kalevis on need ühtlasi tiimi noorimad.

2. Kadi Ranne (16) on vaikne-vaikne, aga hea pingetaluvusega. Sikutab trennis ergomeetrit nii rahuliku näoga, nagu loeks kodus laua taga raamatut.

1. Marta Jõumees (16) on hirmsa tahtmisega. Läks isegi puhkepäeval jooksma - ja tegi kogemata 33 (!) kilomeetrit.