Marsruut: London-Ateena

Aeg: 17. september

Kui ma leidsin internetist Hellas Jeti (www.hellas-jet.com) lennupileti pakkumise Londonist Ateenasse, tundus see kahtlaselt hea. Mitte küll liiga hea, et olla tõsi, kuid siiski natuke kahtlane. Tundmatu väike kreeka lennukompanii… hmm… ei kõla just kõige usaldusväärsemalt, olgugi et hinnad on teistest sarnastest pakkumistest madalamad.

Internetist ostetud piletit Hellas Jet koju kätte ei saada – erinevalt näiteks British Airwaysist. See tuleb ise enne sõitu nende lennujaama kassast ära tuua. Sõidupäeval tund aega enne lennu algust Gatwicki lennujaamas Hellas Jeti imeväikese boksi juurde jõudes tunduski, et mu halvimad ootused tundmatu lennufirma suhtes lähevad tõeks. Väikese leti ees lookles ilmatu pikk saba piletiootajatest – neid jagas leti taga välja aga vaid üks õnnetu mehike. Minu ees seisis umbes kakskümmend inimest, iga kliendi pileti peale kulus umbes 5 kuni 10 minutit. Selge – selle aja peale, kui saba minuni jõuab, on lennuk juba ammu otsaga Kreeka poole teel! Miks peaks see lennukompaniile korda minema, kas leti taga seisjad oma piletid kätte saavad või ei – lõppude lõpuks on nende eest juba makstud! Pealegi, tunneme ju neid Gatwicki lennujaamast väljuvate lendude karme reegleid – sa kas oled 40 minutit enne väljalendu check-in’is või läheb lennuk ilma sinuta taevastesse avarustesse.

Kuid Hellas Jeti check-in-laua töötajad rahustasid meid kreeklaslikult: ärge muretsege! Lennuk ootab nii kaua, kuni kõik saavad peale.

Ja lennuk ootaski. Kusjuures onuke hakkas lõpuks kiiremini liigutama, nii et me startisime Ateena poole kõigest 45minutilise hilinemisega.

Keegi ei olnud sellest eriti häiritud. Teenindajad – kõik kreeka tüdrukud, üks ilusam kui teine – naeratasid leebe rahuga, kapten tervitas pardalisi lõbusa kreeka- ja ingliskeelse lobisemisega pea kohalt kõlaritest. Pisikeste Euroopa-lendude Boeingutega harjunutele ikka veel luksusena näivad, kuid Airbusides tavalised väikesed teleekraanid näitasid vaheldumisi BBC uudiseid, dokumentaalprogrammi National Geographicu fotograafide tööst ja lennu marsruuti, kõrvaklappidest võis sellele lisaks kuulata kreeka laulukesi.

Ja siis tulid toidukandikud! Kõigepealt aperitiivid soolakringlikestega, seejärel salat maisist, ubadest, tomatist, sellerist ja spinatilehtedest. Pearoaks itaaliapärased juustuga tortellini’d tomatikastmes.

Magustoiduks kreemjas apelsinisufleekook. Kõrvale kerge kreeka vein. Muidugi kohv ja tee ja muu selline. Tõesti, lihtsalt suurepärane – eriti arvestades seda, kui kehvaks on toiduvaagnad pea kõigis lennufirmades viimase aja hinnalangusega muutunud.

Lennu lõpus tulevad teenindajad korvikesega. Küünitades oma käe tavalise klaaskaramelli järele, pistetakse pihku aga hoopis väike vahvlitops šokolaadijäätisega.

Südantsoojendav lend!

Aet Süvari

Klass: Turist

Marsruut: London-Ateena

Aeg: 17. september

Hinne: 5