Ohvrid olid 51aastane naine ja 82aastane mees. Veterinaar- ja toiduameti väitel elab ohtlik bakter M.V. Wooli tööstuses edasi ning muteerub üha nakkavamaks. Kalatööstuse peremees vannub, et tema toodang on puhas ja ohutu. Hoopis kiuslik riigiametnik ründab teda.

See võiks olla sirgjooneline mustvalge lugu.

Eelmisel aastal surid Harjumaal listerioosi tõttu kaks inimest. Ülejäänud neli haigestunut pääsesid eluga.

See näitab, et tegemist on harva­esineva (vaid kuus juhust), aga väga karmi tõvega – iga kolmas suri.

Listerioosi põhjustab bakter Listeria monocytogenes.

Laboriuuringud kinnitavad, et kahele eestlasele surma toonud bakter oli sama (erialakeeles: puhangutüvi 1247, klonaalkompleks 8), mis nõudis Euroopa Liidus veel vähemalt kolm inimelu.

Listerioosi võib saada liiga vähe küpsetatud lihatoodetest, pastöriseerimata piimast ja sellest tehtud juustudest, toorest puu- ja köögiviljast ning ka kalast.

Eriti ohustatud inimesed on lapseootel naised, eakad ning raskete haiguste (vähk, aids, diabeet) põdejad.

Kõnealuste surmade puhul kahtlustatakse kallimat sorti punast kala – külmsuitsu- ning õrnsoolaforelli ja lõhet. Hea elu sümboleid.

Ja see ohtliku tüvega bakter ei ole kuhugi kadunud.

Viimati avastas Veterinaar- ja Toiduamet sama bakteri augusti alguses. Teda leiti viilutatud külmsuitsulõhe ja soolaforelli pakkidest, mis olid müügil Tallinnas Haaberstis asuvas XXX-mõõtu Maximas.

Maxima sai käsu saastunud tooted müügilt ära korjata. Poodi pandi üles plakat kala „tagasi kutsumise“ kohta.

Baktereid sisaldanud kala tootis kalatööstus M.V. Wool.

« Avalehele 107 Kommentaari