POMM - Teist korda kuu aja jooksul kiputi Pärnu kalaärimehe elu kallale.

Nädal tagasi toimunud atentaadikatses kahtlustab Pärnu kalaärimees Mati Murru oma äripartnerit Andrus Suklest.

9. aprilli keskpäeval purustas Murru Lexuse esirattakoopasse pandud autopommi lööklaine kõrvalasuva maja aknad. Lööklaine läks vales suunas.

Mati Murru, hüüdnimega Kala-Mati, jäi ellu, vigastada sai vaid raamatupidaja. Kuu aega varem, 11. märtsil, lõid kaks tõenäoliselt Läti kodanikku Murrut kangiga pähe.

"Mulle on kõige vähem vaja Kala-Mati surma. Ta on mulle liiga palju võlgu," ütleb Andrus Sukles. Murrut peab ta pehmelt öeldes ebausaldusväärseks äripartneriks.

Sukles esindab Eestis Ameerika investeerimisfondi Estonian Diversified Growth Fund rahasid ja ajab rahvusvahelist kalaäri. Sprattus Tootmise äriidee on Venemaa ja Eesti vääriskala fileerimine ja edasimüük läände.

Sukles elab paar nädalat Ameerikas Oregoni osariigis ja siis jälle Eestis ja Venemaal, korraldades investeeringuid ja vahendades kala.

"Algul oli Sprattuse ainus omanik Mati Murru. Aga firma vajas investeeringuid ja Haapsalu linnapea sugulane Andrus Sukles oli valmis raha Ameerikast tooma, saades ühtlasi 40 protsendi aktsiate omanikuks." Lõik Eesti Ekspressi intervjuust Kala-Matiga 19. juunil 1998.

Igaühel oma versioon

Mati Murru versioon:

Ajan kalaäri alates 1992. aastast. See ettevõte Sprattus Tootmine on äriregistris olnud kogu aeg minu nimel. Andrus Sukles ilmus paar aastat hiljem välja.

Arvan, et Sukles tahab mind tappa. Pärast 26. veebruari fiktiivset ostu-müügilepingut kuuluks kogu Sprattus Tootmine talle. Sukles tegeles siin kala müügiga ja lubas investeerida ettevõttesse paarsada tuhat dollarit. Seda raha ei tulnud. Ilmselt pani ta selle raha börsile.

Pärast seda, kui Rootsi kalaostja kandis Suklese isiklikule arvele 52 000 DEMi, lõpetasin ma temaga suhted. Meil oli Suklesega ühisettevõte Sprattus Investeeringute AS, mille tegevus ebaõnnestus.

Mis puudutab Estinvesti, siis nad pakkusid raha külmhoone ehitamiseks. Aga meil ei olnud sel hetkel krunti. Aasovi ärimehed aga saatsid pahaks läinud kala.

Andrus Suklese versioon:

Meile kuulus 33 protsenti Sprattus Tootmisest ja Mati Murrule 67 protsenti firmast. Ma olen sinna investeerinud paarsada tuhat dollarit.

Juristide abil kirjutas Mati Murru äriregistris kogu ettevõtte oma nimele. Ta advokaatidel Margus ja Kadi Viiral on ennegi probleeme olnud. Pärnu Piimakombinaadi pankrotiprotsessi ajal pandi neil maja põlema.

Seejärel soovisin ma ettevõtte Kala-Matilt ära osta. Minu poolt palgatud läbirääkija sai Kala-Matiga kokkuleppele kõigi aktsiate müügis mulle. Kuid veidi hiljem, kui ma läksin Pärnu Äriregistrisse asju ajama, plahvatas Kala-Mati auto all pomm.

Mul ei ole isegi relva, sest ma olen aus inimene ja ajan oma äri korrektselt. Mul ei ole midagi karta. Kuid Kala-Matil on alati probleemid. Pärast seda, kui ta jäi Läti ärimeestele poolteist miljonit krooni võlgu tursa eest, löödi talle Pärnus kangiga pähe. Õnneks olin ma siis Ameerikas. Teine kord olid tal probleemid Aasovi mere venelastega. Ma pidin neli tundi Victoria hotellis Aasovi kaluritega juttu ajama, et Kala-Mati hädast välja aidata.

Rootsi eestlaste firma Estinvest pidi ära ostma kolmandiku Sprattus Tootmise aktsiatest kümne miljoni krooniga, kuid Kala-Mati keeldus müümast, sest tal oli teine ostja. Ta lubas firma müüa Tallinna firmale Salton Invest, kuid Murru keeldus ka seda lepingut täitmast. "Ta on kutseline pettur, ta on võlgu paljudele. Ma kardan teda, sest tal on suur püstol ja palju sõpru Pärnu politseis.

Mis puutub 52 000 DEMi ülekandesse, siis see oli õnnetu arusaamatus."

Advokaat Margus Viira versioon: 

Suklese jutt on laim. Meie klient Mati Murru ütleb, et ta allkiri ostu-müügilepingul on võltsitud. Meie andmetel kuulub 100 protsenti ettevõtte aktsiatest Mati Murrule. Me oleme esitanud kohtule hagi ostu-müügilepingu tühistamiseks.

Ajal, kui meie maja põlema läks, töötas minu abikaasa Kadi Viira Pärnu Piimakombinaadi pankrotihaldurina. Mõned võlausaldajad esitasid üldkoosolekul ülepaisutatud nõudeid. Maja põlemise asjaolude uurimine on tänaseks peatatud ja uurimine ei ole tuvastanud mingit seost piimakombinaadiga.