Kalevi Belgias toodetud šokolaad võib kõhu lahti teha
Kalevi suhkruvabad šokolaadid Waba ei ole enam Eesti tooted – neid valmistatakse hoopis Belgias.
Kallis, umbes kaks eurot maksvas sajagrammises šokolaaditahvlis on suhkur asendatud maltitoolinimelise magusainega. See peaks maiustajat säästma suhkru kahjulikust mõjust. Ent samas võib Waba pakendilt lugeda, et “üleliigne tarbimine võib põhjustada kõhulahtisust”. Polüoolide hulka kuuluva maltitooli üks kõrvalmõjusid ongi kõhulahtistus, lisaks veel puhitused ja kõhuvalu. Kalev väidab, et “WABA šokolaadid on sobilikud nii diabeetikutele kui ka neile, kes soovivad vähendada suhkru tarbimist”. Paraku võib see just diabeetikutele ohtlikuks osutuda – maltitool tõstab veresuhkru taset ligilähedaselt suhkruga. Polüoolid võivad põhjustada tervisehäireid, eeskätt lahtistava toime tõttu. “Neid ei tohiks päevas üle 20–30 grammi tarbida,” selgitab lastediabeet.ee küljel endokrinoloog dr Natalja Liivak.