Kalevil pole praegu just kõige mõnusam aeg. Mäng on heitlik. Publik nuriseb, press samuti.

Eks see hooaeg on pisut naljakalt läinud. Alustasime ju enam-vähem hästi. ULEB Cupil (tugevuselt teine eurosari – toim.) saime esimesest neljast mängust kolm võitu. Edasi...


Edasi enam nii lõbusalt ei läinud.


See ULEBi sari on siiski väga tugev. Algus läks ehk liigagi hästi. Ootused kerkisid kõrgemaks kui meeskonna tegelikud võimed. Oli küll väga suur tahtmine. Aga teinekord, kui on liiga suur tahtmine, mäng tegelikult ei õnnestu.


Tuleb möönda, et eks see reisimine ja tihe mängudegraafik võtab ikka läbi. Sel tasemel mängimine nõuab omamoodi oskust. Lisaks on meeskonda sel hooajal tabanud järjest miskid haigushood.


Aga korvpallifänn on paraku halastamatu. 



Seda küll. Talle on raske selgeks teha, et me pole veel nii kõva sats, et nii tugevatasemelist turniiri täiega mängida. Me tahame seal mängida, aga kui nüüd suusatamisega paralleel tuua, siis Tehvandi tõus tuli poole turniiri peal ette.


Põhiraskust kannab Kalevis n-ö vana tuumik, tänavu juurde palgatud mängijate panus on jäänud tagasihoidlikuks?


Selge see, et kaua kokku mänginud tuumik mängib paremini.


Kulutasite raha, et meeskond saaks tugevam. Praegu tundub, et varumeeste pink on ehk pikem kui mullu.


Et mängida tugevat sarja, peab sul olema piisavalt pikk pink. Kuue mehega ei ole võimalik neid mänge mängida. Kui poleks pikka pinki, ei mängiks me niigi hästi.


Aga säravaid mängumehi uute leegionäride hulgas pole.


No vaatame tänavusi tulijaid. Marlon Parmeril, kes, olgu märgitud, tõi meile võõrsil võidu Villeurbanne’i Asveli üle, polnud kaitsemäng see, mida me lootsime näha. Ta ei sobinud ka peatreener Veselin Matici suhteliselt jäika rünnakuskeemi.


Räägime neist Balkani päritolu mängijatest, kes on Kalevi hingekirjas. Bojan Pelkicist, näiteks. Ma ei nimetaks teda meeskonna tugevduseks.


Ta on ikkagi 206 cm pikk mängumees, oma varasemas klubis Montenegros oli ta liider – tõi palli üle, tegi punkte, võttis lauda. Hind oli tal suhteliselt soodne. Meie võtsime ta endale siiski täienduseks, mitte liidriks. Muide, Pelkic tõi meile karikavõidu, kui pani Tartu vastu otsustava ”kolmese” sisse. Ta töötab kaitses hästi. Teeb musta tööd, mida tavaline fänn ei oska ehk hinnata.


 
Matic samuti ei kasuta teda eriti. Ta on rohkem episoodimees?


No ongi. Episoodimeheks ta võetigi.


Õnneks on Mateo Kezo viimasel ajal aina parem.


No tema on ju noor mängija, Horvaatia klubi KK Split kasvandik. Mullu viskas Aadria liigas, mis on tugevuselt võrreldav Balti liigaga, 15–16 punkti mängus. Vise on tal ju väga hea. Tuleb arvestada, et Kezo mängib esimest aastat välismaal. Paratamatult läheb tal aega kohanemiseks.


 
Lootsite temast vähe toekamat abijõudu meeskonnale?


Tegelikult enne Kezot me võtsime Vladimir Vuksanovici, kui mäletad. Euroopa tasemel kogemustega mängumehe. Tuli, tegi paar mängu, aga põlv jäi haigeks. Mees läks Serbiasse tagasi. Põlv paranes. Nüüd mängib seal ja teeb korralikke tulemusi. Kui nüüd päris aus olla, siis mängisime me kõigepealt Martin Müürsepa peale.


Kui reaalselt te temaga arvestasite, kui tõsiselt läbi rääkisite?


Me ikka rääkisime. Eks Müürsepp tahab mängida seal, kus saab rohkem mängu nautida. Tema on oma raske töö ära teinud. Ütleme siis, et ega ­Müürsepp selline joonejooksuvend ei taha enam olla. (Müürsepp alustas ­hooaega teatavasti Austraalias. Nüüd on Kalev otsingutega taas vahepeal Roheliselt Mandrilt naasnud Müürsepa juures. ­Tõenäoliselt hakkab ta ka pealinna klubis mängima – Toim.)


Uus mees on Dušan Jelic, mida temast loota? 


Jelic on kogemustega mängumees, võtab hästi lauda ja tal on korralik vise. Seitse aastat mängis Kreeka Panionioses, aasta oli Olympiacoses, aasta Tau Ceramicas – kaks viimast on Euroopas absoluutsed tippklubid –, veel ühe aasta oli ta Ventspilsi klubis. Tänavu läks ta Vene liigasse Vladivostoki klubisse suurt raha teenima, aga mingil põhjusel tuli sealt ära ja läks Küprosele. Nüüd on ta meil. Praegu ei ole ta parimas vormis, aga loodan, et mõne nädala pärast juba on.


Kas teine värske mees Ed Scott, mustanahaline terav tagamängija, on see mees, kes Kalevi mängu uut elu toob?


Ma loodan küll.


Mis suurusjärgu tähte saaks Kalev praegu endale lubada?


Mängumeest, kes on teinud endale nime, nii et teda tahaksid endale ka teised meeskonnad. Eks see ole klubi ja klubiskautide hea töö, et see mees õigel ajal kätte saada. Tegelikult suur õnnemäng. Peame vaeva nägema, et saada meeskonnaks, kellele tulevad agendid mängijaid pakkuma. Seni oleme pidanud ise mängumehi otsima.


Suured klubid, Moskva CSKA näiteks, kelle ametlik eelarve on 38 miljonit eurot, ei pea õnnemängu mängima. Vaatab, et on väga hea mängumees, ja ostab.


Kalevi eelarve on umbes 20 miljonit krooni?


Midagi sellist.


CSKA on omaette klass. Aga mis rahaga opereerivad me lähemad naabrid, Läti ja Leedu klubid?


Lietuvas rytase eelarve, niipalju kui mina tean, on viis miljonit eurot. ­Žalgirisel umbes sama suurusjärk. Riia ASK-l on üle nelja miljoni. Ventspilsil ja ­Šiauliail kolme ringis. Riia Barons on meiega võrdne.

Gran Canarial, kellega Kalev ULEB Cupi mängis, on kaheksa miljonit ­eurot.

Ma arvan, et kui tahad ULEBis enam-vähem korralikult mängida, piisaks kolmest miljonist eurost.


Kalevi hingekirjas on grusiin Sergo Atuašvili. Mänguplatsil teda tihti ei näe?


Ta on väga pikk, 2.23. Maailmas nii pikki korvpallureid palju pole. Ta mängis ühe aasta Hispaanias, siis Prantsusmaal. Mullu mängis Klaipeda Neptunasega meie vastu. Aga seal ei jäänud ta millegi muuga silma, kui et oli lihtsalt väga suur.


No aga miks te ta võtsite?


Eesmärk on kasvatada temast mängija kas endale või selleks, et ta kuhugi soodsalt maha müüa.


Vana hea Howard Frier on tagasi Kalevis. Alguses oli päris kahvatu, nüüd on juba parem.


Frier elab ju Paldiskis. Tal on Eestis naine. Mö&o uml;dunud aastal tehti talle põlveoperatsioon. Seetõttu ei saanud ta Rootsis, kus ta mängis, midagi suurt korda saata. Kui ta tänavu meile tuli, polnud ta vorm tõesti teab mis hea. Aga ta on end leidmas. Frier on ju teada kaup. Ta on väga hea kaitsemängija.


Tore, aga kokkuvõttes on Kalevis ports mängijad, kes on end leidmas, kes on kasvamas, kes vormi ajamas. Aga on vaja mehi, kes, nagu öeldakse, tulevad ja panevad.


Eks me oleme siin otsinud. Töö käib. Rahaline ressurss paneb siiski omad piirid. Aga ma usun, et me kosume.


Peatreener Maticiga oled ikka rahul?


Ma arvan, et Matic on toonud Eesti korvpalli uusi tuuli ja professionaalset suhtumist. Ta on toonud meile uusi kontakte. Aga eks igal inimesel on oma head ja vead.


Kuidas sa Kalevi taset Euroopaga võrreldes hindaksid?


Me suudame Euroopas mängida. Vahel ka üllatada.