Alguseks mõisted

Mis on poliitika? Tegevus, mille sisuks on "võõraste" ressursside kasutamine "oma" eesmärkide saavutamiseks ühiskonnas.

Mis on Venemaa kohalik (provintsi)poliitika? Selle põhisisu on varjatult tehtud otsustele legaalse kattevarju andmine.

Kandidaadi kuju loomine

Kandidaadi legend koostatakse tema kõige eredamate iseloomujoonte või eluloo seikade põhjal, mida saab esitleda soodsas valguses.

Legendi poliitiline värving (tegemist on "demokraadi", "kommunisti" või "patrioodiga") on lisaväärtus, kuid mitte ainutähtis. Vene valimistel ilmneb trend, et edukas kandidaat lööb läbi vähepolitiseeritud legendiga. Näiteks majandusmees, olgu siis "kommunist-majandusmees" või "demokraat-majandusmees".

Ühte Vene oblastiduumasse pääses edukalt sellise eluloolise seigaga kandidaat: olles ohvitserina armeeteenistuses Ukrainas, keeldus ta 1991. aastal truudusevandest Ukrainale, oli seetõttu sunnitud armeest lahkuma, kuid jäi truuks Venemaale. See oli valijale ootamatu ja silmapaistev tõik, mis lõi fooni tema eluloo järgmisele punktile: endisest sõjaväelasest sai edukas ärimees.

Seks kandidaadi imagos

Peamiselt teeb Mirošnitšenko sellest aspektist juttu meeskandidaatidest, sest nemad on Venemaal rõhuvas enamuses - mitte nagu Rootsis. Viimasele toob raamat sellise ajaloolise põhjenduse: muinasajal olid viikingid sageli kodust ära sõjakäigul, mistõttu naised pidid tegelema mitte ainult koduse majapidamisega, vaid oma õlule võtma ka kohaliku omavalitsuse. "Nii kujuneski poliitikas sugude võrdsus."

Hästi esitletud seksuaalsus aitab meeskandidaadil omandada kindlat imagot meesvalijate seas: "liider", "seltsimees", "oma mees", "tõeline mees". Ning naisvalijate hulgas: "huvitav mees", "usaldusväärne mees", "hea poeg". Kuid detailidega ei maksa üle pingutada: need ei tohi karjuda, vaid peaksid üksnes andma lisakinnitust kandidaadi mehisusele.

Naiskandidaadi suurim vaenlane on teine naine. Just naisvalijad hüüavad: "Kuhu sa ronid?", "Tegele õige kodu/mehe/lastega!" Naiskandidaatide võimalikke tüüpe: "sõbratar", "feminist", "naine-ema", "komissar seelikus", "sõjakas beib".

Vaenlase kuju loomine

Väga tähtis punkt. Kuigi valimissedelile tehakse märge kellegi poolt, on seesama märge tehtud kellegi teise vastu, ning valija juhindub suurel määral just vastandumisest. Poliitikul, kes esitleb ainult oma positiivset programmi, tuleb vaeva näha märksa enam kui sellel, kes loob õnnestunud kuju vaenlasest, kelle eest pääsemiseks ärahirmutatud valija tema rüppe ruttab. Vaenlase kuju on poliitikule vajalik ühiskonna mobiliseerimiseks ja konsolideerimiseks.

Vaenlase kuju on võimalik luua kahel viisil:

* Vastaskandidaati esitletakse kui olemuslikult halba persooni, st kui kurja, kes esindab kurjust.

* Vastaskandidaati esitletakse kui väga kahjuliku idee esindajat, kelle valimine toob kaasa halvad tagajärjed, s.t katastroofi.

Seega - kandidaadil tuleb luua mulje, et tema ise on:

* Kangelane, kes võitleb kurja vastu, või

* Imetegija, kes päästab katastroofist.

Mõtet laiendades: edukas kandidaat on Kangelane, kes kasutab relvana imet (tõde, teadmisi, esivanemate traditsioone) katastroofi vastu, mille esindajana astuvad üles valelikud, vastikud ja mitte millekski kõlblikud kurjad.

Katastroofi leiutamiseks võib alustada universaalsetest ja üldinimlikest mõistetest, kuid edu saavutamiseks on kasulik need kohalikustada ja tuua konkreetsed näited. Provintsis on võimalik kurjusena esitleda keskvõimu, kes võtab kohalikelt ära toiduvarud ja maavarad, asemele aga tassib kasiinod ja McDonald'sid. Kurja rollis võib kasutada ka kuritegevust (kas tuleb Eesti lugejale tuttav ette?)

Loosungi koostamine

Edukas loosung kannab korraga kaht eesmärki: mõtet ja energiat. Kui neid õnnestub ühendada, on loosungil mobiliseeriv mõju. Loosungid jagunevad parteilisteks ja kandidaatide isiklikeks.

Paljutõotavamad loosungite teemad on:

* sotsiaalne kaitse, eriti mis puudutab pensionäre, veterane, emasid ja lapsi, tasuta haridust ja tervishoidu;

* korra majja löömine võimus, seaduste kehtima panek, kuritarvitustega võitlemine;

* majanduslik taassünd ja majandusotsused;

* looduskaitse, puhas keskkond;

* uute võimaluste loomine õppimises, töös ja ettevõtluses.

Pruugitavus Eestis

Raamatu autor Andrei Mirošnitšenko kinnitab Ekspressile, et tema kirjeldatud seaduspärasusi saab Eestis kasutada ilmselt niivõrd, kuivõrd omame Venemaaga sarnast nõukogude minevikku.

“Kui kirjutan naiste osast poliitikas, siis selline arusaam loomulikult kehtib vaid Vene kolkas. Kuid raamatus on ka asju, mis on üpris universaalsed – loosungite koostamise põhimõtted näiteks.” P>

Kasulikud loosungid

Mirošnitšenko toob raamatus pika ja klassifitseeritud loetelu Venemaal kasutuskõlblikest poliitilistest loosungitest, parteilistest ideologismidest ja kandidaatide isiklikest hüüdlausetest.

Mõned näited:

"Linna rikkused linlaste teenistusse!"

"Rohkem demokraatiat, rohkem sotsialismi!"

"Boriss Nikolajevitš Jeltsin - kõigi venemaalaste president!"

"Hoidkem kokku - me vajame teineteist! Ivan Sidorov."

"Tulevik on meie kätes!"

"Olla, mitte näida!"

"Teie valik on teie tulevik!"

"Lähen duumasse tööd tegema!"

"Usk, jõud, vabadus!"

"Võim rahvale!"

"Juhime heade asjade loetelu!"

"Taastame meie riigi endise kuulsuse!"

"Meie linna taassünni eest!"

"Meid on valinud aeg!"

"On aeg mõelda inimeste peale!"

"Vali oma homne päev!"

"Seadus ja kord!"

"Turumajandus ilma Tšubaisita, demokraatia ilma Jeltsinita!"

"Rahu ja küllus igasse peresse!"

"Tahan olla inimestele kasulik!"