Ettevõtlusest teenitava rahaga soovib Põder esmajärjekorras tasuda oma suure võla Eesti riigi ees. Riik nõuab seda mullu kevadel langetatud kohtuotsuse alusel, mis saatis Põdra korduva altkäemaksuvõtmise eest neljaks aastaks türmi ja mõistis välja kuritegelikult teenitud tulu 178 000 eurot.

Praegu takistab Põdral võla tasumist asjaolu, et tal pole raha, ning Tartu vangla pole talle leidnud ühtegi tööd, kuigi mees on taotlenud seda vähemalt kolm korda. Seni on Põder maksnud võlga vaid mõnesaja euro ulatuses abikaasalt saadud summade arvelt.

Võla katmiseks tahab riik Põdrale ja tema abikaasale kuuluva kena suvekodu haamri alla panna. Talu asub Valgamaal Mõniste vallas ja laiub enam kui 11 hektaril. Tiigiga krundil on kokku üheksa hoonet, sealhulgas elumaja, grillikoda ja pooleliolev saunakompleks.

Kuna Riigikohus ei võtnud läinud nädalal Põdra kaebust arutusele, siis on talle ja tema abikaasale jäänud suvekodu säilitamiseks vaid üks võimalus: et rahandusministeeriumi allasutus Riigi Tugiteenuste Keskus halastab neile ja peatab juba alustatud täitemenetluse.

Talu müümine ei ole Põdra väitel riigile kasulik, sest tegemist on ühisvaraga ning selle müügist laekuv summa ei kataks kogu võlga. Kinnistu hinda kiskuvat muuhulgas alla asjaolu, et osa ehitisi on alles pooleli või lõpuni remontimata ning mõnel puudub koguni ehitusluba! Uus omanik peaks seega kõigepealt kauplema võimudega ehitiste seadustamise teemal.

Advokaat Siimu hinnangul ei kahjustaks nõude edasilükkamine riigi huve, sest võlgniku vangis viibimise ajal tema kohustused ei aegu.

Tartu Ringkonnakohus nimetas mullu enne jõule positiivseks asjaolu, et Põder soovib vabatahtlikult võlga tasuda ja teeb naisega selle nimel pingutusi, kuid teatas samas, et eespool toodud asjaolud ei anna alust riigi nõuet pikaks ajaks edasi lükata.

Riigi Tugiteenuste Keskuse juristi Elen Eigo-Aunbaumi sõnul on keskus aeg-ajalt täitemenetlusi ajatanud küll. “Meie jaoks pole vahet, kas ta on Indrek Põder või keegi teine. Me ei taha ühtegi inimest kiusata,” ütles ta ja lisas, et seni on täitemenetluste edasilükkamisel või peatamisel olnud tegemist päevade, mitte aastatega ning summad pole olnud kunagi nii suured nagu Põdra puhul.

Põdra jutt vabanedes finantsvahendusse sukeldumisest ja seal kiiresti raha teenimisest võib tunduda ulmeline, kuid vabaduses olles oskas ta tõesti jõukaid tuttavaid leida ning punuda skeeme, mille eest need tuttavad Põdrale kopsakaid “nõustamistasusid” maksid.

Põder soovib algusest peale riigiga kokkuleppele jõuda, kuid on viimasel ajal mõelnud ka enda võimaliku pankroti peale. Samuti haub ta plaane kaitsta oma õigusi kohtuvaidluste kaudu. Ta teab, et tuntud spiooni Herman Simmi puhul käib abikaasade vara jagamise kohtulik vaidlus juba viiendat aastat. Ja et Kulka miljonid kasiinos maha mänginud Avo Viiol on peagi täitsa puhas poiss riigi nõude aegumise tõttu.