Meie firmale kuulub Lasnamäel Pae pargi juures maatükk, kuhu tahame 14korruselisi maju ehitada. Abilinnapea nõunik Ivo Parbus teatas sügisel, et peaksin andma osa krundist linnale ringristmiku ehituseks. Kui keeldume, lubatakse meil ehitada vaid viiekorruselisi maju.


Ma ei olnud sellise ­pakkumisega nõus ning meie planeering jäigi seisma. Tänavu aasta algul ­koostasin linnavalitsusele kaks väga emotsionaalset kirja, ühe linnapea Edgar ­Savisaarele, teise abilinnapea ­Taavi Aasale.


Olin kirjades linna suhtes väga kriitiline. Arvasin, et parem oleks kirju enne ärasaatmist Kalev Kallole näidata. Tunnen Kallot poksiliidu ajast. Kallo kutsus mu linnavalitsusse, läksime Aasa kabinetti.


Kallo selgitas Aasale, et linnavalitsuse käitumine ei ole normaalne. Aas lubaski meie planeeringu algsel kujul vastu võtta. Arvasin, et probleem on sellega lahenenud. Minu kirjade mustandid jäid Kallo kätte.


Miks Parbusel osakest teie krundist vaja oli?



Minu isikliku versiooni järgi selleks, et meie krundi kõrval ehitavale Merkole jääks rohkem ruumi oma kortermajade ja parklate jaoks.


Kui Kesknädala artikkel tuli teile üllatusena, siis mis te pärast selle lugemist tegite?


Kohtusin Kalloga Riigikogus. Palju ei puudunud, et oleksin talle vastu vahtimist andnud. Kallo oli väga näost ära. Ütles, et temagi ei teadnud, et Kesknädalas selline lugu ilmub. Ta olevat mingil koosolekul olnud, kui šeff helistas ja ütles, et lugegu lehte. Ma ei tea, kes see šeff neil on.


Kallo juhatas mu üle koridori Ain Seppiku kabinetti. Ütlesin Seppikut nähes, et olen teda kusagil näinud. Seppik ütles, et oli vene ajal prokurör. Mulle meenus, et olin 1980ndate algul miilitsas töötades temaga kokku puutunud.


Nüüd Seppik küsis, et kas Kapo tekitab mulle probleeme. Vastasin, et Kapo tekitas mulle probleeme siis, kui teie erakonnakaaslane, lugupeetud riigikogulane Juri Šehovtsov minu firmalt kohut, politseivõimu ja isegi kriminaale appi võttes sedasama Lasnamäe maad ära võtta tahtis! Ta ähvardas mind teiega, te olite siis siseminister!


Šehovtsov ähvardas, et mulle tehakse ära nagu Venemaal. Ja mul olidki probleemid – toll, maksuamet, Kapo, isegi Venemaal hakkas miilits huvi tundma ja toll pidurdama. Rääkimata igasugu tšetšeenidest ja pensalastest, keda hakkas mu kontorisse ilmuma. Ja samal ajal Šehovtsovi firmal pole Venemaal mingeid probleeme.


Mis Seppik kostis?



Ütles mõtlikult, et tema ei saa aru, miks erakonda selliseid inimesi on sattunud, ja lisas veel, et võib-olla on Šehovtsov FSB agent.


Ma nüüd enam sõna-sõnalt ei mäleta, mis ma seal emotsioonide ajel kokku vahutasin või mis sõnastuses mulle vastati, aga sisu oli selline.


Lugejatel võib tekkida küsimus, miks te seda kõike avalikult räägite. Kas kaitsepolitsei on teid mõjutanud?



Ei. Ausõna. Kesknädal on mu kirjad kontekstist välja kiskunud. Tegelikult on need planeeringuga seotud pikaajalise kirjavahetuse osa.