Auhinnale tulevad roboti liigutusi tehes järele Joosep Järvesaar ja Karl-­Kristjan Kingi.

Bedwettersi laulja Joosep Järvesaar mikrofoni ees: Võiks ju arvata, et me oleme niisama täna siin. Me ei ole niisama siin, kui meie ümber ei oleks olnud neid inimesi, kes olid meie ümber. Need inimesed olid MTV Eesti, Karla emme, meie sõbrad ja teie, fännid! Aaaaaaah!

Fännid kiljudes: Aaaaaaaa!

Joosep: Teie, fännid, kelle silmis me näeme seda sära, me näeme teie riietest seda, et teie ei ole need, kes sõidavad BMWga ja ajavad ennast kiilaks.

Karla emme Heli-Mall Kingi peseb esmaspäeva hommikul oma ilusalongis Venus veel kolleegi juukseid, kui meile eemalt tervituseks naeratab.

Kell saab pool kümme, mul on aeg Pärnu, kui mitte kogu Eesti kuulsaima juuksuri juurde.

"Kas te mulle Bedwettersi soengu saaksite teha?"

"Ei, sest sa pole Bedwettersist," leiab Heli, kes on kõikide Bedwettersi poiste soengute autor.

"Aga nende stiilis siis?" Selge on see, et tarvis on rokkstaari soengut.

"No vaatame, mis me teeme. Seda ma ei ütle, kuidas me täpselt teeme," teatab hele­blond juuksur, kogu aeg krutskit täis pilk silmis ja üks suunurk kavalalt üleval.

Nii, ja juuksuriskäik kisubki kõhedaks. Kes meist poleks juuksurist, müts peas, koju läinud ja seal juuksed kohe ära pesnud või käärid sisse löönud?
Heli saadab mind tooli, juuksurikeep läheb selga ja paber kaela ümber.

"Värvime mustaks!" arvab kõrval fotograaf Vallo totaalse muutumise stiilis pilte ihaledes.

"No ega nad kõik ju ka mustad pole, must ja punane on Bedwettersi värvid. Aga no heledale nahale sobiks ikka hele, tume väga hästi ei sobi. Ma juba vaatasin professionaali pilguga üle. Seda on parem hooldada ka, kui on värvitud," julgustab Heli ja asub tegutsema.

Paneb tumedaid salke tehes hõbepaberitükid juustesse, seejärel valge värvi üle kogu pea. Saan kilemütsi pähe ning lobisemiseks ja kohvi joomiseks jääb aega üle poole tunni.

"Üks Bedwettersi liige käib minu juures sünnist saati juuksuris," naerab Heli Bedwettersi Karlat silmas pidades. Teised poisid hakkasid Rivo (Heli teine poeg Rivo, kes Superstaari-saates ilma tegi) bänditegemise ajast tema juures käima.
"Meesterahvad peavad samuti enda eest hoolitsema. Ma olen ikka rääkinud neile, kuidas juuste eest hoolitseda, õigeid tooteid kasutada ja kuidas viimistlust teha.
Minu panus sinna bändi ongi, et teen neile sponsorkorras soengud ja annan oma väikese panuse nende heaolule ja väljanägemisele. Seda me rääkisime kohe alguses, et kui te tahate midagi teha, siis peab kõik olema stiilne. Kui te muusika on stiilne, ei saa olla dressipükstega laval.

Aga kui mind pole varnast võtta, teeb poistele soenguid Rivo. Sealsamas Raadio 2 galal oli kohe näha, et Rivo oli neile soengud teinud. Tema käekiri on mulle juba tuttav."

"Missugune see Rivo käekiri on?"

"Suhteliselt sarnane sellega, mida mina teen, kuid tal on oma mehelik nägemus sinna sisse pandud. Tema kasutab täpselt neid vahendeid mida minagi, Schwarzkopfi tooteid. Ma olen ju selle firma koolitaja Eestis.

Kui nad Münchenisse (MTV Euroopa uue heli auhinda kätte saama - toim.) läksid, siis ma pidin neile kõik kaasa panema: föönid, sirgestamistangid, viimistlusvahendid ja nii edasi, nii et Karlal oli pool kohvrit soengutegemisvahendeid kaasas. Pärast vaatasin, et nad olid päris ilusasti ise hakkama saanud.

Enamikul Bedwettersi liikmetest on ju loomulik lokk, aga seda ometi ei tohi olla, et kuskil mingi keerukene tuleb. Nii et mitu neist sirgendavad peaaegu iga päev juukseid.

Vähemalt aastas korra teeme poiste soengud teistmoodi. Eriti head juuksed on näiteks Joosepil, tal on hästi paksud, Kasparil ja Raunol ka. Minu poisil pole nii väga head. Ja Mihklil on ka head. Annab fileerida ja teha täpselt nii, nagu mina tahan."

"Kuidas minu materjal siis tundub?" ­uurin.

"Korralik eestlase kartulikoor, karv on peenemat sorti, juus pole õhuke, täiesti normaalne."

"Mis on Bedwettersi poiste soengute nipp?"

"Kõigepealt, pestud juustele tuleb soenguvaht, siis föönitavad ja sirgestavad. Siis vaha ja kõige lõpuks läheb tugev lakk peale."

Sageli poisid avastavad viimasel minutil, et nüüd on soengut vaja, ja hüppavad vups mul uksest sisse, davai, lükka mulle midagi pähe.

Kui oli aastahiti gala, siis tulid nad eelmisel õhtul minu juurde, et oi, uups, meil on vaja värvida ja soengut lõigata. Et kuidas me nii läheme?!

Kui ma tööl ei ole ja neil on viie minuti pärast soengut vaja, siis tulebki teha kodus. Meil on pidevalt maja rahvast täis. Kui on vaja, saavad kõhu täis, süüa-juua, ööbida. Nad teavad, et nad on alati oodatud. Ja eks meil kodus on ka teinekord väike bändiproov ka.

Ma olen seda soosinud, et alati võivad sõbrad meile koju tulla, sest kui kodus ei lasta olla, siis tehakse oma asjad ära kuskil mujal. Nii et teise Pärnu noortebändi, Mushy liikmed käivad ka sageli meil.

Kõik on nagu minu oma pojad! Nad ise ka ütlevad, et ma olen neile nagu teine emme."

Käärid praegu ei käi. Kohvipaus.

"Mul oli muidugi väga meeldiv kuulata, kui Bedwettersi poisid aastahiti auhinnagalal minu välja karjusid. Ma olen jah tõesti neile ju muusikalist nõu andnud ja kuulanud valmivaid lugusid - ma olen ju ise muusikalise haridusega. Muusikapisik on poistele edasi läinud. Minu sünnipäevadel nad alati muide esinevad ka, mängivad akustilistel kitarridel ja laulavad, potid-pannid on trummideks. Karla varjatud anne tuli välja ju üheaastaselt, kui ta kõik mu potid ja pannid mõlki tagus.

Aga ma ei ole seda küll kunagi mõelnud, et neist saavad elukutselised muusikud, sest muusikuelu on ikka väga raske, põhimõtteliselt pead sa vaatama neid loppis nägusid, kes sinu tehtud muusika järgi tantsivad. Aga ega mina neile kätt ette ka ei pane."

"Te ise mängite klaverit?"

"Klaverit ja kammipilli mängin."

"Mis nõu poisid veel teie käest saavad? Suhete ja kooliasjade kohta?"

"Oma lastega arutame pidevalt, aga teised nii väga ei räägi. Et haridus tuleb kindlasti kätte saada. Eks neil raskeks läheb, Karlal ja Kasparil, aga nad suutsid oma asjad teha ikkagi niivõrd hästi ära, et nad said puudumisvabastuse. Sütevaka gümnaasiumis on selline võimalus, kui sul on hinded head. Selles suhtes on tublid ja targad poisid ka. Nad on ju kõik samas koolis käinud, välja arvatud Rivo."

"Missugused Bedwettersi poisid iseloomult on?"

"Kõige elavamad on Joosep ja Karla. Kuigivõrd on nad kõik sarnased oma olemuselt ja muusikategemise tahtmiselt. Kõige tagasihoidlikumad on Kaspar ja Mihkel, Rauno on kahevahel, kord on hästi emotsionaalne, kord rahulikum.

Joosep on hästi armas, pehme ja tore poiss, ja samas milline röövel! Minu poeg on ka hüperaktiivne, käed-jalad paigal ei seisa, kogu aeg taob trummi. Siis on rahulikum, kui ta väsinud on.

Põhiline, mis neid iseloomustab, on see, et nad kõik tahavad teha muusikat hingega, igaüks natuke oma vaatevinklist, ja suur tahe on neid sinna viinud, kuhu nad on jõudnud..."

"Kas me seda värvi maha ei peaks juba hakkama võtma?"

"Kuni nelikümmend minutit peab olema hele värv peas, ma silmanurgast jälgin, paar minutit on veel."

"...See on siis arusaadav, et fänne on neil nii, et tapab."

"Eks neid kirju ja pakikesi tuleb meile päris palju koju ja kodutelefon on punane. Mäletan ise, kuidas vanasti sai bände fännatud, neile kirju kirjutatud ja lennukiga lava peale visatud.

Nii, nüüd läheme küll pesema!"

Kohvipaus on läbi. Heli peseb juuksed ära ja sätime juuksuritooli tagasi. Algab lõikus.

"Kui palju neid fänne teie juures käib?"

"On tulnud ka väljastpoolt Pärnut. Minult on näiteks küsitud, et kas ma oskan samasugust soengut lõigata kui Rivol. Ma ütlesin, et oskan ikka, ta on juhuslikult mu poeg.

Mõnikord küsivad soengut nii, nagu ma peaksin teadma kõiki maailma bände. Aga õnneks olen ma suure osa alternatiivbändide soengutega kursis.
Muidugi ma panen alati sinna omapoolse soovituse juurde ka. Tuleb arvestada näo kujuga ja sellega, kas on lokkis või sirge. Eelkõige inimese isikupäraga, et kõik oleks kooskõlas riietusstiili ja käitumismaneeridega."

Bedwettersi poistele teeb Heli-Mall soenguid vastavalt hooajamoele, kus on hetkel väga palju pungi elemente sees. Kevadel jätkub sarnane lõikusjoon nagu praegu, ettepoole pikenev. Juukselõikused lähevad konkreetsemaks.

"Ma saan nende peal omaloomingut teha, see on vaheldus igapäevatööle. Mushy bänd käib ka minu juures. Ma olen kümme aastat olnud "Schwartzu" koolitaja, pean rakendama teadmisi - muidu jääb teooria tasandile."

"Te olete peaaegu eluaeg juuksur olnud?"

"Pärast keskkooli läksin juuksuriks õppima. Minu salongil saab 11. septembril kümme aastat täis. Enne seda oli mul Strandi hotellis oma äri ja vene ajal olid juuksuritöökojad..."

"Kuidas te üldse suhtute juuksuri juures lobisemisse?"

"Minu põhimõte on see, et räägin juustest, värvimisest, stilistikast ja hooldustoodetest, mitte niisama tühjast-tähjast. Aga oleneb ka kliendist, mõnikord räägime elulistel teemadel ka, oleme nagu psühholoogid ka.

Aga siis kui ma lõikan, on raske kolme asja korraga teha - lõigata, rääkida ja mõelda mõlema peale. Ma olen ju blondiin!"

Vaatan lõpuks juuksuri tööd. Värv paistab täitsa kena, paar Vanilla Ninja stiilis tumedamat salku näha siin ja seal.

"Värv ei olegi nii hull."

"No mis ma ütlesin. Ma ei tee mingit röögatust!"

Natuke vahtu, siis föönitamine ja palju lakki ning proffjuuksuri selgitus.

"Siin tuleb sul välja konkreetselt, asümmeetriliselt lõigatud tukk. Jätsin ühelt poolt pikemaks, mis on moes. Kui sa ei taha niipidi kanda, võid tuka teisele poole panna, et tumedat vähem oleks. Põhirõhk on sellel soengul kuklas. Just nii, nagu 60ndatel oli."

"Päris huvitav..."

"See annab palju rohkem juurde kohe, hoopis teine imidž."

Ja viimaseks vaha ja palju lakki.

"Vaat niimoodi valmivadki Bedwettersi soengud!"

Poiste kommentaarid

Rivo Kingi
Aastahiti galal viskasin jah poistele väiksed sonksid pähe. Viimistlesin. Enda kallal olen saanud harjutada. Ema on väga trenditeadlik juuksur. Alati on ta valmis eksperimenteerima ja uusi asju proovima. Minule teeb ema väga ammusest ajast soenguid ja värke.

Karl-Kristjan Kingi
Ma arvan, et ta on maailma kõige parem juuksur. Ta on meile viiele teinud soengud ja kõik poisid on väga rahul ja kõik sõbrannad ja sõbrad, kes tema juures käivad, on ka alati rahule jäänud.
Kui tänapäeval soengute tegemine maksab üsna suurt raha, siis kui me kõigepealt võitsime noortebändide konkursil, siis ta ütles, et aasta aega teeb tasuta soenguid meile viiele.
Kui me võitsime MTVs, siis ta ütles, et teeb meile eluaeg tasuta soenguid.