Kui mitte arvestada kinnisvarasektorit, on need kolm viimase aja suuremaid ülevõtutehinguid Baltikumis, ning arvatakse, et see on alles algus.

“Balti riikide ühinemiste ja ülevõtmiste turg hakkas elavnema 2010. aasta suvel, suuremad tehingud on tulnud turule 2011. aastal,” selgitab üks investeerimisala asjatundja Ekspressile.

“Omakapitali investorite segmendis on näha olulist geograafilist nihet – kui kriisieelsel ajal olid Balti turul ettevõtete omandajateks Skandinaavia fondid või nende portfelliettevõtted, siis nüüd on nende asemele tulnud Varssavist juhitud investorid.”

Eesti Panga otseinvesteeringute statistikast selgub, et Poolast Eestisse tehtud investeeringud on tõusutrendis alates 2009. aastast, samal ajal kui rahavool Soomest (mis on kvartaliti väga erinev) on püsinud aastaid enam-vähem samal nivool. Viimastel kvartalitel on otseinvesteeringud Poolast ulatunud 1,4–2,3 miljoni euroni, mullu kolmandas kvartalis koguni üle viie miljoni euro. Kuid investeeringute kogupotist moodustab Poola siiski väikese osa, kõigest paar protsenti.

Tallinna Börsil pole erilist poolakate aktiivsust märgata. Hiljuti oli siinsetel börsiaktsiatel vaid üks Poola residendist investor – Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych, kellele kuulus pisike osa Olympicust ja veerand rõivakaubandusfirmast Silvano. Mõlema firma aktsiatega kaubeldakse lisaks Tallinna börsile ka Varssavi börsil.

Baltcapi juhtivpartneri Peeter Saksa sõnul on poolakate huvi Baltikumi vastu olnud pidev, kuid nad otsivad suuremaid, 20–30 miljonist eurost algavaid tehinguid. Eesti ettevõtted on liiga väikesed ja suuri tehinguid tehakse siin harva.

“Soome ja Rootsi huvi on tunduvalt suurem. Ainuüksi eelmisel aastal asutati Eestis vähemalt 500 Rootsi osalusega ettevõtet!” ütleb Saks.

Poolakatel on lopsakad pensionifondid, kuid nende investeerimisvabadust on seni piiranud asjaolu, et nad peavad investeerima 90 protsenti oma varadest Poolas noteeritud väärtpaberitesse. Seetõttu ongi Olympic Casino ja Silvano Poola börsil.

Kuuldavasti võib kõnealune kitsendus aga peagi kaduda.

Kas siis jõuab rohkem Poola raha Eestisse, pole aga sugugi kindel. Ernst & Youngi hiljutise uuringu kohaselt on Leedu investeeringute sihtkohana atraktiivsem kui Eesti, vaatamata sellele, et Eestis on käibel euro.