Riigiprokuratuuri algse plaani kohaselt pidi istuma süüpingis ka ­Lauri Merimaa, väheseid venekeelsetes grupeeringutes läbi löönud eestlasi.

Politsei uuris salaja Kemerovo grupeeringu tegevust juba siis, kui Merimaa jäi jaanuaris 2017 koos oma sõbra Sergei Permanoviga teadmata kadunuks. See tekitas Eesti allilmas segadust, midagi sellist polnud juba tükk aega juhtunud.

Mõistatust üritasid teineteisest sõltumatult lahendada nii kemerovolased ise kui ka kriminaalpolitsei. Mõlemal poolel oli peagi teada, et Merimaa ja Permanov läksid Tallinna linnahallis tegutsenud ööklubisse Poseidon. Pärast seda polnud neist kuulda kippu ega kõppu.

Politsei võttis luubi alla ööklubi pidanud Erik Kruusimägi ja tema noorema venna Sten Kruusimägi. Vendade vastu tundsid huvi ka Merimaa kamraadid.

Tollal vendadega lävinud Siim Turta tunnistas hiljem politseis, et Kemerovo grupeeringu tegelased soovisid nendega kohtuda. Erik Kruusimägi olevat seepeale rääkinud, et venelased hakkavad pead tõstma ja võib minna võitluseks. Tal olnud Turta sõnul koguni plaan Kemerovo juhtidele Hispaaniasse järele minna ja nad ära tappa ning järelejäänud uute juhtidega vaherahu sõlmida.

Turta kättenäitamisel kaevas politsei augustis 2017 Viljandimaal Sepa-Aadu talu sauna põranda alt välja Merimaa ja Permanovi surnukehad. Mehed olid aasta algul Poseidonis surnuks pussitatud ja laibad ära peidetud.

Pärast laipade leidmist võttis politsei Kruusimägid kinni. Vennad rääkisid, et Permanov nõudnud ööklubilt 1000eurose katuseraha maksmist. Eitava vastuse peale haaranud Permanov noa ja tunginud Erikule kallale, kuid Sten tapnud ta enesekaitseks. Merimaa tapmisega polnud vendadel enda sõnul midagi pistmist.

Harju maakohus karistas mõrvade eest Erikut 20aastase ja Steni 15aastase vangistusega.

Kohtunik Aime Ivanson põhjendas: „Ei olegi tegelikult tähtis, millest konflikt alguse sai, sest olgu põhjus milline tahes, ei anna see õigustust kellegi peksmiseks ega tapmiseks.“

Kas Poseidoni sündmuste ning sellele kaks ja pool aastat hiljem järgnenud Gulevitšile – väidetavale Kemerovo grupeeringu juhile – kallaletungimise vahel võib olla mingi seos? Mõlema kuriteo uurimist juhtinud riigiprokurör Eleliis Rattam jätab vastuse lahtiseks.

„Ei ole üheselt selge, mis oli Erik Kruusimägi poolse ründe põhjus,“ ütleb Rattam. „Samuti ei ole võimalik spekuleerida seoseid ööklubis Poseidon toimunud mõrvaga.“