Soome ajakirjanduse andmetel on üks ühenduslüli mõrtsuka ja siinse ärieliidi vahel vastuoluline Soome jurist Antti Hirvi.

Hirvit, kelle tegemisi käsitleti eile õhtul MTV3 saates "45 minutit", võiks liigitada "halli tsooni meeste" hulka. Seaduse silmis igati väärikas ja puhas tegelane, ent uidanud ametieetika piirimail ja teinud äri finantskurjategijatega. Näiteks Pönkä ja tema eestlasest lapsepõlvesõbra Rene Kuuskmanniga.

Ekspress kirjutas mullu suvel Soome ühest edukamast laenufirmast Luottotalo Fenno, kuhu Rain Tamme juhitav Gild Bankers ning Lõhmuse investeerimisfirma paigutasid kümneid miljoneid kroone. Hirvi on Fenno juht.

Fenno asutasid 2004. aastal Pönkä ja Kuuskmann. Nad mõisteti hiljuti Soome kohtus süüdi kelmuses - tuhandetele Soome firmadele võltsarvete saatmises. Seejuures asus võltsarvete "vabrik" Fennoga ühel aadressil Helsingis Kutomotiel.

Pönkä kadus ametlikult Fenno omanikeringist juba aastaid tagasi, kahtlus aga jäi, et tema positsiooni firmas "hoiab" Hirvi. Pönkä sõbrale Kuuskmannile määrati võltsarvete kriminaalasjas tingimisi karistus. Teda esindas ei keegi muu kui Hirvi. Kuuskmann pole samuti enam Fenno osanik ning lahkus mullu ka juhatusest, kuid töötab laenufirmas praegugi.

Hirvi on väitnud, et Maakri tükeldaja ja Fenno vahel praegu seoseid pole. Eks­press lepib küsimustele telefonitsi vastamiseks temaga aja kokku, ent kui kell kukub, on Hirvi mobiil väljas.

Kuu aega tagasi astus Hirvi uude huvitavasse ametisse - nüüd juhib ta ka, üllatus-üllatus, eestlaste tänavu sügisel käivitunud uut laenuäri Moldo­vas. Aktsiaselts IUTECredit Europe pakub veebisaidi iute­credit.md vahendusel laenu summas 3000 -10 000 leud (umbes 3500 -12 000 krooni) "ilma tagatisi ja garantiisid nõudmata ning liigse bürokraatiata". Nii lihtsalt pole Moldovas varem laenu saadud.

Äriregistrist ei nähtu, kes on IUTECrediti aktsionärid, ent firma nõukokku kuuluvad advokaadid ­Tarmo Sild ja Üllar Talviste ning Eesti ärimehed Allar Niinepuu ja Tiit Vapper. Neist viimane, IT-firma Reaalsüsteemid omanik Vapper ütleb Ekspressile, et ta pole IUTECrediti igapäevaeluga kursis, ent on kuulnud "Soome poolt tulevast finantseeringust, et (Moldova) laenuturul oleks võimalik rohkem raha pakkuda".

Veel segasemaks teeb loo asjaolu, et ehkki Hirvi kinnitusel kasutavad IUTE­Credit ja Fenno sama IT-platvormi, väidavad Gildi pankurid, et pole IUTEst midagi kuulnudki.

Talviste, Sild ning IUTE juhatuse liige Oliver Nääs keelduvad Moldova laenuäri kommenteerimast, põhjendades, et tegu pole avaliku ettevõttega.

Eestlaste laenuärid välismaal Luottotalo Fenno (Fenno.fi)

  • asutatud 2004
  • pakub soomlastele laenu summas 8000 - 95 000 krooni 24-60 kuuks
  • 2005. aastast väljastanud üle 40 000 laenu
  • juhatuses Antti Hirvi ja Liisi Ruus
  • omanikud Gild Bankers, Rain Lõhmus, Antti Hirvi, Toomas Lammertson, Kimmo Rytkönen ja Soome firma Red Eye Oy. IUTECredit Europe (Iutecredit.md)
  • asutatud 2008
  • pakub moldovalastele laenu summas 3500 - 12 000 krooni
  • juhatuses Antti Hirvi ja Oliver Nääs
  • nõukogu liikmed Tarmo Sild, Üllar Talviste, Allar Niinepuu ja Tiit Vapper