Vana rahvajutu ennustus näib täide minevat: kepile on esimesed lehed külge tulnud. Rootsi riigist sai äsja suuruselt viies omanik Swedbankis ja pole võimatu, et riigi osa võib veelgi kasvada.

Pangas, kust laenuralli aegu said laenu tuhanded ja tuhanded Eesti pered. Nüüd kuulub Swedbank vihatumate välisfirmade loetelu esiotsa, kelle kätte lähevad üha rohkemate raskustesse sattunud eestlaste kodud. Tükike neist kodudest, seega ka Eestist, kuulub taas Rootsi riigile. Rootsi aeg on Eestis tagasi.

Svenssonite esimene saabumine

Esimese tõsise katse Eestimaal kanda kinnitada tegid rootslased suvel 1220, kui Rootsi kuningas Johan Sverkersson (Johan I) vallutas Lihula linnuse. Kuningaga olid kaasas piiskopid, kes hakkasid ümbruskonna rahvast ristima ehk nii-öelda oma vara märkima. Johan jättis Lihulasse kaitsemeeskonna ja naasis Rootsi. 8. augusti koidikul aga saabusid merelt saarlased, kes piirasid linnuse ümber ja panid põlema. Ägedas lahingus hukkunud ligi 500 rootslast jarl Karl Dövega eesotsas ning linnus langes saarlaste kätte. Rootslaste vallutuskatse Eestis oli sellega nurjatud.