Pärast tuhande krooni maha mängimist sammus mees kassa juurde ja ütles kasiinonaisele: “Ma paneks veel siia peale kaks viiesajast.” Eemalt jälgis teda salaja kaitsepolitsenik. 

Mees kasiinos oli Jaan ­Maanas, Tallinna Vee alaline insaider. Nii nimetab linnavalitsus käputäit ametnikke, kes teavad börsifirma siseinfot. 

Kommunaalameti inseneriosakonna juhatajana kontrollis Maanas pealinna veevärki ja kanalisatsiooni. Tööl kümnete ja sadade miljonite kroonidega tegelev mees põdes eraelus kroonilist rahahäda. Ta võttis laenu noorematelt kolleegidelt, tuttavatelt vee-ettevõtjatelt ning kuuelt kiirlaenufirmalt. 

Hoolimata sagedastest kasiinokülastustest ei pidanud Maanas ennast hasartmängusõltlaseks. „Mul ei ole piisavalt raha, et iga päev kasiinos mängida,” rääkis ta pärast kinnipidamist kaitsepolitseis. 

Siseinfo ja võlad on ohtlik kombinatsioon. Maanase puhul lisandus neile sügav põlgus linna suurima lepingupartneri, Tallinna Vee vastu. 

2007. aasta lõpul tekkis Maanasel idee, et veefirma põhipiirkonna peale tuleks kuulutada välja vähempakkumistega avalik konkurss.

Samal ajal pidas abilinnapea Deniss ­Boroditš Tallinna Veega läbirääkimisi koostöö jätkamise üle. Kõnelused käisid raskelt ja vaevaliselt. Inglise veeärimeeste käitumine vihastas kommunaalameti juhataja Ain Valdmanni nii välja, et ta ähvardas lepingu minema visata. 

Maanase arvutuste kohaselt oleks linn säästnud avaliku konkursi korraldamisega ligi 100 miljonit krooni. Umbes sama palju maksab linnapea Edgar Savisaar igal aastal pensionäridele toetusi.

Maanas rääkis oma ideest nii tuttavatele ametnikele kui eraettevõtjatele. Tema lobi jäi siiski nõrgaks ning linn sõlmis Tallinna Veega uue monopoolse lepingu.  

Maanase sissisõda Tallinna Vee vastu polnud altruistlik. Tal oli kavandatavale vähempakkumiskonkursile olemas salajane soosik, Mähe veeoperaator Esmar Ehitus. Firmat juhtis tuntud Viimsi poliitik Priit Post.

Maanasel ja Postil olid eriti usalduslikud suhted. Kui linn tellis ärimehe firmalt aastas 11 miljoni krooni eest ehitustöid, siis lubas Maanas ehitada nelja miljoni krooni võrra rohkem. Ülekulu lasi ta raamatupidajal salaja kinni maksta. Kommunaalameti juhataja Valdmann ei teadnud oma alluva isetegevusest midagi.

Kapo jälgis Maanast mitu kuud väga põhjalikult ja võttis mehe 2008. aasta algul kinni. Tänavu jaanuaris karistas Harju maakohus teda pistise võtmise eest pooleteise aastase tingimisi vangistusega. 

Nii sai Maanasest esimene Savisaare linnavalitsuse ametnik, kes jäi süüdi korruptsioonis ja kaotas töökoha.

Muide, kohtuistung tema üle oli kinnine. Advokaat Lillo nõudis seda Tallinna Vee ärisaladuste kaitseks, “mille sattumine kõrvaliste isikute kätte võib olla ohtlik”. 

Ohtlik? Mida on Tallinna Veel meie eest veel varjata?