"Mina eelistaksin selgeid tõendeid, enne kui me midagi taga hakkame ajama," mõtiskles ta, viidates nimelt kasvuhormoonile, mille kindlakstegemine patustanud sportlaste organismis just tõsisemalt hoogu kogus.

Tõepoolest: 2008. aastal enam kui neljakümne varasema uurimuse tulemusi analüüsinud Stanfordi ülikooli teadlased leidsid, et hormooni mõjul näib küll suurenevat lihasmass, ent mitte sooritusvõime. Sydneys asuva Garvani meditsiiniinstituudi teadlased pakkusid pisut hiljem, et kasvuhormooni mõju on pigem psühholoogiline. Göteborgi ülikooli uurijate katsed kümmekond aastat tagasi näitasid aga, et hormoonisüste saanud jalgratturite organism asus tootma suuremas koguses laktaati - piimhappe soola, mis sooritusvõimet hoopis alandab.

Vahetum kinnitus sooritusvõime edendamisele leiti alles möödunud kevadel: sadakond harrastussportlast said Zürichi hormonaalhäirete keskuse PEZZ teadlase Udo Meinhardti uurimisrühma poolt hormoonisüste kaheksa nädalat - mõned seejuures koos testosterooniga. Tulemuseks sprindikiiruse tõus, mis ainuüksi kasvuhormooni toel hinnati - hilisemate hinnangute järgi veidi vastakalt - ümber 0,4sekundiliseks eeliseks kümne sekundiga läbitud saja meetri jooksus. Seda on rohkem kui esimese ja viimase koha vahe Pekingi olümpia finaalis.

Siiski, tinglikkus jääb ümbritsema ka seda tulemust: testitavaid on säärastes uuringutes pigem vähevõitu, need on pigem harrastussportlased, katseperioodid on pigem lühikesed. Samuti tarvitatakse kasvuhormooni dopinguna pigem millegagi koos - suure hulga eri segude katsetamine oleks keerukas. Ning - mis peamine - teadusuuringutes kasutatavad hormooniannused on mõnede andmete järgi kuni viis korda väiksemad neist, mida ilmselt manustavad sportlased. Ning mida sisuliselt ei olegi võimalik täpselt kindlaks teha.

"Nojah, doping on ikkagi asi, millega tegeletakse piltlikult öeldes pimedas ja teki all," mõtiskleb Tartu Ülikooli spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik. Ja meenutab, et kunagi leidus ridamisi ka neid, kes seadsid veendunult kahtluse alla anaboolsete steroidide dopingulise mõju.