15.08.2008, 00:00
Kaubandusketid kannavad maha tonnide viisi kaupa päevas
Suuremad kaubanduskeskused viskavad päevas ära keskeltläbi 100 kilo realiseerimistähtaja ületanud kaupa, mis mitme kaupluse peale võib anda ligi tonni päevas.
Arvestades, et inimene sööb umbes kilo toitu päevas, saaks
ainuüksi Rimi ära visatava söögipoolisega toita terve
Jõgeva linna täie rahvast ning Sadala aleviku veel takkapihta.
Tühja kõhu kannatajad peavad aga vaatama korraliku toidu kandmist
prügikasti, sest seadused ei luba sellega näljaseid toita.
“Seaduse järgi on küll lubatud selgelt “parim
enne” kuupäeva ületanud vastava märgistusega tooteid
müüa, kuid Rimi poliitika kohaselt me seda siiski ei tee. Kõik
“kõlblik kuni” või “parim enne”
tähtaja ületanud tooted lähevad kohe bioloogiliste
jäätmete konteinerisse,” kinnitas Rimi Eesti
kommunikatsioonijuht Evelin Mägioja. Kulinaariatoodetele Rimis
allahindlust ei tehta, sest nende realiseerimistähtajad on liialt
lühikesed.
Rimis jääb päevas keskmiselt
üle 100 kilogrammi kaupa, mis läheb prügikasti. Rimile kuulub
Eestis 67 kauplust, nende hulgas ka odavkett Säästumarket. 67
kaupluse peale visatakse päevas ära ligi seitse tonni
toiduaineid. Ümber arvestatuna teeb see peaaegu kaks ja pool tuhat
tonni aastas.
Iga päev viis kringlit
prügikasti
Kogused on sarnased ka Prisma
peremarketites. Algselt ütleb kommunikatsiooijuht Kadri Lainas, et
mahakandmisele läheb keskmiselt 100-200 kilo päevas, kuid hiljem
järele mõeldes selgub, et vaatluse all olid vaid andmeid augusti,
mil toit rikneb tavalisest kiiremini.
“Päevas jääb
realiseerimisaja ületanud kaupa üle keskmiselt 100 kilogrammi, mis on
piltlikult kahe-kolme ostukäru jagu pakendita tooteid,” tunnistab
Lainas. Prismas läheb viie kaupluse peale toiduaineid mahakandmisele
kokku ligi 500 kilo päevas ning ca 182 tonni aastas.
Tallinna Kaubamaja peab mahakantava toidu kohta rahalist arvestust ning
toodete mahtu kilodes täpselt öelda ei oska. Osakonna juhataja Kadri
Aguraijuja teab, et toiduosakonnal läheb päevas mahakandmisele
üks 100liitrise prügikoti täis tooteid, mille kaaluks ta pakub
35 kilo.
Comarketi tegevjuht Ando Nõupuu arvab, et
kauplustekett viskab päevas ära 10-15 kilogrammi toiduaineid.
Kahekümne kahe kaupluse peale teeb see kokku 275 kilo päevas ning
sada tonni aastas. Äravisatava toidu kilohinnaks pakub Nõupuu 30
krooni.
Pagaripoiste kauplusteketi tootmisjuht Janno Semidor
tunnistab, et kuigi ära visatakse kaupluse peale vaid kaks kuni viis kilo
pagaritooteid, võib kilohinnaks olla umbes 75 krooni.
Maxima
kett, nagu Kaubamajagi, äravisatava toidu mahu üle arvestust ei pea,
küll aga ütleb avalike suhete juht Erkki Erilaid, et rahalistes
mõõtmetes kaotab Maxima ca 250 krooni kaupluse kohta.
Neljakümne üheksa kaupluse kohta teeb see aastas ligi neli ja pool
miljonit.
Erilaidu see aga ei häiri: “Kui kaupluse
käive on keskmiselt pool miljonit päevas, siis paarsada krooni on
väike kadu.”
Selveri kauplustekett ei olnud nõus
avaldama ei realiseerimistähtaja ületanud kaupade mahtu ega nende
pealt tekkinud päevast rahalist kaotust.
Poed
võiksid olla paindlikumad
Ligi viiendik Eesti
elanikkonnast elab allpool suhtelise vaesuse piiri. 2006. aastal oli Eestis
üheliikmelise leibkonna suhteline vaesuspiir 3480 krooni kuus, sellest 900
krooni kuus kulub toidule. Taolise leibkonna päevane kulutus toidule on 30
krooni. Olgugi, et Maxima kaupluste päevane toidu kadu on kaupluste
suurust arvestades minimaalne, saaks allpool suhtelise vaesuse piiri elav
inimene sellest söönuks peaaegu terve nädala.
Aga sellist võimalust talle ei anta.
Realiseerimistähtaja ületanud toidukaup
visatakse biojäätmetesse ning sealt edasi läheb see
enamasti prügimäele komposteerimisele või
ümbertöötlemisele.
Midagi siiski ka
päästetakse. Prisma poodidest sorteeritakse välja
kulinaariatoodete valmistamiseks kasutatud õli, mis inimtoiduks enam ei
sobi, kuid tööstuslikuks kasutamiseks kõlbab küll.
“Need kogused tulevad mulle üllatusena,”
imestab Karin Kilk Säästva Eesti sihtasutusest.
“Seda ei ole hea kuulda. Kui toiduainete säilimise puhveraeg on
liialt pikk, on see on raiskamine nii sotsiaalsest kui ka
majanduslikust aspektist.”
Kilgi arvates peaksid poed
kauba enne ära viskamist kindlasti alla hindama, sest see annaks
võimaluse ka väiksema sissetulekuga inimestele kallimaid
toiduaineid osta. Samas hoiatab Kilk inimesi realiseerimistähtaja
ületanud kaupade tarbimise eest. “Kui väikelapse ema pakub
“parim enne” ületanud toitu oma imikule, võib see
tekitada terviserikkeid.”
Loomad sööks
heameelega
Toiduseadus näeb ette, et inimeste
söögilauale maha kantud kaup minna ei saa, kuid
loomasöödana kasutust pole mainitud – nii viivad
näiteks Pagaripoisid suuremate apsakatega partiid loomade varjupaika.
Samas aga on kauplused ka sellega üsna ettevaatlikud.
Erkki
Erilaid, Maxima: “Kui mõni loom meie toidu söömise
tagajärjel haigestuks, siis ei kujuta ma ette, mille eest ma vastutaksin.
Sama kehtib inimeste kohta.” Seepärast asuvad Maxima
prügikastid kinnisel territooriumil kaamerate valve all, et inimesed ligi
ei pääseks.
Olukorras, mil viiendik Eestist elab vaesuses,
tekitab hämmingut, et kaubanduskeskused viskavad tonnide viisi toitu
lihtsalt minema. Paraku käituvad kauplused nii rangest seadusandlusest
tulenevate trahvide hirmus. Tahaks ju küll ülejääke laiali
jagada, aga oht vahele jääda on liiga suur.