Ekspress käis arenduse eestvedaja, rootslase Andreas Claessoniga paar päeva enne avatseremooniat postimajas viimaseid ettevalmistusi kaemas. Claesson, keda peetakse ka H&Mi sissetoojaks Eestis, rääkis et “postimaja diili” vormistas 2010. aastal Eestis elav 63aastane kinnisvaraärimees Magnus Åkerborg. Ent projekti finantseeris Rootsi kinnisvaragigant CA Fastigheter AB.

Kompaniile kuulub Rootsis, Venemaal, Saksamaal ja Eestis kokku ligi 600 000 ruutmeetrit mitmesugust kinnisvara, millelt teenitakse aastas ligi 60 miljonit eurot renditulu.

CA Fastigheteri omanikeks on Andrease isa Magnus Claesson ja onu Johan Claesson. Claessonid on Åkerborgiga tuttavad juba aastakümneid.

“Ehkki meil algul päris selget ideed, mida postimajaga ette võtta, ei olnud, ei pidanud meid projekti sisenemisel kaua veenma,” ütleb CA Fastigheteri esindaja Andreas Claesson. “Kogu asja idee on ju asukoht: Tallinna südames, kahe tiheda liiklusega tänava ristumiskohas.”

Claessoni sõnul peeti aasta aega läbirääkimisi ühe teise ankurrentnikuga, sest 2010. aastal ei olnud H&M veel valmis Eestisse tulema.

Hiljem, kui rõivakett asja ära otsustas, oli rootslastel postimaja kujul juba pakkuda ideaalne asukoht. “Võib öelda, et läbirääkimised H&Miga sujusid ladusalt,” kinnitab Claesson. CA Fastigheter rendib H&Mile poepindu ka Rootsis.

Aga kes on see diilimeister Magnus Åkerborg? Ta hoiab madalat profiili, ent on joviaalne härra ning sõiduvahendiks valinud uhke maasturi. Teda tuntakse mitte eriti hea projektijuhi või mänedžerina, kuid tal olevat geniaalne nina leida hea potentsiaaliga kinnisvara. Ta ostab vara üles ja “pigistab sellest maksimumi”.

Ka postimajale näppude taha saamine oli Andreas Claessoni sõnul suuresti Åkerborgi teene, ehkki finantseeringu käisid välja Claessonid. Praegu on Åkerborgil postimajas üheksaprotsendiline osalus.

1995.aastal, kui Åkerborg juba Tallinna kinnisvaraturul toimetas, käisid siinsest meediast läbi vihjed mehe äride skandaalsest pankrotistumisest Rootsis. Legendi järgi kadusid ühe temaga seotud Rootsi firma pankrotipesast veoautod, mis hiljem Eestis maha müüdi. Teine legend jutustab kinnisvaraalastest sigadustest, kus härra väidetavalt 1980ndatel osales.

Åkerborg arvab esmalt sõbralikult, et äkki on ajakirjanik nupust nikastanud, et vanu asju meenutab. Ta ütleb siiski telefonitsi, et sattus 1990ndate alguses Eestisse “juhuse läbi”, kui tuli siia klaarima üht untsu läinud tehingut saetööstuses. Peagi kolis ta siia juba püsivalt, tema käe all korrastati hoone vanalinnas Rataskaevu tänaval, kus praegu asub Belgia saatkond.

Rootsi jäid Åkerborgi sõnul “väikesed maksualased probleemid, mis on tänaseks kõik ilusti ära klaaritud”. Tol ammusel ajal olid Åkerborgi sõnul paljud Rootsi firmad raskustes.

CA Fastigheter sisenes Eesti kinnisvaraturule kõige ebasobivamal ajal – 2007. aastal, vahetult enne krahhi (Claessonid olid äriliselt Eestiga juba varem tuttavad). Lisaks postimajale kuulub kontsernile kinnisvara Tallinna vanalinnas, Paneeli tänaval ja Suur-Sõjamäel, samuti omatakse koos Mats Gabrielssoniga Narvas endisi Kreenholmi valdusi. Täitsa kobe kinnisvaraportfell on ka Åkerborgi firmal Altenberg-Reval.