Ausalt öeldes ei ole.

Miks?

Ilmselt sellepärast, et esimene proovimise võimalus tekkis alles siis, kui ma polnud enam teismeline. Uudishimu oli kadunud.

Arstid ei proovi enda peal kõike, millest nad teadlikud on. Ja mul ei ole vaja ei kõhuvalu ega logorröad (sõnaline kõhulahtisus - toim.), mille äge mürgistus tüüpiliselt tekitab.

Kuna ma ei suitseta ka tubakat, on ahvatlus sedavõrd väiksem. Suitsetajatele on kanepi tarvitamine palju orgaanilisem, sest seda segatakse tubakaga marihuaana põlemisomaduste parandamiseks.

Kuidas te suhtute kanepi dekriminaliseerimisse? On see nii õudne narkootikum, et tuleks hoida keelustatuna, või võiks seda mingitel tingimustel siiski lubada?

Täpselt sellise küsimuse esitasin kunagi uimastite valdkonna eksperte koondaval Euroopa Nõukogu Pompidou Grupi koosolekul. Et miks ei võiks Eesti kanepit legaliseerida?

Vastus oli lihtne: maailm on niivõrd väike, et seda ei saa üks väike riik üksinda teha, ilma et ta peaks arvestama ohuga muutuda üle-euroopalise narkokaubanduse baaslaagriks.

Kanep on taim, mida suitsetatakse, pannakse koogi või joogi sisse. Kuidas on võimalik selle kasutamist totaalselt kontrollida? Iga teismelise kõrvale ööpäevaringne valve?

Näiteks möödunud aasta oktoobris korraldati 27 kanepitaime konfiskeerimiseks suuroperatsioon, kus osales 11 politseinikku! See on ju totter, kui politseinikud käivad vallutamas paarikümmet kanepi­taime, samas ei suuda me ohjata alkoholitarbimist ei laste ega teismeliste hulgas, täiskasvanutest rääkimata. Ja alkoholi tarbimine on ühiskonnale vähemalt kaks-kolm korda kulukam kui kõik keelatud uimastid kokku!

Seni kanepitarvitamisest tekitatud vaimuhäired ei anna Eestis välja üheainsagi psühhiaatri töökoormust!

Võrreldes kanepitarvitamisest tingitud tervisekahjude ravimisega läheb Eestis ebaproportsionaalselt palju raha kanepit keelavate regulatsioonide täitmiseks. Samal põhjusel legaliseeriti kanep ju ka Hollandis - tervisekahjud on marginaal­sed, mõne üksiku suitsetaja püüdmine aga väga kulukas.

Jah. Ja see on viga, mille poliitikud tegid juba väga ammu. Nad tegid seda hirmust, teades heroiini ja kokaiini laastavat toimet, ning arvates, et kaks ei jää kolmandata, keelustasid kanepi.

Isiklikult arvan, et kui kanepit sedavõrd ei reklaamitaks, kaotaks ta suure osa oma atraktiivsusest. Pealegi, reeglina on ilma kõrvalise abita võimatu sõltuvusest välja rabelda.

Vaja on abi ja ravi, mitte karistust. Sõltuvus on nagu armumine.

Siinkohal oleks diskussiooni algatajalt professor Jaan ­Sootakilt oodanud konkreetseid ettepanekuid seadusemuudatusteks, mitte aga üldsõnalist juttu.

Kirjeldage palun kanepi mõju organismile.

Kanep ei tapa, otsene toime elutähtsatele keskustele puudub. Väga väike annus selle toimeainet THKd leidub isegi emapiimas, kakaos ja šokolaadis.

Samas, suurte koguste paljukordne tarvitamine rikub töömälu. Olen kohanud sellise terviserikkega inimest. Ta pidi absoluutselt kõik kohe üles kirjutama, sest enese mälust oli vähe kasu.

Samas oli ta kanepi legaliseerimise eest võitleja, kelle arvates peaks kanepisuitse müüdama ajalehekioskis nagu tubakat.

Sisuliselt on siis mäluhäired kõige tõsisem pikaajaline negatiivne toime, mida praeguseks on teaduslikult tõestatud?

Klassikaline sõltlane muutub ükskõikseks aktiivse sotsiaalse suhtlemise osas. Tekib apaatia - aga arstidel on siin ülesanne mõista, kas tegemist on depressiooni või kanepitarvitajaga.

On öeldud, et tüüpiline marihuaanatarvitaja on see, kes pole suutnud kooli lõpetada, ei viitsi tööl käia ja jääb ühiskonnast kõrvale. Samas sõltub kõik uuringu metoodikast - on ka leitud, et piisavalt paljud marihuaanatarvitajad lõpetavad ülikooli.

Täiesti lahku tuleb muidugi lüüa teismelised ja täiskasvanud. Lastele toimib kanep skisofreeniasarnase seisundi riskitegurina. Nagu alkohol ja tubakas, peaks ka kanep olema keelatud alla 21aastastele.

Alkoholi ja kanepi puhul on ilmne erinevus see, et kui alkohol muudab inimesed lärmakaks ja sotsiaalselt agressiivseks, siis kanep pigem rahustab. Ajataju muutub. On ka tõestatud, et inimene, kes juhib autot kanepiuimas, on palju ohutum alkoholiuimas juhist.

Aga minu küsimus on, miks on vaja aega teistmoodi tunnetada. On meil vaja olla nagu India vaesed, kes teevad kaksteist tundi tööd ja vahepeal kanepisuitsu, et monotoonset, üksluist tööd õhtuni taluda? Või on meil ka teisi valikuid?

Kanep pole odav lõbu, üks gramm maksab 250 krooni. Nii et kanepitarvitajat India vaesega võrdsustada pole päris õige.

Illusoorne! Kõik on suhteline! Mina ütlen, et see on vaese inimese põgenemine probleemide eest. Või on ta siis vaimult vaene.

Ühe uuringu järgi on üle 50 protsendi kanepitarvitajatest lõpetanud ülikooli. Ka Balzac ja Baudelaire tegid kanepit. Nad ei olnud rumalad.

Nemad läksid samamoodi uudishimu ja reklaami ohvriks. Proovisid mõned korrad, aga nende nimesid saab reklaamiks osavalt ära kasutada. Aga kui inimene on tõepoolest kanepit tarvitades rohkem eluga rahul, ma ütleks - why not.

Aga kas meil on vaja selliseid aineid oma laste ja noorte igapäevaellu?

Küsimus on sotsiaalse mudeli kujundamises. Varem oli suitsetamine norm. Ja kui meile hakatakse nüüd rääkima, et see muusik ja näitleja ilma kanepita ei saa...

Kanepist võiks saada omamoodi ühiskonna tervistaja. Aga selleks tuleb rääkida neist probleemidest, mille eest praegu pea jaanalinnu kombel liiva alla peidame.

Tuleks tööle panna riigistruktuurid ja mõelda, kuidas kanepist tekkinud probleemide puhul abivajajaid toetada. Seda ei saa panna psühhiaatrite õlule. See pole nende töö.

Kanepit on varem kasutatud ravimina, näiteks depressiooni ja glaukoomi raviks.

Ei toimi. Organismis tekib tolerants. Ja efekt, mida esimene kord saadakse, pole teistkordsel manustamisel enam sama. Tänapäevased ravimid on oluliselt efektiivsemad ja vähemate kõrvaltoimetega kui kanep.

Samas, kanepil on oma 70 toimeainet, enamik neist veel läbi uurimata. Tõesti võib tulla kanepipõhiseid ravimeid krampide vastu. Aga kümne aasta pärast oleme kindlasti märksa targemad.

Samas, kuna kanep on illegaalne, pole ravimifirmad eriti motiveeritud uuringuid tegema.

See läheb liiga kalliks. Aga pole välistatud, et ühel päeval võib-olla sealt tõepoolest mingi ravim välja töötatakse.

Kas kanep on väravaks teiste narkootikumide tarvitamisele?

See on, jah, üks seitsmekümnendate teooria. Meie ühiskonnas tuleks pigem öelda, et selleks väravaks on alkohol.

Inimestele on omane otsida me eleolu parandavaid aineid. Võib-olla peakski pakkuma neile alkoholist vähem tervist kahjustava alternatiivi kanepi kujul?

Oi ei! Miks asendada üks lollus teisega?

Inimestele tuleb pakkuda sedavõrd häid teadmisi enese organismist ja uimastite toimest, et nad suudaks oma valikute eest vastutada.

Kõige tervislikum on stressi maandamine ilma uimastavate aineteta. Aga kui inimene tarbib neid aineid väikestes annustes, siis siin ei peaks riik tõepoolest sekkuma. Sest seda tehakse nii või teisiti.

Kõlava häälega öelda, et meil on kanep keelatud, samal ajal kui kolm neljandikku lastest seda pruugivad, on silmakirjalik.

Mis te arvate, millal muutub täiskasvanule mõne grammi kanepi omamine Eestis legaalseks?

Ilmselt ei ole ühiskond veel valmis. Praegu intensiivselt kanepit tarvitav põlvkond ei suuda veel enda eest seista ega aru saada, mida nad teevad. Ja täiskasvanud tarvitajaid on meil suhteliselt vähe.

Samas keelamine ja totaalne kontroll on niigi vähese ressursi raiskamine. Tuleks hakata looma tänapäevast, tulevikku vaatavat uimastistrateegiat. Ja siis teha juba teadusepõhised seadusemuudatused, et poleks kits kärneriks.

Kanepi tarvitamisega tekkivad sümptomid

Positiivne  

  • Parem tuju
  • Lõdvestus
  • Loov mõtlemine
  • Kõrgenenud tunnetus
  • Meeldivad kehaaistingud
  • Valu kadumine
  • Iiveldustunde vähenemine

Neutraalne või negatiivne

  • Isu tõus
  • Vaimutegevuse aeglus
  • Kehaline väsimus
  • Suukuivus
  • Võimetus mõtteid kontrollida


Tugevalt negatiivne

  • Iiveldus
  • Hingamisprobleemid
  • Südamepuperdus
  • Ärevus
  • Ärritumine
  • Peavalu
  • Paranoia

Allikas: Mari Järvelaidi uuring kanepist, mis ilmub oktoobrikuus ajakirjas Akadeemia.

Mari Järvelaidi viis soovitust kanepitarvitajale

  • Ära unusta, et kanepi tarbimine on seadusega keelatud ja sul võib tekkida probleeme õiguskaitseorganitega. Tea, et su uriinianalüüs võib osutuda kanepile positiivseks veel 30 päeva hiljem.
  • Kui ikkagi otsustad kanepit tarvitada, ära tee seda kunagi tõeliselt halva enesetundega. Kanep võib seda süvendada.
  • Kanepiuimas väldi masinaid ja mootorsõidukite juhtimist.
  • Ära tarvita korraga mitut uimastit. See - eriti kanep ja ­alkohol üheskoos - võib ­tekitada ettearvamatu ning raske tervisekahjustuse.
  • Kui oled otsustanud loobuda kanepist, väldi koos olemist ­inimestega, kes seda tarbivad. Nagu ka kohti, kus seda ­tarvitatakse.