Küsimus pole aga mitte niivõrd masina hinnas, vaid selles, kellele ta kuulub.

Maastur pole Kõlvarti, mõne liisingfirma ega isegi mitte linnavalitsuse, vaid osaühingu ETL Servis Grupp nimel.

Siit viivad sidemed “mittetulundusliku” pereärini, mida finantseerib Tallinna linn.

ETL Servis Grupi omanik on Gor Sajadjan. Firmat juhatab 29aastane rahvusvahelise tasemel tippsportlane Ilona Tsvetkova, kes tegeleb korea võitluskunstiga taekwondo. Ta sai 2010. aastal Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali ning tunnistati aastatel 2009 ja 2010 Eesti parimaks naisvõitlussportlaseks.

Taekwondo äss on ka Mihhail Kõlvart. Nende kahe vaheline side on aga veelgi tihedam, kirjutas Delfi mullu sügisel ilmunud nupus “Mihhail Kõlvart semmib kauni naissportlasega”.

ETL Servis Grupi põhiline tegevusala on hoonehalduse abitegevused.

Viimase aastaaruande (2010) kohaselt olid kaks tema klienti nii lahked, et maksid teenuste eest isegi ette. Need kaks olid mittetulundusühistud, mis on registeeritud firmaga samasse majja Põhja-Tallinnas Kaera tänaval.

Ühe ettemaksu tegi Katleri taekwondoklubi, mille juhatuse liige on abilinnapea isa Ülo Kõlvart (69).

Teisena tasus firmale ette Rahvusvaheline Rahvuskultuuride Ühenduste Liit Lüüra, mille president on abilinnapea ema Liida Kõlvart (70).

Lüüra juhatusse kuulus varem ka Mihhail Kõlvart. Ta astus sealt välja 6. aprillil ehk üks päev pärast uudist, et loobub valimistel saadud kohast Riigikogus ja asub tööle hoopis Tallinnas hariduse eest vastutava abilinnapeana. Muuhulgas aitas see käik välistada võimalikke kahtlustusi korruptsioonis, sest Lüüra kõige olulisem rahastaja on Tallinna linn. Samamoodi ei kuulu Mihhail Kõlvart enam ka Katleri taekwondoklubi juhatusse.

Ekspress teatas juba tänavu jaanuaris Mihhail Kõlvartile, et saime ilmselt mõnelt tema poliitiliselt vastaselt vihje soovitusega vaadata linna raha eraldamist tema ema mittetulundusühingule Lüüra. Allikas väitis: “Tegemist on sihtotstarbelise rahaga, mida tegelikult sihtotstarbeliselt ei kasutata. Nende rahade eest makstakse kinni ka M. Kõlvarti maasturi rent Range Rover Sport 483 MLG.”

Kõlvart vastas: “Kuna selle küsimuse teemas näen korruptsiooni tunnuseid, siis olen “poliitilise vastasega” nõus. Peabki vaatama. Ent seda peaks tegema “kompetentsed organid”. Näiteks KAPO, sest sellised teemad neile väga meeldivad. Miks mitte korraldada läbiotsimine — suurima heameelega annan läbivaatamiseks oma töö- ja isikliku arvuti, telefoni jne. Ent kahtlen, et nad sealt leiavad midagi uut ja põnevat, mida nad juba ei teaks.” Abilinnapea lisas, et “oma isiklikke huve, sh tarbeesemete nagu sõiduauto rendi eest, tasun oma isiklikust rahakotist”.

Ja nii toimibki Tallinnas skeem, kus linn annab raha MTÜ-le, kes tasub teenuste eest firmale, millele kuuluva luksusautoga sõidab ringi abilinnapea.

PS Kaks nädalat pärast teadet Kõlvarti abilinnapeaks saamisest (21. aprillil 2011) otsustas keskerakondlik linnavolikogu anda Kaera 21 asuva maja 15 aastaks rendile. Loomulikult Lüürale. Ruutmeetri üürihind on 45 senti kuus. Ainult linnavolinik Kalev Kukk (Reformierakond) nurises, et sisuliselt antakse hoone Lüüra käsutusse tasuta.