Tuleb välja, et kõik sõltub inimesest ja tema tahtmistest. Kui keegi ei taha niisama oleleda, vaid ka osaleda riigi elus (valimised, kaitsevägi), siis temale on muidugi parim variant Eesti pass (rääkimata kodanikutundest). Kui inimene on harjunud elama nii-öelda statistiliselt keskmist elu – valimised pole talle olulised, erilist osa riigi elus mängida ei kavatse ja kaitseväeteenistusest pääsemine on tema silmis pluss –, siis on hall pass tõesti kõige mugavam variant. Sellega saab lisaks viisavabalt reisida Venemaale.
Mida ütlevad seadused

;Eestisse sisenemise ja Eestis;elamise osas eristatakse Eesti kodanikke, teiste ELi riikide kodanikke;ning kolmandate riikide kodanikke (sh määratlemata kodakondsusega;isikuid).

;Kolmandate riikide kodanike Eestis viibimist ja;elamist reguleerib peamiselt välismaalaste seadus. ELi kodanike Eestis;viibimist ja elamist reguleerib Euroopa Liidu kodaniku seadus.

;Kolmandatest;riikidest pärit kodanikud vajavad Eestisse reisimiseks (eesmärk;lühiajaliselt riiki külastada) üldjuhul viisat, välja arvatud nende;riikide kodanikud, kes võivad Eestisse siseneda viisavabalt. Kolmandate;riikide kodanikud, kellele on väljastatud mõne Schengeni liikmesriigi;elamisluba, võivad Eestisse reisida viisavabalt.
Kampaania korras kodanikuks

;Tuleval nädalal algab rahvastikuministri büroo juhtimisel;teavituskampaania, mille eesmärk on rahvastikuminitri nõuniku Olga;Šlõki sõnul innustada määratlemata kodakondsusega inimesi võtma Eesti;kodakondsus. “Kampaania loosung “Erinevad inimesed, üks rahvas” on;suunatud nii eesti- kui muukeelsetele inimestele eesmärgiga suurendada;mõistmist ja sallivust ühiskonnas ning tuua Eestis elavad eri rahvused;üksteisele lähemale.”