Tehnilise Järelevalve Amet sellise tõlgendusega ei nõustu, teatab Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektori asetäitja Priit Soom. "Mõõtmiste teostamisel on lähtunud sellest, et esitada mobiilsidevõrgu neid parameetreid, mis on tarbijale kõige rohkem huvipakkuvad, mitte ei üritata hinnata, millise operaatori võrk on tervikuna parim," ütleb Soom.

Mõõtmiste lõppraportis on kirjas: „GSM mobiiltelefonivõrgus saab mõõta kümneid erinevaid tehnilisi parameetreid ja nende kaudu võrku iseloomustada, kuid Tehnilise Järelevalve Amet valis mõõtmisteks neist kolm, mis tavakasutajatele kõige enam kõneainet pakuvad: levi tugevus, kõne hakkimine ja kõnede õnnestumine üldiselt. Tehnilise Järelevalve Amet rõhutab, et ükski parameeter eraldiseisvana ei iseloomusta seda, millise ettevõtte teenus on parim, vaid esmalt iseloomustab võrku pigem tehniliselt. Kvaliteedi juures mängib rolli ka see, mismoodi on sideettevõte oma võrgu häälestanud ja optimeerinud - ehk tugev levi vm. näitaja ei pruugi alati tähendada head kvaliteeti. Lõppkasutaja seisukohast vaadatuna on teenuse kvaliteet ja selle tajumine väga subjektiivne."

Tehnilise Järelevalve Ameti saadud tulemused näitavad, et teenuse kvaliteedis ei ole mobiilsideoperaatorite lõikes suuri erinevusi.

Elisa Eesti AS poolne mõõtmistulemuste üldistamine on tinginud Tehnilise Järelevalve Ameti pöördumise Tarbijakaitseameti poole, kontrollimaks nimetatud reklaami vastavust reklaamiseaduse sätetele, mis käsitlevad eksitava reklaami esitamist tarbijatele.

Mida ütlevad operaatorid ise enda kohta?

EMT avalike suhete juht Kaja Pino: "EMT-l oma reklaamlauset plaanis muuta ei ole, kuna EMT on jätkuvalt kvaliteediliider ning me ei räägi siin linnade konkreetsetest kohtadest, vaid tervest Eestist. Juhime tähelepanu ka sellele, et EMT EDGE leviala katab ainsa mobiilioperaatorina terve Eesti ning EMT-l on Eesti mobiilioperaatoritest suurim 3,5G võrk."

Elisa Eesti juht Sami Seppänen: „Mõõtmistulemuste järgi oli Elisal võrreldes teiste mobiilioperaatoritega Tallinnas tugevaim levi, parim kõnekvaliteet ning suurim kõnede õnnestumise protsent. Lisaks Tallinnale on Elisa tellinud leviala mõõtmise ka osades Eesti suuremates linnades Pöyry Telecom OY-lt."

Tele2 Eesti juhatuse esimees Toomas Tiivel: "Investeerime jõudsalt nii 2G kui 3,5G võrku ja sõltumatud uuringud näitavad, et Eesti operaatorite levikvaliteet on sisuliselt võrdsustunud. See annab Tele2-le tugeva eelise, kuna pakume võrdväärse kvaliteedi juures paremat hinda.

Ja veel: "2008. aasta esimesel poolaastal olid Tele2 investeeringud 138 miljonit krooni. Võrdluseks saan tuua EMT investeeringud, mis nende börsiraporti andmetel olid esimesel poolaastal 128 miljonit krooni."