Volikogus kõnega esinenud Keskfraktsiooni esimees ja korteriskandaalidega seostatud Elmar Sepp ütles, et Savisaar on linnapeana töötades linna jaoks palju ära teinud. Sepp põhjendas vapimärgi andmist sellega, et Savisaar sai valimistel Tallinnas 13-14000 häält. "On see argument või mitte, ma ei tea," nentis ta retooriliselt. Tegelikult sai Savisaar 16845 häält.

Opositsioon, kes samal istungil esitas Elmar Sepa vastu umbusaldusavalduse, põhjendas Savisaare väljajätmise ettepanekut sellega, et tegemist on tegevpoliitikuga, samas ka Tallinnas ainuvõimul oleva partei esimehega, ning kõige trooniks on praegu veel valimiseelne aeg. Tegevpoliiitikule, seda enam lähevatel valimistel kandideerivale poliitkule, pole linn varem kõrgeimat autasu, vapimärki andnud. Muudatusettepaneku esitanud Mati Tarum (Reformierakond) hoiatas lausa isikukultuse tekkimise eest.

Tavaliselt on linn andnud välja ühe vapimärgi, eelmisel aastal anti kaks, sel aastal kolm.

Ratas eitab seost valimistega

Edgar Savisaare kandidatuuri esitas linnavalitsuse poolt linnapea Jüri Ratas (Keskerakond) isiklikult. Linnavalitsuse pressikonverentsil põhjendas ta seda Savisaare suurte teenetega Tallinna linna ees ning eitas seotust valimiskampaaniaga. „Kas te tõesti arvate, et vapi- ja teenetemärgid, mida linn on andnud välja aastaid, rakendatakse mingisuguste vankrite ette? Kindlasti mitte, see on linna üks võimalus tunnustada inimesi," ütles Ratas.

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni hinnangul näitab linnapea plaan soovi teenida erakonna esimehe silmis plusspunkte ja kavatsust anda ühele Keskerakonna poliitikule linna kulul lisakaalu.
„Ratase jutt, et vapimärgi andmine Savisaarele vahetult enne valimisi on juhuslik, ajab lapsedki naerma," ütles Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Taavi Rõivas.

Opositsioon hääletamisel ei osalenud, eelnõu läks läbi Keskerakonna 31 häälega.  

Ita Everi esitas vapimärgi kandidaadiks lisaks Ratasele ka linnavolikogu Isamaaliidu fraktsioon poole sajandi kestnud aktiivse näitlejatöö eest Tallinnas, mis on elavdanud Tallinna kultuurielu ja aidanud kaasa Tallinna kui kultuuripealinna teadvustamisele. Everi kandidatuur esitati ka mullu, siis talle vapimärki ei antud.

Kunstiajaloolase Jüri Kuuskemaa kandidatuuri esitas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon pikaajalise tegevuse eest Tallinna ajaloo tutvustamisel ning Tallinna ehitusmälestiste kaitsmisel.

Vapimärgi loomisest alates 1997. aastast pole seda kordagi tegevpoliitikutele antud. Tallinna vapimärgi kavalerid on muusikud Neeme Järvi, Eri Klas ning Veljo Tormis, kirjanik Jaan Kross, maalikunstnik Olev Subbi, arhitekt Dmitri Bruns, ühiskonnategelane ja kunstnik Heinz Valk, Eesti Lähimineviku Okupatsioonide Muuseumi rajaja Olga Kistler-Ritso, president Lennart Meri ning emeriitprofessor Mati Hint.

Teenetemärgi saab 15 inimest

Lisaks vapimärgile annab Tallinn välja ka teenetemärki, mis on väiksema kaaluga. Tallinna linnavalitsus otsustas teha linnavolikogule ettepaneku omistada tänavu 15 teenetemärki.

Linnavalitsuse hinnagul väärivad Tallinnale osutatud eriliste teenete eest teenetemärgiga tunnustamist Tallinna vanalinna kultuuriväärtuste kaitsja Boris Dubovik, rahvusvähemuste kultuuritegevuse pikaajaline korraldaja Liidia Kõlvart, Tallinna linnapea aastatel 1984-1990 Harri Lumi, kauaaegne bussijuht Robert Marlen, lavastaja ja Tallinna kultuurielu edendaja Arne Mikk, Tallinna linnatranspordi ökonoomika valdkonna arengu kujundaja Mart Moosus, teadlane, tunnustatud kohalike omavalitsuste problemaatika tundja ja nõustaja Sulev Mäeltsemees, sotsiaaltöö ja integratsioonialase tegevuse edendaja, Pirita birgitiinikloostri ülesehitamisele kaasaaitaja Lagle Parek, sünnitusabi edendaja doktor Maike Parve, Tallinna praost, kristlike ja üldinimlike väärtuse hoidja Gustav Peeter Piir, keeleteadlane, tunnustatud kohanimede hoidja, arendaja ja kaitsja Peeter Päll, tunnustatud sotsiaaltöötaja, laste turvakodu looja ja arendaja Tiiu Peterson, teadlane-geoloog, tunnustatud looduskeskkonna uurija ja kaitsja Anto Raukas, kauaaegne Tallinna linna finantsjuht Heino Tonsiver ning tunnustatud arst ja kirurgiateenistuse edendaja Rando Truve.

Neljapäevasel istungil lisati täiendusettepanekuga veel üks teenetemärgi saaja.