Tegemist ei olnud mõne tähelepandamatu hoonega, vaid Põhja-Tallinnas asuva Bekkeri kaubasadamaga, mille pärast Siff ja punt venelasi pidasid avalikult kohtulahinguid.

See uskumatu lugu juhtus novembris 2000, mil linnapea oli Jüri Mõis Isamaaliidust. Siff kuulus temaga samasse parteisse.

Veebruaris 2002 tühistas Riigikohus kõnealuse paberi, sest selline turbomenetlus, kus planeeringu algatamine ja vastuvõtmine toimus ühel ja samal päeval, välistas igasuguse korrektsuse ja eiras "olulist avalikkuse põhimõtet".

Talvel 2007 vajab Siff taas üht detailplaneeringut. Jutt käib nn Kopli liinidest, mille linn pani mullu suvel enampakkumisele. Võitja peab osa vanu maju säilitama, kuid saab loa ehitada ka palju uusi hooneid ning võtab endale kohustuse praegused elanikud ümber kolida.

Põhja-Tallinna linnaosa vanem Vilja Savisaar ütles Ekspressile, et isegi tema kõige jämedamate arvutuste kohaselt peab investor paigutama projekti vähemalt poolteist miljardit krooni.

Liinide puhul on tegemist mereranda rajatud ainulaadse töölisasumiga, mis rajati möödunud sajandi algul Vene-Balti laevatehase tarbeks. Kahekorruselistes puumajades oli mõlemal korrusel tavaliselt 16 tillukest, vaid 12 ruutmeetri suurust kööktuba. Paremad olid nn meistrite majad, kus korterid koosnesid 18 m2 toast ja 17 m2 suurusest eluköögist. Tehas ehitas töölistele ka oma kirik-söökla, politseijaoskonna, kino ja veel terve rea muid avalikke hooneid.

Praeguseks on liinide tänavad porised ja majad lagunevad. Söestunud majaseinad annavad tunnistust ohtratest tulekahjudest. Puruks löödud või vineeriga kaetud aknad jätavad mulje, nagu oleks sõda lõppenud hiljuti. Saab teha nalja, et maja ühes otsas elatakse ja teist otsa kasutatakse kütteks. Hooneid on järk-järgult lammutatud: viimane lükati kokku mais 2005. Kunagise turuhoone ja avaliku käimla kohta käib aga märkus "kadunud".

Erinevalt tüüpilistest Eesti tänavatest kannavad sealsed uulitsad numbreid, mitte nime. On olemas 1. liin, 2 liin jne.

Abilinnapea: Siff eksis hinnaga

Linn sai ärimeestelt seitse pakkumist. Suurima tegi naftatransiidiga jõukaks saanud Endel Siff. Naftatransiidi kokkukuivamise ajal vajab ta uut tulusat äri. Tallinna linnas on just nüüd käsil viimased suured maadejagamised. Kes praegu ilma jääb, ei saa nii suuri projekte enam tükk aega teha. Liinid oma ligi 17 hektariga ongi üks viimaseid vabasid suuri kinnisvara arendamise piirkondi Tallinnas

Lisaks on Siff juba aastaid tundnud tõsist huvi Kopli poolsaare arendamise vastu. Ta tellis kord isegi oma kulu ja kirjadega Põhja-Tallinna arenguvisiooni, mistõttu Ekspress võrdles teda krahv Nikolai von Glehniga, kes kuulutas omal ajal "Seie saagu lenn!" ja rajas Nõmme linna.

Ehitajaks valis Siff oma ala ühe parima tegija Ott Kikkase, kes oli möödunud aastani Merko juhatuse liige.

Siff lubas maksta Kopli liinide eest linnale 211 miljonit krooni ehk koguni 80 miljonit rohkem kui teiseks jäänud Oliver Kruuda.

Kaks ja pool kuud pärast võitja väljavalimist pole liinide arendamine lahti läinud.

Projektiga tegelev abilinnapea Taavi Aas usub, et ärimees tegi suure vea. Hindas ehitusmahtu valesti ja pakkus liiga kõrget hinda, millest nüüd on piinlik loobuda.

Enampakkumise aluseks olnud eskiis räägib 82 200 ruutmeetrist, sh 74 700 ruutmeetrist elamispinnast. Kuid eskiisplaan hõlmab suuremat maa-ala, kui linn konkursile pani. Enampakkumisel müüdud osa ehitusmaht on vaid 63 700 m2. "Ilmselt sealt tegigi Siff vea," ütles Aas.

Nende arvude vahe on müügihindades sadu miljoneid kroone. Siin on, mille pärast võidelda.

Linn Siffile järele ei andnud.

Kuid linna elamumajandusameti juhataja Margus Kruusmägi arvates polnud peamine küsimus siiski mahus. Esiteks teadsid Siff ja Kikkas ehitusmahte väga hästi ning teiseks saanuks detailplaneeringu koostamisel mahtu juurde kaubelda.

Tema arvates pani Siff lihtsalt hinnaga kõvasti puusse.

Siff kinnitas Ekspressile, et rahas pole küsimus. Tema lubatud hinnast ei tagane. Hoopis keskerakondlik linnavalitsus ajab kiusu ja pakub lepingut, mida ei saa täita.

Eestile on kombeks: anna Keskile raha

Keskerakond on alati toetanud vaeseid ja abituid. See on tõesti nii. Pensionärid saavad korra aastas 500 krooni. Kuid partei on toetanud palju rohkem suurettevõtjaid - Oliver Kruudat, Urmas Sõõrumaad, Toomas Annust ja teisi. Ainult Siffi ei ole Keskerakond peaaegu üldse toetanud.

Osa Keskerakonna tuumikust pole ilmselt andestanud Siffile, et ta kontrollis kunagi volikogus mõningaid hääli ja nood tegutsesid Keskerakonna vastu. Siit tekib kättemaksu motiiv.

"Siff on ihne ja ahne," märkis lisaks eravestluses Ekspressile üks Keskerakonna liidritest.

Viimati oli suurärimehel "hingenõrkus" tunamullu, kui tal soovitati tasuda ametlikult Keskerakonna kassasse 500 000 krooni, sest siis sujub samuti Koplis asuva Meeruse sadama aluse maa erastamine ilma suurema jamata. Nii ka läks.

Hiljem pole Siffi asjad enam ladusalt liikunud. Ta ei saanud luba erastada Toompea kõrval asuva staadioni alust maad ega ehitada kõrghooneid Stockmanni kaubamaja juurde ja Pelguranda.

Kopli liinidega tegelev abilinnapea Taavi Aas pole unustanud, kuidas Siff palkas mullu endale lobi tegema volikogu liikme Tõnis Bittmanni, kes ei valinud Siffi asja ajades sõnu. Muuhulgas nimetas ta Aasa kord "haigeks inimeseks".

Kopli liinide puhul hoiatas Bittmann juba suvel volikogus: "Kui selle konkursi võidab linnavalitsusele mittesõbralik firma, siis võib juhtuda niimoodi, et te hakkate lihtsalt torpedeerima. Ei saagi see firma, kes tegi kõige parema pakkumise, seda kinnistut endale."

Konkursi puhul kohtus Siff Põhja-Tallinna linnaosa vanema Vilja Savisaarega. Liinid on n-ö Vilja projekt. Nende kordategemine oleks naisele kõva trump, millega minna vastu järgmistele kohalikele valimistele.

Ekspressile on väidetud, et Siff lubas maksta Savisaarele asjade laabumisel teatud sponsorsumma, mis oleks läinud Vilja osana Keskerakonna valimisfondi. Summas veel kokku ei lepitud.

Vilja Savisaar ütles Ekspressile, et ei rääkinud Siffiga rahastamisest. "Aga kui Siff otsustab toetada... Siis peab erakonna juhtkond läbi arutama, kas võtta temalt toetus vas tu või mitte. Aga miks ka mitte."

Pärast selle loo mustandi läbilugemist märkis Savisaar: "Tegelikult ei ole see partei ja Siffi konflikt. Me oleksime käitunud iga teisega samamoodi nagu Siffiga. Siff lihtsalt arvab, et ta võib kõike saavutada ja oma tingimustel. Ükskord pani ta isegi tervele tänavale värava ette ja ütles, et seda tänavat pole olemas. Nii ei saa."

Rasked läbirääkimised

Tüüpilise ärimehena proovis Siff linnaga kaubelda. Tegi ettepaneku ehitada rohkem väärtuslikke merevaatega maju ning saada linna abiga oma kätte mõned jupid riigimaad, mis ulatuvad siiludena Kopli maatüki sisse.

Kui linna muinsuskaitsjad kuulsid, et Siff tahab plaanitud majade asendit muuta või koguni olemasolevaid maju ringi pöörata (levis ka selline jutt), hakkasid nad kahtlustama mingit alatut riugast ja palusid võtta liinide ala ajutise muinsuskaitse alla. Linnavalitsus lükkas selle idee tagasi, sest see oleks peatanud igasuguse uusarendamise.

Riigi maa otsustuskorras edasimüügist keeldus abilinnapea Aas samuti. Kui need maatükid kunagi isegi linna kätte satuvad, siis müüakse need uue konkursi kaudu. Ei mingeid äralubamisi enne seda.

Novembri lõpus teatas Aas: "Kahtlane, kas Siff on tõsiseltvõetav partner," ning hakkas rääkima konkursi tühistamise võimalusest.

Siffile tegid üllatuse ka Vilja Savisaare alluvad. Põhja-Tallinna linnaosa valitsus hakkas liinide elanikega sõlmima uusi üürilepinguid, samal ajal kui ettevõtja peab elanikud sealt peagi välja kolima. Ärimehe advokaat Maria Mägi palus kohtu kaudu sellise tegevuse katkestamist, kuna olukord üürnike osas ei tohi muutuda võrreldes sellega, mis oli pakkumiste tegemise ajal.

Linnaosa valitsus väidab, et kõik konkursil osalenud teadsid, et liinidel elab 109 peret. Nende arv jääb samaks. Lihtsalt kõigil polnud seni üürilepingut.

"Ma peaksin olema loll, kui paneksin sinna uusi elanikke ja tekitaksin takistusi," ütles Savisaar Ekspressile. "Mind huvitab, et liinidel hakkaksid asjad liikuma." 

Kruuda oli valmis maksma Siffist rohkem

Enampakkumise ettevalmistamisel arutati linnavalitsuses, kas eraldada liinide tarbeks mingi kogus sotsiaalkortereid või anda võitjale eraldi maatükk koos sotsiaalmaja projektiga.

See tekitas kõlaka, et sotsiaalmaja variant läinuks käiku Kruuda võidu puhul, sest tema kuulub Keskerakonna kuldsponsorite sekka ja võinuks anda liinide arendamisel tööd näiteks parteijuhi Edgar Savisaare pojale ja/või finantsjuhi Ain Seppiku poegadele, kes tegelevad samuti kinnisvaraga.

Kruuda pakkumises sisaldus tõesti punkt, et kui linn koostab ise detailplaneeringu ja korraldab elanike ümberkolimise, siis maksab ta 222 miljonit krooni ehk isegi rohkem kui Siff. Aga seda pakkumist ei võetud arvesse, sest konkursil ei tohtinud tingimusi esitada. Ainus kriteerium oli hinnasumma.

Advokaat Maria Mägi sõnul tema kliendile sotsiaalmaja varianti ei pakutud.

Kruusmägi elamumajandusametist väidab aga, et ka Siff saanuks sotsiaalmaja asjus linnalt abi küsida. Konkursi tingimused lubanuks seda.

Aga Siff hakkas hoopis norima ja linnaga kohut käima.

Samal ajal on Kruuda andnud vaikselt mõista, et on seniajani mängus sees ja tahab liine arendada. Häda on vaid selles, et enampakkumise ti ngimused ei luba isegi Siffi ärakukkumisel talle lepingut lihtsalt üle anda, vaid linn peab korraldama uue oksjoni. 

Varahommikune kohtumine linnapeaga

Mingil hetkel sai Siffi leer signaali, et kokkuleppest Vilja Savisaarega ei piisa, neil tasub kokku saada linnapea Jüri Ratasega. Linnapea kohtus suurärimehega ühel hommikul kell pool kaheksa: ükski teine aeg ei sobinud.

Siff ütles, et ta ei saa täita linna pakutud lepingutingimusi. Need on seadusevastased. Lepingu kohaselt peab Siffi firma koostama liinide alale detailplaneeringu. Kuid Põhja-Tallinnas ei ole kehtestatud üldplaneeringut ja sellisel juhul ei saa erafirma detailplaneeringut tellida.

Ratas kortsutas kulmu. Ütles, et Kopli liinid on üks tema viiest tähtsamast projektist ja kuigi ta selle üksikasjadega kursis ei ole, lubab ta isiklikult hoolitseda, et kõik saaks tehtud nii nagu kord ja kohus.

Siff pakkus välja lahenduse: linnaosa (Vilja Savisaar) korraldab ise detailplaneeringu, Siff maksab aga selle kinni. Siis on kõik korras, kellegi huvid pole kahjustatud ja kõik toimub linna kontrolli all. "Sellisel juhul lükkuks kogu projekti algatamine edasi ainul ühe kuu, mitte aastate võrra," väitis ärimees.

Pärast seda kohtumist teatas Aas avalikult, et Siffiga saab siiski äri teha.

Telefonikõnes Siffile lubas Ratas, et võtab linnavalitsuse kokku ja viib asja 28. jaanuariks volikogu ette. Kuid ta ei teinud seda. Ei helistanud ka enam tagasi, nagu lubas.

Vilja Savisaar: tahan aidata

Ärimehe jutt ajab Taavi Aasa naerma. Ta ütleb, et linnaosadest on üldplaneering vastu võetud vaid Mustamäel. Kas see tähendab, et mujal Tallinnas ei saa erafirmad üldse detailplaneeringuid tellida?

Ka abilinnapea Kalev Kallo nimetas linnavalitsuse pressikonverentsil Siffi väiteid "pehmelt väljendades diletantlikuks".

Vahetult enne aastavahetust hoiatas Aas kirjalikult Siffi, et kui mees 3. jaanuariks 211 miljonit krooni ära ei maksa, võib linn enampakkumise tühistada.

Maria Mägi pöördus kohtusse, kes peatas tehingud Kopli liinidega.

Aas palus seepeale linna juristidel uurida, kuidas kohtumäärust tühistada.

Mis edasi saab, ei tea keegi.

Vilja Savisaar tunnistab oma nõutust. Ta on teinud liinidest oma hingeasja.

Ta on kinnitanud elanikele, et need ei pea seal veel üht talve üle elama ja kütet varuma. Nüüd ähvardab kõik uppi lennata. "Olen valmis Siffiga koostööd tegema. Saaksin ma vaid aru, mida ta täpselt tahab," ütleb Savisaar. "Ma olen huvitatud, et projekt liiguks. Saaksin vaid aidata."

Advokaat Maria Mägi ütleb seepeale: "Kahjuks on linn keeldunud abist, mida ainult linn saab anda ja peab andma: tagama enampakkumise täidetavuse."

Kopli liinide enampakkumise tulemused

pakkuja

peremees

hind, kr

Primos Kinnisvara

Endel Siff

211 000 000

Kalev Real Estate

Oliver Kruuda

132 000 000

Barnaby

Urmas Sõõrumaa

111 150 000

Morrison Invest

Margus Valdes

10 100 119

Arco Investeeringud

Arti Arakas jt

813 714

Merko Ehitus*

Toomas Annus

115 000 000

Balti Haldus**

Margus Valdes

20 000 119

* ei vastanud konkursi tingimustele, sest ei sisaldanud nõusolekut hoonestusõiguse seadmise lepingu sõlmimiseks kehtestatud tingimusel

** ei vastanud konkursi tingimustele, sest pakkumisel puudus voilitatud isiku allkiri

allikas: Tallinna Elamumajandusamet

Endel Siffi soovid ja seisukohad

  • 211 miljonit krooni Kopli liinide eest on läbiarvestatud hind.
  • Linn võiks lubada muuta eskiisiga ettenähtud majade asendit ja suurendada korruste arvu. See lubab tõsta ehitusmahtu.
  • Ehitada rohkem merevaatega kortereid.
  • Põhja-Tallinn lõpetagu liinidel uute üürilepingute sõlmimine, sest Siff peab need peagi katkestama.
  • Kuna Põhja-Tallinnal puudub üldplaneering, siis ei tohi eraettevõtja detailplaneeringut tellida. Küll aga võib seda teha linnaosa valitsus Siffi firma rahastamisel. Selline asjade käik vajab volikogu otsust.
  • Mis saab liine läbivast raudteest? Eskiisi kohaselt asub osa maju raudtee ohutustsoonis.

 

Linnajuhtide soovid ja seisukohad

  • Siff tegi tõenäoliselt vea ja hindas liine liiga kalliks.
  • Ärimees peab lähtuma etteantud eskiisist.
  • Uusi üürilepinguid ei sõlmita, tegemist on juba olemasolevatele elanikele paberite tagantjärgi vormistamisega.
  • Detailplaneeringu tegemiseks piisab asjaolust, et linnal on üldplaneering.
  • Siff peab tasuma linnale 211 miljonit krooni või ta jääb liinidest ilma.
  • Põhja-Tallinnas likvideeritakse järkjärgult kaubasadamad, mis võimaldab likvideerida raudteed.