Kauaaegne Rahvaliidu peasekretär Lea ­Kiivit puhkes maadevahetuse kohtuistungil nutma. Ta pidi andma seletusi, miks ta elas Merko omaniku Toomas Annuse lähikondsetele kuuluvas korteris tasuta.

Sotside peasekretär Randel Länts käis kaitsepolitseis (kapo) ülekuulamisel seoses Vene tippametnike viisakeeldude lekkimisega Postimehe veergudele. Peagi pärast seda loobus Länts peasekretäri ametikohast.

Res Publica poliitiline sekretär Kaur ­Hanson istub koguni trellide taga. Ta ­kannab kümneaastast vanglakaristust pedofiilia pärast.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal tõrjus hiljuti süüdistusi, et ta ­küsis raudtee riigistamise eest ameeriklastelt miljon eurot.

Nüüd väidab üks väliseestlasest prügiärimees, et reformikad kandivad keskkonnaraha. ­Kantimine käivat Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu, mille nõukogu liige ­Evelin Oras on Michali elukaaslane.

Toobal ei tea ülekuulamisel midagi

Eesti suurematest parteidest võis vaid Keskerakond rõõmustada, et nende peasekretär Priit Toobal ei ole kriminaalsete teemadega silma paistnud. 27aastane Toobal ei ole avalikkuses üldse millegagi silma paistnud.

Eesti Ekspressi käsutuses olevatest dokumentidest selgub, et ka Keskerakonna peasekretäriga on kurvad lood. Tegemist on Ivo Parbuse kriminaalasja seni avalikustamata materjalidega.

2008. aastal pidas Toobal detailplaneeringute alaseid kõnelusi ärimehega, keda tuntakse “Doktori” hüüdnime all. Ühtlasi andis Toobal mehele Kesknädala pangaarve numbri, kuhu peagi ilmuski 300 000 krooni.

Tallinna linnavalitsusele spetsialiseerunud prokurör Kadri Väling peab annetust pistiseks. Raha pidi lihtsustama “Doktori” detailplaneeringute heakskiitmist.

Näiteks oli “Doktoril” suur mure hotell Olümpia lähedal Kaupmehe tänaval, kuhu ta tahtis ehitada seitsmekorruselist kortermaja. Paraku pidas muinsuskaitse hoonet liiga suureks. Arhitektid aga kartsid, et majamürakas varjutab lähedase lasteaia eest päikese. Kuni linna muinsuskaitsejuht ­Boris Dubovik ja peaarhitekt Endrik Mänd üllatuslikult järele andsid.

Kapos toimunud ülekuulamisel eitas Toobal mis tahes seost “Doktori” murede lahenemisega. Ta ilmutas seejuures märkimisväärset talenti või oli mõne kogenuma erakonnakaaslase poolt hästi treenitud.

Ülekuulaja: “Kas teie olete kuidagi oma erakondliku tegevuse kaudu seotud detailplaneeringute menetlusega?”

Toobal: “Ei ole kuidagi seotud.”

Ülekuulaja: “Kuidas olete seotud Kaupmehe tänava kinnistute detailplaneeringuga?”

Toobal: “Ma ei tea isegi, kus see tänav asub.”

Prokuratuur ei pidanud võimalikuks esitada Toobalile kahtlustust pistise vahendamises. Küll aga sai “Doktor” kahtluse pistise andmises.

Ilvese autojuht vana kuriteokaaslane

“Doktori” õige nimi on Peeter Palusaar. Mehe hüüdnimi viib 90. aastate Tartusse, kus tema punt tegi raha nutikate kindlustuspettustega. Tuttavate mäletamist mööda käis “Doktor” kogu aeg ringi, taskuarvuti käes, ja arvutas.

Üheks noore Palusaare kuriteokaaslaseks oli Vadim Šamrai. Sama mees, kes töötas presidendikampaania ajal Toomas ­Hendrik ­Ilvese autojuhina ja istub praegu vangis 33 miljoni kroonise maksupettuse pärast.

Praeguse pistisesüüdistuse põhiliseks tõendiks on Palusaare enda arvutist läbiotsimisel avastatud kirjavahetus Toobaliga. Kas sellest aga piisab?

Kriminaalasjaga kursis olevate inimeste arvates olid Palusaarel üpris head võimalused tõestada, et tema pole Kesknädalale sentigi andnud. Annetuse tegi hoopis tema keskerakondlasest isa, kel pole poja äridega pistmist.

Uskumatu, aga Palusaar keeras oma võimaluse ise nässu. Ta ei ilmunud mõne nädala eest toimunud kohtu eelistungile. Kohtunik Merle Parts helistas talle isiklikult ja küsis: “Kus te olete?”

Palusaar ütles, et Otepääl suusatamas. See oli vale ja Palusaar jäi kohe vahele. Ta viibis hoopis Indias.

Oma printsipiaalsuse poolest tuntud Parts ei jätnud valetamist niisama, vaid käskis mehel kohe kohtusse tulla.

Palusaar ennast näole ei andnud ja Parts kuulutas ta tagaotsitavaks. See on esimene kord, kui kapo otsib taga mõne partei rahastajat.

Võib-olla tõesti ei ole Eestis võimalik ühelgi erakonnal olla korraga edukas ja korruptsioonivaba. Aga sel juhul peaksid poliitikud leidma rahastajaid, kes ei jäta oma arvutisse asitõendeid, ega muuda asjade seisu rohmaka pakkuminekuga veelgi halvemaks.

Priit Toobalil on, mille üle mõelda.

1.

KelleltPriit Toobal
Millal
26. august 2008
Kellele
Peeter Palusaar

Tere Peeter!

Palun saada mulle need objektid, millest täna rääkisime.

Lugupidamisega

Priit Toobal

Keskerakonna peasekretär

2. Kellelt Peeter Palusaar
Millal 26. august 2008
Kellele Priit Toobal

Tere, Priit,

? Kaupmehe 17/19 DP, mille joonise Sulle jätsin.

? Vahetus Adamsoni 10 (Westholmi spordihoone ja algklasside maja jaoks) versus Sakala 14.

? Kentmanni 28/30 DP, tellijaks Hansakinnisvar a, teostajaks K-Projekt.

? Estonia pst-Sakala tn nurga DP, samad firmad teevad.

? Saani tn 2 maadevahetus linn-riik (Hansakinnisvara krunt asub Kofkini juba ehitatava Grand II hotelli kõrval, projekt valmis, aga ei saa vahetet pisikest siilu maad linn riigiga...)

Alati happy andma lisaselgitusi.

Parimat, Peeter.

3. Kellelt Priit Toobal
Millal 27. august 2008
Kellele Peeter Palusaar

Tere!

Kas oleks võimalik homme kell 11 kohtuda minu ja Elmar Sepaga?

Priit

4. Kellelt Peeter Palusaar
Millal 27. august 2008
Kellele Priit Toobal

Ok, leppisime juba tel. teel kokku volikogu juures
homme kell 11. See on jõus?

Parimat, Peeter

5. Kellelt Priit Toobal
Millal 27. august 2008
Kellele Peeter Palusaar
Tere!
Jah, see on jõus.
Priit

6. Kellelt Priit Toobal
Millal 15. september 2008
Kellele Peeter Palusaar
221022261402
SA Jüri Vilmsi Sihtkapital

16. septembril maksab Peeter Palusaar oma isa Enno Palusaare panga­arvetele Swedbankis ja Sampo Pangas 300 000 krooni. Samal päeval kantakse see summa edasi Kesknädala pangakontole.

7. Kellelt
Peeter Palusaar
Millal
16. september 2008
Kellele
Priit Toobal

Asi peaks meie poolt korras olema, vaadake üle, eks saame ehk
laupäeval Kadriorus kohtudes üle rääkida.

Parimat, Peeter

8. Kellelt
Peeter Palusaar
Millal
31. oktoober 2008
Kellele
Priit Toobal

Tere, Priit

Kaupmehe DP on 04. nov kell 16 kesklinna maakomisjonis ja 11. nov kell 16 kesklinna halduskogus. Asjad ikka liiguvad nagu
kokku lepitud või – palun teata?

Parimat, Peeter

9. Kellelt
Peeter Palusaar
Millal
2. detsember 2008
Kellele
Priit Toobal
Mis sai asjaomaste isikutega rääkimisest (E.S, K.J)?
Parimat, Peeter

Kes on E.S ja K.J?

Millest pidi Kesk­erakonna peasekretär nendega rääkima? Kaitsepolitsei poolt kriminaalasja toimikusse süüdistuse asitõendina lisatud Peeter Palusaare ja Priit Toobali kirja­vahetus katkeb kõige põnevamas kohas.

Priit Toobal