Õieti ei tea Keskerakond ise ka, kas menusaatejuht Peeter Võsa (41) juba on nende Rakvere linnapeakandidaat või pole, sest Keskerakonna peasekretär ja kohalikud parteijuhid Rakverest annavad sellest täiesti vastukäivaid selgitusi.


Peasekretär Priit Toobal kinnitas telefoniusutluses valju ja selge häälega, et Peeter Võsa on Keskerakonna linnapeakandidaat 2009. aasta kohalikel valimistel Rakvere linnas, ning kandideerib partei nimekirjas ka Rakvere volikogusse - ehkki kõik pole veel lõplikult paberil vormistatud.


Kohapealt kõlab muu jutt



Keskerakonna Rakvere linna osakonna esimees Marek Leemets rääkis aga Ekspressile ettevaatlikumalt hoopis seda, et Võsa on ainult üks võimalik kandidaat ning osakond pole määranud isegi kuupäeva selle koosoleku toimumiseks, millel linnapeakandidaati kinnitada.


“Otsime ka teisi variante,” sõnas Leemets.


Kohalik parteiosakond on just see koht, kus otsus ametlikult sünnib, kui sünnib.


Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna esimees Vinni vallavanem Toomas ­Väinaste ütles, et Võsa ei ole senini Rakvere elanik ning enne tema Rakveresse kolimist ei saagi valimistel kandideerimisest rääkida.


Väinaste sõnul on Keskerakonna Rakvere osakond arutanud linnapeakandidaadi küsimust seni ühel korral – detsembrikuus toimunud koosolekul. “Igaühel on võimalik kandidaati esitada. Osakond arutab selle läbi. Ta ei saa enne väita, et on linnapeakandidaat.”


Kui Ekspress viitas peasekretär Toobali seisukohale, et Võsa juba on Keskerakonna linnapeakandidaat Rakveres, hoidus Väinaste edasises jutus selle postulaadiga vastuollu minemast.


“Võib küll ka nii väita, et ta on siin üks kandidaat. Kui näiteks on kaks kandidaati, siis Võsa on neist jah, üks,” rääkis Väinaste.


Keskerakonna juhatuse liige Peeter Võsa ise keeldus Ekspressi küsimustele vastamast.

“Hoidku siis linnavõim alt!”


Hoolimata Keskerakonna Rakvere osakonnas veel tänaseni tegemata otsusest linnapeakandidaadi kohta, esitles Võsa end parteilehes kandidaadina juba oktoobrikuus.


Võsa sõnumiga Keskerakonna väljaannet Rakvere Teataja jagati tuhandete kaupa tasuta linnaelanike postkastidesse. Siiani on ilmunud kaks numbrit ning peasekretär Toobali sõnul tuleb võib-olla ka kolmas.


“Tahate, ma tulen teile linnapeaks?” esitab Peeter Võsa väljaande esiküljel küsimuse, mida ei saa kaksipidi mõista.


“Ma pistan sõrme otse probleemide keskele ja teen neile tuule alla. Mina olen uus nägu ja uus tegu, kuid samas teile kõigile teada ja tuntud. Ja usaldusväärne. Suhtlemiseni!”


Kui kohalik ajaleht Virumaa Teataja üritas seepeale Võsaga suhelda ja linnapeaks pürgija usutlust saada, vastas Võsa erakonna pressiesindaja kaudu e-posti teel esitatud kümnest küsimusest vaid viiele.


“Võsa avaldus linnapeaks kandideerimisest oligi tehtud selleks, et saada meedia tähelepanu,” arvab Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe.


Teda paneb mõnevõrra imestama, et Keskerakond loobus pooliku vastamisega võimalusest oma kandidaati pikemalt tutvustada. Samal ajal tõi partei maakonnalinnas tasuta lehe üllitamise põhjendus eks just asjaolu, et nende sõnum ei pääsevat kohalikus meedias esile.


Keskerakonna eelmine Rakvere linnapea ­Toomas Varek ütles Ekspressile, et on Võsaga küll ühe korra Rakveres kandideerimise asjus kohtunud, kuid nüüd oleks vaja edasi minna.


Otsustamiseks on Võsal kindlasti vaja tulla kohaliku osakonna inimeste ette.


Miks aga partei peasekretär esitleb Peeter Võsa linnapeakandidaadina juba kui sündinud fakti, seda Toomas Varek oma sõnul ei tea.


Selle kohta, et Võsa esitles erakonna rahastatud väljaandes end linnapeakandidaadina juba oktoobris, kuigi kohalikud erakondlased pole saatejuhti senini heaks kiitnud, oli Toomas Vareki kommentaar: “See on nii, nagu poliitikas ikka asjad käivad.”


Varek ütles Ekspressile, et tema Rakvere linnapeaks enam uuesti ei pürgi. Ta ei soovinud öelda, kas isiklikult toetab Võsa või mitte, kuna selle kommenteerimine oleks “spekulatsioon”.


Peeter Võsa on Eesti hetkel kõige menukama telesaate, Kanal2 “Võsareporteri” saatejuht. Ta kuulus varem IRLi, ent astus enne 2007. aasta Riigikogu valimisi Keskerakonda ning kandideeris parlamenti Tartu- ja Jõgevamaal.


Võsa sai umbes 3700 häält, ent Riigikokku pääsemiseks jäi tal mõnikümmend häält puudu.

Küll aga valisid keskerakondlased ta partei juhatuse üheks liikmeks suurema häältearvuga kui näiteks partei raudvara Heimar Lenk või endine siseminister Kalle Laanet.


Peasekretär Priit Toobali sõnul osaleb Võsa juhatuse koosolekutel korrapäraselt, olles puudunud töö tõttu vaid paaril korral.


Võsal on korduvalt olnud pahandusi politseiga avalikus kohas purjusoleku ja käitumise pärast.


Juuni lõpus Jõhvi linnas toimunud vahejuhtumi pärast avaldas Võsa erakonna levitatud avalduses “sügavat kahetsust” ning peasekretäri sõnul pidi augustikuus leidma erakonna juhatuses aset arutelu, kas Võsa üldse saab juhatuse liikme kohal jätkata. Nüüd leiab peasekretär, et selline arutelu ei saa toimuda enne kui kohus on juhtumi kohta otsuse teinud.


Keskerakonna peasekretär Priit Toobali sõnul pole parteis linnapeakandidaatide valiku kohta üldkehtivaid reegleid.  “Iga kohalik osakond otsustab selle iseseisvalt.”
Kes on linnapea­kandidaat?

Kuna Eestis ei vali rahvas omavalitsusjuhte, on linnapeakandidaadil üksnes poliitiline tähendus. Tegelikult võib valimiste eel end linnapeakandidaadina esitleda kes iganes, ning sellel sammul pole õiguslikke tagajärgi.

Juriidiliselt siduvana selguvad linnapeade ja vallavanemate kandidaadid alles uutes volikogudes.

Näide Rakvere linna põhimäärusest: “Linnapea kandidaadi võib üles seada volikogu liige. Kandideerimiseks peab olema kandidaadi
nõusolek.”