Talvekuurortide võrdlus

Andorra

Plussid: Modernsed ja mugavad tõstukid, head hotellid, piisavalt lund ja päikesepaistet, üsna odavad hinnad, tasemel spaad ja termaalveekeskused.

Miinused: Palju liiklusummikuid teedel, külasid läbib tiheda liiklusega peatänav ja arstiabi pole alati kindlustusega tagatud.

Austria

Plussid: Stiilsed alpikülad, hästi tähistatud ja hooldatud rajad, arusaadavad rajakaar­did, moodsad ja kiired tõstukid, mõistlik hinna ja kvaliteedi suhe, hea teenindus  ning parim after-ski.

Miinused: Kaheinimesetubades on tihti ainult abieluvoodi, ühissaunakultuur on paljudele harjumatu ning tipphooajal on keskused sageli ülerahvastatud. Mayrhofenis näiteks küsitakse majutuse eest kevadvaheajal tavapärasest kõrgemat hinda.

Prantsusmaa

Plussid: Võimsad mäed, suured keskused ja palju pikki radu, suured kõrguste vahed, pikk talvehooaeg ning lumelauduritele palju võimalusi. Kolme Oru piirkonnas on radade võrgustik suurepärane. Majutus tasub tõstuki juurde valida, siis on lastega peatuspaigas käimine väga mõnus. Märtsis lumega veel probleeme pole ja valdav on päikeseline ilm. Kui rajad lähevadki madalamale, muutudes õhtuks pisut pehmeks, siis hommikuks on kõik jälle korralikult hooldatud. Kohalejõudmiseks tasub osta soodsad lennupiletid Genfi ning sealt edasi liinibussiga (pisut üle 100 euro edasi-tagasi) pääseb enamikku suurematesse alpiküladesse. Muidugi võib mugavuse mõttes ka auto rentida, kuigi alpikülas pole selle järele erilist vajadust, sest nii tõstuk, pood kui ka pubi asuvad enamasti väikese jalutuskäigu kaugusel.

Miinused: Kuigi Prantsusmaal on paljudes keskustes mäepiletil peresoodustus, teeb kohalesõit reisi sellegipoolest kallimaks. Reisibürood muidugi pakuvad ka alpidesse viimase hetke paketireise ja hea  õnne korral saab siin soodsa puhkuse veeta. Miinuseks on veel radade raskepärane tähistus, vanemat tüüpi tõstukeid on palju, hinnatase on keskmisest kõrgem, teenindus tihti ainult prantsuskeelne ja after-ski on pehmelt öeldes tagasihoidlik.

Itaalia

Plussid: võimsad mäed ja vaated, pikk talve­hooaeg, mõistlik hinnatase ja palju uuemat tüüpi tõstukeid. Dolomiitides ja Val Rendenas on märtsi keskel veel väga mõnus. Milano lennujaamast on sinna umbes 200 km sõita. Koolivaheajal kehtib paljudes Madonna di Campiglio piirkonna hotellides pakkumine, millega majutuse ostjad saavad tasuta kaasa 6päevase suusapassi.

Valgardenas on koolivaheajal Kids Week, kus alla 8aastastele on väga suured soodustused ja ka kuni 12aastastele majutuses, suusarendis ja mäepilte soetamisel tuntav hinnaalandus.

Miinused: Hotellide tase on üsna kõikuv.

Skandinaavia

Skandinaavias on lumi kindlustatud, aga kohalesõit võtab rohkem aega. Turvalisus ja mugavus on garanteeritud.

Mägedes puhates peab igal juhul arvestama suurte kõrgusvahedega. Esimestel päevadel tasub valida madalamal asuvad laskumisnõlvad, et organism jõuaks aklimatiseeruda. Päike on mägedes väga intensiivne isegi pilves ilmaga ning tugeva kaitsefaktoriga päikesekreemi ja -prillide kasutamine on vajalik.

Majutus

Enamik majutusi on laupäevast laupäevani.

Mitmes Alpi suusakuurordis ametlik majutusasutuste klassifikatsioon puudub. Hotellide ja korterite toad on tunduvalt väiksemad kui rannakuurortides. Alpi hotellides ei panda rõhku luksusele, pigem pööratakse tähelepanu omanäolisele sisustusele ja sõbralikule teenindusele.

Pansionaat (põhiliselt Austrias ja Itaalias) on ühe pere majandatav võõrastemaja tüüpi majutusasutus. Kodused alpistiilis majad, kus on eri suuruse ja mugavusega toad. Majas on hommikusöögiruum, vahel ka saun. Tubades ei pruugi olla pesemisvahendeid.

Apartementhotell: majutus korterites või hotellitubades. Vahel pakutakse hommikusööki ja muid hotelliteenuseid.

Korterelamu (enam levinud Prantsusmaal ja Itaalias): korterid on tavaliselt eraomanduses, seega võib viimistluse ja heakorra tase erineda. Saabumisel nõutakse teinekord tagatisraha (100–300 eurot korteri kohta sularahas või krediitkaardiga).

Apartement on köögi või köök-toa ning ühe või mitme magamistoaga korter. Köögi­varustuse hulka kuuluvad pliit, külmkapp ja toidunõud. Nõudepesumasinat, mikrolaineahju ega televiisorit ei pruugi alati sees olla. Korterites on toad eri suuruse ja mugavusega. Magamistoad võivad olla kolme või enama voodiga, nariga ja läbikäidavad. Küsige alati täpset apartemendi kirjeldust, siis ei ole saabumisel üllatusi. Loteriimajutusega reisil selgub hotelli või apartemendi nimi vahetult enne väljalendu.   

Hea teada

Kaheksapäevase paketireisi hind algab 8500 kroonist, sisaldades lennupiletit ja majutust. Lisaks tuleb osta 2000–3500kroonine mäepilet.