Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse ning Eesti Goethe-Seltsi esimene baltisaksa sümpoosion „Mässu mudelid“ toimus aastal 2001 ning oli pühendatud J. M. R. Lenzi 250. ja K. J. Petersoni 200. sünniaastapäevale. Toetuti uudsele geokultuurilisele vaatekohale, mille järgi Baltikumi varasemad saksa-, eesti- ja lätikeelsed kirjasõnad olid kõik mitmekeelse baltisaksa kirjanduse osad. Esimest korda vaadeldi rahvusvahelisel foorumil rööbiti Balti ruumi eesti- ja saksakeelset kirjandust. Vaatlus põhjustas ägedaid dispuute, aga leidis kajastamist ka suuremates saksa päevalehtedes.

Saksa ülikoolides arendatav kirjandusteadus lähtub enamasti põhimõttest: kõik saksakeelne on saksa kirjandus. Kirjanduse geokultuurilised määratlejad jäetakse lihtsuse mõttes mängust välja, seda ka ideoloogilistel põhjustel, mis on Saksamaal ikka veel tingitud Teise maailmasõja järgsetest tabudest. Initsiatiiv sedalaadi uuringuteks saab tulla vaid Eestist.

Keyserlingide-sümpoosioni juhtmõtteks on pagulaselamus: kokkukuuluvus oma koduste maastike, inimeste ja mentaliteediga avastatakse alles kodunt kaugel, kokkupuutes tundmatuga. Teadlikuks baltlaseks saadakse võõrsil.

Üritusele eelnesid publikatsioonid ajakirjades Tuna (nr. 2) ja Akadeemia (nr. 9). Ürituse programmi vaata: www.utkk.ee