Kolm prognoosi
  • Hindade tõus sõltub pigem ehitusmaterjalide ja ehitushindade tõusust, mitte enam nii väga kinnisvara pakkumiste defitsiidist.
  • Kindlasti hakatakse hindama kvaliteeti ja omanäolisemaid projekte.
  • Asukoht on ja jääb oluliseks teguriks hinnatõusu ja müügiedu arvestamisel.

Müügiperioodid turul, kus ostuhullus on taandumas ja pakkumiste arv suur
Andmed põhinevad kolleegide arvamustel ja kogemustel, võrdleme veel stabiliseerumata (Eesti ja Läti) ning väljakujunenud (Soome) turgu.

- Tüüpkorteritel – kuni 4 kuud (langeval turul isegi enam, kui hind ei ole paigas)
Odavama hinnaklassiga ja üldjuhul “mägedel” asuvad sarnase planeeringu ja sama tüüpi välimusega majades asuvad korterid, mida ostavad sageli just odavama eluaseme soovijad. Praegu võib nende realiseerimise aeg olla veelgi pikem. Sama seis Lätis ja Soomes.

- Mittetüüpkorteritel – kuni 6 kuud
Üldjuhul kesk- ja südalinna korterid. Kuigi praegu on nende nõudlus suur, muutuvad nende alternatiiviks uued kortermajad kesklinnas ja kesklinna äärealadel ning ridamajad linnast natuke väljaspool.
Sama olukord Lätis ja Soomes.

- Eksklusiivsetel korteritel – 6–12 kuud
Üldjuhul vanalinnas või südalinnas asuv korter, mis on kordumatu, millesarnaseid ei ehitata enam juurde ja mille väärtusi on siiani hinnanud kõrgelt välismaalased ning jõukamad eestimaalased.
Lätis ja Soomes arvatakse müügiperioodiks 3–6 kuud, eeldusel, et hind vastab kvaliteedile ja pakkumise muule omapärale.

- Kuni 6 miljonit maksvatel majadel – kuni 12 kuud
Praegu suur nõudlus ning hetkel on müügiperioodid lühemad, aga lähima aasta jooksul saab ilmselt nõudlus rahuldatud ja algab tavapärane müügiperiood.
Lätis kuni aasta, Soomes vaid kuni 4 kuud, aga seal on need majad üldiselt kõrgema elatustaseme tõttu suhteliselt odavamad.

- Üle 6 miljoni maksvatel majadel – kuni 18 kuud
Tegemist on eksklusiivsemate majade ja kallimate asukohtadega. Ostjaskond on kitsam, kuna tavainimese majanduslik seis sellist ostu ei võimalda. Üle 15 miljoni krooni maksvatel majadel on müügiperioodi üldse raske prognoosida. Riias kuni 12 kuud. Soomes vaid 2–4 kuud. Kvaliteet on äärmiselt oluline – kui see on heal tasemel, ei ole müügiga muret.

- Kuni 1,5 miljonit maksvatel elamumaadel – sõltub aastaajast, kuni 5 kuud
Selles hinnaklassis on tegemist nn rahvamaja maa hinnaklassiga ja nõudlus suur. Praegu on tegemist enamasti nn endiste põllumaadega, kuhu rajatud kommunikatsioonid, teed ja valgustus.
Soomes ja Lätis 2–6 kuud.

- Üle 2,5 miljoni maksvatel elamumaadel – sõltub aastaajast, kuni 12 kuud
Tegu on eksklusiivsemate maadega ja kallimate asukohtadega – mere ääres, metsa sees, linna lähedal jne.
Soomes ja Lätis 2–6 kuud.

- Uute korterelamute müügiperiood – ehitusperiood + kuni 4 kuud
Arvan, et see oleks täiesti normaalne müügiaeg, ega imestaks, kui see veniks suuremahuliste korterelamute või kruntide arendusprojektide puhul, kui müügiühikuid on palju, isegi pikemaks. Inimestel on siiski soov enne ostu näha peale paberil oleva projekti ka maja enda välimust, et tekiks üldisem tunne oma tulevasest kodust. Lätis ja Soomes – korterelamute arenduste puhul pidavat sõltuma asukohast, aga üldiselt saab kõik müüdud ehituse jooksul või siis kõige rohkem 3 kuud pärast ehituse lõppemist.