Global Estoniani 2002. aastal ilmunud kuues number avaldas ajaloolase Hannes Walteri kirjutatud artikli Teise maailmasõja aegsest Eesti Leegionist pealkirjaga "Poliitiliselt ebakorrektsed, kuid ikkagi kangelased".

Tegemist on ajaloolise ülevaatega Saksa Waffen-SSi kuulunud Eesti väeosast, mis on illustreeritud fotograaf Donald Koppeli paljude fotodega.

Viido Polikarpus peab Tallinnas välisministeeriumi kõrval asuvat restorani Eesti Maja, mis ei jää kaugele ka USA saatkonnast. DeThomas ja teisedki saatkonna diplomaadid einestasid korduvalt Polikarpuse juures, kes on USA kodanik ning kuulus 2002. aastal ka Eesti-USA kaubanduskoja juhatusse.

Ühel korral pärast uue numbri ilmumist kinkis Polikarpus Walteri artikliga ajakirja ka Ühendriikide saadikule.

Mis edasi sai, on neli aastat hiljem keeruline täpselt taastada, kuid igal juhul suursaadik DeThomast enam Eesti Majas söömas ei nähtud. Polikarpus kuulis hiljem, et ajakiri "poliitiliselt ebakorrektse" artikliga jõudnud välja kaitsepolitseisse.

"Ma olin pettunud, sest Ameerikas on pressivabadus väga olulisel kohal. Kui USA saadik viib ühe ameeriklase välja antava lehe politseisse, siis see on ikka väga kummaline. Kuid arvan, et see oli tema isiklik probleem. Teadsin juba siis, et Kapo midagi ei teinud, ning selle üle olin uhke."

USA saatkonna pressiatašee Eric A. Johnson vastab Ekspressi küsimusele nelja aasta eest toimunu kohta: "Me ei saa teha oletusi varasemate diplomaatiliste vestluste kohta, mis võisid, aga ei pruukinud aset leida."

Kaitsepolitsei komissar Henno Kuurmann kinnitab, et Kapos ühtki jälge 2002. aastal Global Estoniani artikli kohta avalduse esitamisest pole. Kõnelnud toona ametis olnud töötajatega, ei meenu Kuurmanni sõnul neist kellelegi isegi mitteametlikku suhtlust selle loo teemal USA saatkonnaga.

"Kui vaadata seda artiklit, siis kriminaalõigusega siin midagi tegemist ei ole," lisab Kuurmann. "Jutt on ajaloost. Vaenu õhutamist siin pole, isegi sellist aruteluobjekti ei saa leida."

Polikarpus ütleb, et temaga keegi ei USA saatkonnast ega Kapost avaldatud materjali küsimuses ühendust ei võtnud. Kuid selle põhjal, mida ta kuulis, solvus mees niivõrd, et lahkus 2002. aasta sügisel USA-Eesti kaubanduskojast ega ole naasnud senini.

Polikarpust, kes ütleb, et ta on Ameerika patrioot ja teenis Vietnami sõja ajal mitu aastat USA sõjaväes, üllatab veidi ka USA praeguse suursaadiku Aldona Wosi eemalejäämine Kumu avamisürituselt põhjusel, et sellel osales Ühendriikides ametlikult natsikollaborandiks peetav eestlane Harry Männil.

"Kui USAs pole inimest kohtus süüdi mõistetud, ei või seal ükski öelda, et ta on süüdi. Näiteks ei saa öelda, et Michael Jackson on süüdi, kuigi kõik teavad, et ta magas lastega ühes voodis. Ma ei ütle, et Männil on mingi aumees, aga kui Eesti võimud on otsuse teinud, siis peaks seda ka austama. Vastasel korral on tegu topeltstandarditega."

Paarituhandese tiraažiga Global Estoniani õnnestus Polikarpusel pärast õnnetut kuuendat numbrit välja anda veel korra. Paljud ostjad olid enne olnud riigiasutused, kes jagasid ingliskeelset trükist oma külalistele. "Mitmes kohas öeldi mulle: ei saa osta."

Tänavu kevadel üritab ta siiski üllitada järjekordse numbri.