1Partner Kinnisvara konsultant Ville Värk näeb Tallinna eramuturul rahunemise märke. Ehkki müügiaktiivsus on endiselt suur, seisab mitmete objektide müük liiga kõrgele kerkinud hindade tõttu. Kinnisvaraturgu jahutavad Euribori tõus ning pankade konservatiivsem laenupoliitika. See toob kaasa ka uute arendusprojektide hulga vähenemise. Nii eramu- kui ka korteriturul hindavad ostjad üha enam hoonete ehituskvaliteeti ja kogu projekti terviklikkust.

Uus Maa kinnisvarabüroo kinnisvaraanalüütik Annika Jakobson ütleb, et Tallinna korteriturul pole lähema poole aasta jooksul drastilisi muudatusi oodata. Erinevate pindade hinnavahe kasvab. Magalakorterid hinnad püsivad peaaegu muutumatuna, kesklinna korterite hind kerkib kümnendiku ning Kadriorus valitseb endiselt korterite defitsiit. Senisest atraktiivsemaks kujuneb korterite üüriturg, üürid kerkivad lähiajal veel kümnendiku. Jakobson soovitabki uutes korterelamutes kortereid kokku ostnud inimestel neid pigem üürida kui proovida kiiresti müüa.

Suvituspindade poolelt kirjeldab LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing puhkuseosakute taassündi: inimesed soetavad neid Eesti populaarsetesse suvituspiirkondadesse üha enam. Inimesed soetavad nädalalõpukodusid peamiselt Pärnusse ja Kuressaarde, kuid viimasel ajal üha enam ka Otepääle.

Arco Vara Kinnisvarabüroo Saare- ja Läänemaa osakonna juhataja Priit Kuusk annab ülevaate Saaremaa ja Haapsalu suvituspindade turust. Saaremaa vanade talumajade hinnad on kasvanud hüppeliselt, kerkinud on ka hoonestamata maade hind. Läänemaal lähevad kaubaks eelkõige mereäärsed kauni loodusega ehitusvõimalusega kinnistud ning merest kaugemal asuvad vaba maja või selle säilmetega krundid.

ERI Kinnisvara Narva esinduse juhataja Aivo Peterson vaatleb Ida-Virumaa üha populaarsemaks muutuvaid suvituspiirkondi. Kalleimas piirkonnas, Narva-Jõesuus näitavad kõik märgid, et see kant muutub taas nii eestlaste kui ka välismaalaste seas populaarseks puhke- ja suvituskohaks. Suurim Narva-Jõesuu probleem on arenduseks sobiliku maa vähesus ja selle kõrge hind. Peipsi piirkond koos Kurtna järvestikuga on odavam, kuid see piirkond jääb linnadest üsna kaugele, probleeme on ka turvalisuse ja kommunikatsioonide puudumisega. Toila-Ontika piirkonna arengutempo üha kasvab, samuti on siin paigas hinna ja pakutava suhe. Ala miinuseks on Narva-Jõesuust jahedam merevesi.

ERI Lõuna-Eesti Kinnisvara nooremmaakler Helena Peiker ja projektijuht Maili Vinn kirjutavad, et Lõuna-Eesti populaarsemad suvituspindade turud on kallis Otepää ja selle ümbrus ning madalamate hindadega Võrumaa ja Võrtsjärve ümbrus. Otepääl on suvituspindade pakkumisi napilt, viimastel aastatel on sealsed hinnad kahekordistunud ning ostjad ja müüjad väärtustavad üha enam kaugemal asuvaid looduskauneid kohti. Nii hindavadki puhkajad üha rohkem Rõuge ja Haanja piirkondi, kus pakkumised odavamad, valik suurem, ümbruses kaunis loodus ja privaatsus tagatud. Ka Võrtsjärve kallastel on suvituskohtade valik lai ning hinnatase sõbralik.

Uus Maa Kinnisvarabüroo välismaa kinnisvara spetsialist Mark Shein annab ülevaate Hispaania ja Kreeka suvituspindade hetkeseisust, nii kallist ja eksklusiivsest Päikeserannikust kui ka eestlasele vastuvõetavama hinnatasemega Costa Blancast ning Kreeka saartest ja Chalkidiki poolsaarest.

Atesteeritud maakler, ERI Elamispindade Kinnisvara tegevjuht ja Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja aseesimees Mart Saa annab põhjaliku ülevaate sellest, kuidas muutunud turuolukord mõjutab kinnisvara müügiperioode. Kinnisvaraturg Eestis stabiliseerub ja kiirete ostude-müükide aeg on ümber saanud, leiab ta.

Nõuanderubriigis selgitab Uus Maa Kinnisvarabüroo äärelinna maakleri assistent Ave Klaser, miks on kinnisvara müües kasulik sõlmida ainuesindusleping, Arco Vara Kinnisvarabüroo jurist Liina Lintrop avab kinnisasja pärimise üksikasju ning Hansabank Marketsi makroanalüütik soovitab laenajatel lähtuda mõõdukalt pessimistlikest tulevikuootustest - see aitab ära hoida ootamatusi, mis võivad kaasneda majanduskasvu aeglustumisega.