Reede

Kell 4.45 võtab ministeeriumi auto Raivo Palmaru kodust peale ja viib ta koos nõunikuga Tallinna lennujaama kella 6.05 Helsingi lennukile. Tehnilise probleemi tõttu tema lennuk ei välju, kuid minister mahub siiski ühe teise Helsingisse suunduva lennuki peale.

Kell 8.40 peaks Helsingi lennujaamast väljuma lennuk Marienhamni Ahvenamaal. Lend lükkub edasi, jälle tehnilistel põhjustel.

Minister on ühe päeva jooksul kaks korda lennukist maha jäänud ja istub lennujaamas.

Helistab ministeeriumi pressitöötaja ja ütleb, et muinsuskaitse nõukogu on saatnud välja pressiteate Turisti poe kohta. Mitte neile ministeeriumisse, vaid otse ajakirjandusele.

Minister Palmaru mobiiltelefoni tuleb tekstisõnum, mis ütleb: “ETV24 tegi muinsuskaitse nõukogu otsusest uudise. Kadi Alatalu on Ahvenamaal.”

“Ma ei ütle, kes sõnumi saatis, aga ma tõlgendasin, et uudise oli teinud Kadi Alatalu. Mis oli viga,” ütleb Palmaru tagantjärele.

Jälle helistab Palmarule ministeeriumi pressitöötaja ja ütleb, et Eesti Raadio ajakirjanik tahab temalt kommentaari. “No hea küll, ma räägin,” lubab Palmaru.

Kell 10 helistab raadioajakirjanik Meelis Kompus. Palmaru ütleb tagantjärele, et ta ei andnud intervjuud, vaid jagas taustateadmisi. “Noormees ajas segi muinsuskaitseameti ja muinsuskaitse nõukogu. Selgitasin talle, aga ütlesin, et ma ei anna intervjuud. Mul polnud õrna aimugi, et ta salvestab. Ma polnud muinsuskaitse pöörudmist näinud ega tahtnud seda kommenteerida.”

Kell 12 kõlab Eesti Raadio uudistes intervjuu, mille sisu on lühidalt selline, et minister tahab Tallinnas Stockmanni lähistel asuva endise Turisti poe kultuuriväärtuste nimekirjast kustutada. Muinsuskaitse nõukogu arvab, et maja on ajaloolise tähtsusega ja seda ei tohi lammutada.

Intervjuu käigus ütleb Palmaru, et tema arvates teeb Turisti poe ümber kära “Aktuaalse kaamera” ajakirjanik Kadi Alatalu, kelle tütart Riin Alatalu ta ei kinnitanud muinsuskaitseameti peadirektoriks.

“Lugu ilmus sellepärast, et tema tütar on muinsuskaitseameti peadirektori kohusetäitja, keda ma direktoriks ei kinnitanud. Üks inimene elab välja oma solvumisi, et teda peadirektoriks ei kinnitatud,” ütles Palmaru raadios.

“Ma pole idioot, et hakkan otse-eetris arutama, kes on kelle tuttav. Ajakirjanik salvestas salaja,” ütleb Palmaru.


Intervjuu toon ei viita pehmusele ja on üsna agressiivne. Jutuajamise käigus Palmaru ägestub.

Intervjuud kuulis ministeeriumi pressitöötaja.

13.00 helistab Palmaru ringhäälingunõukogu esimehele Andres Jõesaarele ja räägib, mis on juhtunud. Ringhäälingunõukogu juhib Eesti Televisiooni ja Eesti Raadiot ning koosneb peamiselt poliitikutest.

14.00 helistab Andres Jõesaar Eesti Raadio uudistetoimetuse juhile Hanno Tombergile ja soovib, et talle saadetaks lint musta materjaliga.

“Jõesaar uuris, et ega tegemist ei ole eksitusega. Ta ise ei olnud lugu kuulnud,” ütleb Tomberg.

15.00 helistab Jõesaar Palmarule ja ütleb, et lint on olemas.

18.00 on eetris Eesti Raadio uudised, kus tuleb intervjuu Raivo Palmaruga taas esitusele. Välja on lõigatud Kadi Alatalu ja tema tütart Riin Alatalu käsitlev lõik.

“Alatalu teema ei olnud selle uudise võtmeküsimus,” põhjendab uudistejuht Tomberg loo kärpimist.

Laupäev

Kohe hommikul läheb Palmaru ministeeriumi ja helistab Eesti Raadio juhatuse esimehele Margus Allikmaale.

Terve hommiku on raadio tehnilised töötajad otsinud arvutisüsteemi mälust intervjuu musta materjali juppi. Tänapäeval töödeldakse raadiolugusid arvutis ja ajakirjanik oli oma musta materjali maha kustutanud.

Must materjal on oluline, sest siis peaks seal olema ka koht, kus ajakirjanik end tutvustab ja selgitab helistamise põhjuseid. Samuti peaks olema kuulda, kuidas Palmaru ütleb, et vestlus on ajakirjanikule vaid taustateadmiseks. Säilinud jupil seda selgesõnaliselt öeldud pole.

Allikmaa ja Palmaru lepivad kokku, et asjaolude selgitamiseks oleks mõistlikum rääkida uudistejuhi Tombergiga.

Uudistejuht Hanno Tomberg helistab minister Raivo Palmarule ja nad lepivad kokku kohtumise esmaspäeval.

Veel helistab Palmaru Eesti Televisiooni juhatuse esimehele Ainar Ruussaarele, sest raadioajakirjanik oli pressiteate üles korjanud Eesti Televisiooni internetilehelt ETV24. Ruussaar ei tea asjast midagi, sest on puhkusel Armeenias.

Esmaspäev

Kultuuriministeeriumis saavad ministri kabinetis kokku uudistepealik Tomberg ja minister Palmaru. Minister selgitab, et tema ei käsitlenud ajakirjaniku küsimusi intervjuuna ja ta oli valesti informeeritud ETV24 uudisnupu sünniloost.

“ Ta oli kuidagi nõutu ja soovis teada, kuidas me edasi toimime,” kommenteerib Tomberg kohtumist.

Päeva lõpuks saadab Tomberg e-kirja, milles kaitseb ajakirjanikku, kuid on vajadusel nõus vabandama.

Samuti saadab ringhäälingunõukogu esimees Andres Jõesaar e-kirja Palmarule, milles ütleb, et tema arusaamist mööda on raadio valmis vabandama ja ehk tõesti oli tegemist taustaintervjuuga.

Reede

Asi võtab ametliku käigu. Raadio juht Margus Allikmaa kirjutab kirja Palmarule. “Kuna Palmaru mulle iga päev vähemalt korra helistas, tahtsin selle loo lõpetada ja saatsin suhteliselt konkreetse kirja,” ütleb Allikmaa.

Raadiost saadetud kirja toon on enesekindel ja süüd omaks ei võeta.

Jääb ainult ajakirjaniku sõna ministri sõna vastu. “Meil pole küll mingit põhjust meie ajakirjaniku sõnades kahelda,” ütleb Eesti Raadio juht Margus Allikmaa.

Helistav minister

Kultuuriminister Raivo Palmaru armastab oma eelkäijatest sagedamini riigi raadio ja televisiooni ning ka teiste ajakirjandusväljaannete juhtidele helistada, et avaldada oma arvamust. “Ajakirjandus on minu kompetents, mul on poliitilise kommunikatsiooni teoorias doktorikraad,” ütleb Palmaru.

Poliitikuna on Palmaru kahetises olukorras. Riiklik raadio ja televisioon alluvad kultuuriministeeriumile ja ministril võib olla ebamugav kuulata või vaadata enda kohta käivat kriitilist materjali, mille on valmistanud tema “alluvad”. Samas on maksumaksjal õigus oma raha eest saada sõltumatut informatsiooni.

Andres Kuusk,
Aktuaalse Kaamera
peatoimetaja

Kas minister Raivo Palmaru on isiklikult teile helistanud?

Ta on helistanud ühe loo pärast, kus tema hinnangul oli probleeme poliitilise tasakaalustatusega.

Kas Urmas Paet helistas teile kultuuriministrina?

(Mõtleb väga pikalt) Ei.

Kas Signe Kivi on teile helistanud ministrina?

Ei.

Ainar Ruussaar,
Eesti Televisiooni juhatuse esimees

Teiega on juhtunud ebatavaline lugu – endine alluv on nüüd minister.

(Naerab nakatavalt) On jah. Me saame temaga hästi läbi. Ta on ka valitsuskabinetis ainuke inimene, kes tervitab mind “Tere, Ruu”.

Kas ta helistab teile, et nõu anda või arvamusi avaldada?

Ta helistab mõnikord, et arutada “Aktuaalse kaamera” uudisteteemade valiku üle, et miks üks või teine teema leiab kajastamist. Samas, teda võib mõista, sest ta on ju endine ajakirjanik! Väga tundliku sotsiaalse närviga ja ma julgen öelda, et ajakirjanikuks ikkagi sünnitakse. See on nagu KGB – sellest ei lahkuta kunagi.

Sulev Valner,
Eesti Raadio programmijuht

Kas Raivo Palmaru on teile helistanud Eesti Raadio programmi puudutavates küsimustes?

Ei, minule ei ole helistanud. Soovitan küsida Allikmaa (Eesti Raadio juhatuse esimees – toim.) käest. Kui midagi on olnud, siis minu ülesanne on juhtkonnas leebelt meelde tuletada, et meil on mingid põhimõtted.

Margus Allikmaa,
Eesti Raadio juhatuse esimees

Meil on praegu ametis selline minister, kes armastab toimetustesse helistada ja oma arvamust avaldada. Kas ta teile on helistanud?

(Muigab) Ei kommenteeri.

Tarmu Tammerk,
Pressinõukogu esimees

Kui ta ei taha saada tsensori kuvandit, peaks kultuuriminister riigiringhäälingu sisu jooksvast kommenteerimisest kauge kaarega mööda käima. Iga tema etteheide omandab kohe “riikliku mõõtme”, ahendades niimoodi ETV ja ER ajakirjanike sõltumatust.