Ja sellest ei olekski midagi, kui laulus ei oleks sõnu: "Ukraina ja Krimm, Valgevene ja Moldova - see on minu maa [-], Kasahstan ja Kaukaasia ning Baltikum samuti - see on minu maa". Just need sõnad riivasid noorteühenduse Avatud Vabariik liidrit Jevgeni Krištafovitšit. Ning kui laul välja tuli, pöördus ta kohe Eesti venekeelsete raadiojaamade poole taotlusega "mitte levitada nimetatud teost ringhäälingus, sest see solvab Eesti rahvast ja propageerib Nõukogude Liidu taastamist".

Moskva linnavalitsejate heategevad kontserdid
Aga sel nädalal ei saabunud Eestisse mitte üksnes laul, vaid ka artist ise - kusjuures Moskva lahingute 66. aastapäevale pühendatud heategeva kontserditurnee raames, mis toimub Moskva linnavalitsuse toetusel. Kontsertide ülesanne on eelkõige sõjaveteranide materiaalne toetamine piletitulust.

Nädal enne seda, 27. novembril 2007, avaldas Jevgeni Krištafovitš oma kodulehel http://www.krishtafovitsh.ee/ avaliku kirja pealkirjaga "Naši-Venemaa ööbikule olgu Eestimaa uksed suletud!".

Läkitus algab nii: "Kutsun üles Vabariigi Valitsust takistama Eesti rahvast solvanud ja Nõukogude Liidu taastamist propageerinud Ühtse Venemaa partei ametliku laulja Oleg Gazmanovi kontsertide korraldamist Eestis. Moskva linnavalitsuse rahastamisel kavatseb Gazmanov anda 5. ja 6. detsembril kontserte Tallinnas ja Narvas, et avaldada toetust Eestis elavatele Vene kaasmaalastele ning meenutada Suure Isamaasõja sündmusi."

Ja lõpeb sõnadega: "Gazmanovi tuur Eesti Vabariigis kujutab endast turvariski ja tema kontserdiprogramm on solvav Eesti rahvale, kes on kannatanud Nõukogude okupatsiooni all. Seetõttu kutsun ma üles Vabariigi Valitsust ja siseministrit keelama Oleg Gazmanovi sisesõitu Eestisse."

Pöördumise keskel saab oma osa ka Savisaar: "Ühtne Venemaa on teatavasti Eesti Keskerakonna poliitilise koostöölepingu partner. Võib olla selles ongi põhjus, miks Tallinna linna­valitsus eraldas kauaoodatud Kremli ööbiku kontserdi jaoks munitsipaalomandis oleva Vene Kultuurikeskuse saali. Mõistagi ei imestaks, kui Edgar Savisaar hakkaks isiklikult esimeses reas kogu saaliga püsti seistes karjuma "Rossija, Rossija"."

Jevgeni Krištafovitš rõhutab, et antud tekst väljendab kodanik Krištafovitši, mitte aga Avatud Vabariigi kui organisatsiooni seisukohta, mille liige ta on. Kiri saadeti nii BNSile kui ka Eesti siseministeeriumile.

"Ma lootsin juhtida sellele Jüri Pihli tähelepanu. Lootsin, et Gazmanovit ei lubata riiki," kommenteerib Krištafovitš. "Ma ei ole nõus, et Eestis kõlab kommunistliku režiimi propaganda."
Esmaspäeva õhtul, pärast Lätis toimunud kontserdi lõppu selgitab Oleg Gazmanov telefoni teel olukorda. Selgub, et laulja on asjadest Eestis teadlik.

"Teate, ma arvan, et võib-olla on ta lihtsalt sellise huumorimeelega inimene. Tal on selline huumor," räägib Gazmanov. "Või siis jääb mulje, et keegi tahab endale kangesti propagandat teha. Oma laulus "Valmistatud NSV Liidus" loetlen ma mööd unud epohhi sümboleid. Ja ei anna nendele mingil juhul hinnangut. Vaadake, kui minu kontsert - nagu selles kirjas kinnitatakse - kujutab ohtu riigi julgeolekule, siis peab olema tegemist väga nõrga riigiga. Ei ole vaja õhkkonda mürgitada. Ma armastan vana Tallinna siiralt. Muide, mul on isegi laul muinasjutuliselt kaunist Tallinna linnast. Mul on selle kodaniku käitumise pärast kahju. Ja järjekordse spekulatsiooni pärast heategeva kontserdi ja sõjaväepensionäride teemal."
Laulja ametlik koduleht teatab, et see heategev kontsert ei ole Gazmanovi hea tahte esimene väljendus. Gazmanov on uimastivastase aktsiooni "Ära alusta" initsiaator ning UNICEFi (ÜRO lastefondi) hea tahte saadik Venemaal.

Samad korraldajad kes Bryan Adamsil
Gazmanovi kontsertide heategevuslikkus seisneb selles, et laulja esineb ilma honorarita. Esiteks võimaldab see hoida piletihinda maksimaal­selt madalal (antud juhul 120-180 krooni), teiseks aga läheb kontserditulu Teise maailmasõja veteranidele.

"See on Gazmanovi enda idee," ütleb Gazmanovi Eesti kontsertide korraldaja Zoja Goor. "Ja mis puudutab seda laulu, siis kinnitan teile, et tegemist on vaid laulja repertuaari kuuluva pala, mitte aga mingite poliitiliste jõudude huvide esindamisega. Ja mis puudutab seda, nagu saaksime me linnavalitsuselt mingit toetust, siis me ei ole nende poole isegi pöördunud. Me kasutame Vene Kultuurikeskust tavaliste renditingimuste alusel."

Möödunud kolmapäev oli Oleg Gazmanovi kontsertide korraldajatele askeldusterohke. Sest Gazmanoviga ühtaegu tõid nad Eestisse ka patsifist Bryan Adamsi.