Harjumatult kõrgete lagedega ülakorruse korteri kallale asusid rahvusvahelise dekoratsioonifirma shishi omanikud Taivo Piller ja Mart Haber. Shishi tegevust jälginu teab, et neil on silma uue ja elegantse peale, nad ei pelga kullakuma ega kristallisädelust ning nad ei kannata valehäbi all, kui asi puudutab kunstmaterjale. Samade põhimõtete järgi on kujundatud ka see korter.


Avarus, valgus ja disain

Paksu välisseina sisemine pool on punastest tellistest. See, kuigi omal ajal krohvitud olnud, on väga korralikult laotud ning otsustati paljaks jätta. Praegusesse elutuppa mahtus endistel aegadel viis ruumi (neli tuba ja koridor), praeguseks on neist saanud üks avar ruum. Tänu oma kõrgusele on sel vägagi head proportsioonid.

Kohe välisukse taga on väike esik, nagu vanasti kombeks, ja tuppa sisenedes võite otse lauda istuda. Ootel on pikk ja kitsas laud kümne “klaasist” Philippe Starcki louis-tooliga (Kartell – Inspira). Enne seda soovitan soengut kontrollida vasakut kätt seisvast trümoopeeglist, mis on täiesti ehe tükk ajalugu. Umbes samaaegne Toomkiriku lopsakates kartuššides vapp-epitaafidega, aga valmistatud ilmselt selle stiili südames, Prantsusmaal. On lausa tahtmine sellele austusest kummardus teha.


Köök on tähtsal kohal

Laua taga kõrgub köök, nagu baldahhiiniga loož, nagu lava, nagu altar. Selle kollaka tugevasüülise puiduga spoonitud tagasein kerkib lae alla ja pöördub “katuseks”, millesse on tipitud valgustid. Tänu vertikaal­setele valgustorudele lõikub tagasein tellisseinast visuaalselt lahti. Muide, proportsioneerimise ja valguslahenduse juures paluti appi ka eksimatu sisearhitekt Pille Lausmäe. Ootamatult selgub, et tagaseina sees peitub lausa täismõõdus kapp, sees koguni suureformaadilised taldrikud. Seda ei reeda küll pealtnäha miski, ometi on see nii. Tööpinna-saar on kõrge, ja nagu selgub, uskumatult mugav. Kubu puudumist seletab äratõmme, mis vajadusel pinnast välja kerkib. Muide, see pidi ülitõhus olema.


Tume põrand hoiab ruumi koos

Põrand on punakaspruunidest laudadest, seda Lääne-Aafrikast pärit puitu tuntakse mutenye nime all. Keset põrandat laiutavad kopsakad diivanid ja tugitoolid, ees vaip, mis on ilmselt Usbekistani käsitöö (1961), siia aga toodud Kasahstanist. (Vaiba päritolu ei pane teid imestama, kui teate, et shishil on Kasah­stanis filiaal …) Kaks kuubikut vaibal täidavad diivanilaua ülesandeid. Kesk lage, roseti keskelt ripub alla prantslaste kuulsa kristallifirma Baccarat lühter, mis on toodud Hollandist ja millel on vanust oma 150 aastat.

Erinevalt alles hiljaaegu kõrgpunkti ületanud peavoolust, mis vihkab detaili, siin majas dekoratiivsust ei kardeta. Näib siiski, et kõik esemed on siia sattunud ainuüksi seetõttu, et nad on valijate meelest vastupandamatud. Üldjuhul võib kujundajate eelistuse jagada kolmeks: esiteks ehe vana, teiseks hetketrend, ning kolmandaks uus, sageli kiiksuga interpretatsioon vanast.


Töö kodus kaasas

Kõigest on näha, et firmaomanikud toovad palju tööd koju kaasa. Õieti, et nad tõepoolest armastavad oma tööd. Kuusepuu on hooajaline, kuigi sisuliselt igavene, nagu shishi kaup ikka. Kuid – magamistoas laiutab laeni ulatuv jäme oliivipuu, elab ja hingab tohutus potis. Ka elutoas on keraamilistes hiigelpottides mitu kerakujulist puuvõra, lisaks paar tükki rõdul. Leidub teisigi dekoratiivvorme ja ka skulptuure (enamasti orientaalseid), mis on omanikke võlunud. Näiteks seisab duširuumis üliminimalistlikul kivist valamulaual antiikne hiina linnupuur.

Üheks vaatamisväärsuseks on valge pott­ahi. See on kohalik, kuid seisis vales kohas, praeguses mõttes keset tuba. Üks osavate kätega ja asjatundlik ahjumeister võttis selle lahti ja ehitas veenvalt nurgakaminaks ümber. Meistermehe sõnul on tegemist sajandialguse pottidega Riia tehasest.


Klaasist vesinurgake

Kamina kõrval on elutoa nurk eraldatud klaasist seintega ja selle sisemus on kujundatud duširuumiks. Ruumiosa lagi on alla lastud, pindade vahel on karniisivalgus, mis rõhutab ruumiosa erilisust. Väikesele pinnale on pühendatud disaineritähelepanu, loodud on ootamatult loominguline vormimäng – nišše ning õnarusi rätikute, korvide, masinate, taimede ja skulptuuride jaoks. Kui peaks vaja minema suuremat privaatsust, saab klaaside taga kokku tõmmata lamellkardinad.

Duširuumi taga kitsukeses vahekäigus on loodud koht lihtsale avatud garderoobile, mida ehib vastukaaluks art déco järele nostalgitsev nn Firenze stiilis peegelpindadega kummut. Lisaks esteetilisele on esemel ka puhtpraktiline väärtus: peegelpinnad paljundavad edukalt valgust – suhteliselt hämaras nurgas mõjub see lausa suurepäraselt.


Hubane raamatukogu

Elutoast avanevad kaunid valged kahe poolega tahveluksed (originaalid) klassikalises inglise stiilis kabinetti-raamatukogusse ning sealt samasugused edasi magamistuppa. Kabinetis on kogu vaba seinapind kaetud puidust raamaturiiulitega, nende vahele mahuvad sisuliselt vaid kolmes suunas avanevad uksed ja neljandas küljes aken.

Toolid interpreteerivad omal kombel antiiki. Üheks neist on hiljutine disainihitt, Moooi põlenud tool (Smoke Chair 2002, ­disain ­Maarten Baas), teised on reprod, mis värviti solidaarsuse mõttes samuti mustaks ning ka polsterdati mustaga. Samas laadis diivan vaatab nende poole magamistoa tagaseinast, läbi oliivipuu varju.


Epiloog oliivipuu ja vanniga

Magamistuba lisandus korterile hiljem ja on veidi erandlik. Põrand õnnestus ühendada peaaegu veatult. Kauni interjöörielemendina on vaheseinas kahe poolega tahveluks, see on tehtud täpselt originaali järgi, mis samas elutuppa tagasi viib. Isegi uksepõsed näevad välja kui ajaloolised.

Akna ees on lopsakad, tumedast taftilaadsest materjalist põnevafaktuurilised kardinad, nurgas seisab kuldsetel lõvijalgadel vann. “Töötav,” ütleb Taivo Piller. Hiina päritolu musta kivipead raamib kaarjas nišš tagaseinas, mille teostajaid omanik kiidab. Sumeda, soliidselt tasase ja täpselt õiges stiilis foonimuusikana ümbritseb tuba tapeet, mis esindab samuti elegantsi, hinnalisust ja väärikust. Ning ohtralt moes olevat dekadentsi.

Kvaliteet paistab siin nii materjalide kui ka teostuse tagant igal sammul. Samuti trenditeadlikkus, meeldigu see sõna või mitte.  MK


Anneliis Aunapuu
6 olulist

1    Elutuba oli varem jaotatud viieks ruumiks, praegu eraldab klaassein sellest vaid pesuruumi-nurga.
2    Magamistuba liideti korteriga hiljem…
3    … ning rajati pikk vaade läbi topelttahveluste.
4    Kõik sisse ehitatu on napp ja minimalistlik…
5    …lisandid aga ehedad või mängu-ajaloolised.
6    Avarus ja täpselt dimensioneeritud detailid lõõgastavad meeli.