Postitas x: juustuvaba on juba x-aeg. piima saan vaid piirata ehk ainult lapsele osta. nagu mu vanaonu ütles: "oh lapseke, su perel tuleks küll odavam viina kui piima osta praeguste hindade juures!" Ega ta väga ei eksinudki!

Postitas y: Igatahes ühinen. Kartuleid kodus on, varun kuivaineid ka. Ostan odavat saia 3.90 säästukast. Küllap hakkama saab. kavatsen nende päevade jooksul poodi jätta max paarsada krooni ja toita siiski ära oma 5liikmeline pere. Ausalt öeldes, kopp on ees küll!

Postitas Kägu: Nõus! Piima ma nagunii ei joo, juustunälg on, aga hind ON kõrge.

Postitas Närvid läbi: Piimast ja juustust küll loobuda ei kavatse, ega mingi paadialune ei ole, et süüa osta ei jõua.

Postitas mees33: Mina soovitan osta Euroopas valmistatud juustu, ise olen seda teinud juba pikalt, lisaks paremale maitsele/kvaliteedile ja valikule on ka hind enamvähem sama. Eesti tootjad jäävad pika ninaga, aga ise saate juustu ikkagi tarbida

* * *

Ekspress uuris, kuidas seletavad piimatoodete kallinemist valdkonnaga tegelevad ametnikud ja äritegelased.

"Jah, kui me vaid täpselt teaksime, miks on piimatoodete hinnad Eestis tõusnud," ütleb Ene Maadvere, põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna asejuhataja.

Lehmaomanik, piima pakendaja ning poepidaja näitavad näpuga üksteise peale - kõik nad on oma noosi suurendanud. Selguse saamiseks, mis piimatoodete hinnaga täpselt toimub, plaanib põllumajandusministeerium tellida uuringu konjunktuuriinstituudilt. Paari kuu pärast peaks see valmis saama.

Turu-uurijad näevad hinnatõusu põhjustena eri asjaolusid: nõudlus maailmaturul, palgad ja kütuse maksumus on tõusnud, põllumajandussektori laenukoormus on kasvanud. Aga miks ikkagi on Eestis piimatoodete hind Soomega samal tasemel? Palgad on ju Eestis madalamad, kütus odavam ja keskmine piima kokkuostuhind rohkem kui krooni võrra odavam.

"Tõesti huvitav," ütleb Maadvere põllumajandusministeeriumist.

Piima tootja-töötleja Tiit Niilo Nopri talust ütleb välja, et Eestis tahavad nii tootja kui kaupmees saada suuremat kasu. Seda ei võeta välja omanikutuluna, vaid investeeritakse firmasse. Areng on ülijõuline, vaja on laieneda. Mujal Euroopas on turg ja tööstused rohkem välja kujunenud. Eesti piimatarbija maksab kinni meie ettevõtjate julged unistused ja ka laiskuse.

Konjunktuuriinistituudi direktor Marje Josing arvab, et meie tööstus on vähetõhus. Seni on kulude suurenedes kohe tõstetud kauba hinda, nüüd aga on lagi käes ja peab hakkama vaatama, kust kokku hoida. Laias laastus võiks öelda, et ühe liitri pealt küsivad kõik kolm osapoolt (tootja, töötleja, müüja) kolm krooni rohkem. Kes aga riisub koore?

"Vaadates piimatööstuste kasumeid, on nemad võitjad," arvab Marje Josing.

Tere piimatööstuse juht Ülo Kivine pole sellega nõus: raha läheb vaja uute seadmete ostmiseks.

Piima villijaid kaitseb ka Tiit Niilo. Tema majapidamises on nii 250 lehmaga laut kui ka meierei ehk ta on nii piima tootja kui töötleja. "Meie näeme, mida teeb müüja pärast meilt kauba saamist - paneb hinda 15-25 protsenti otsa," ütleb Niilo.

Niilo tunnistab, et tõstis meierei toodangu hinda ja muidugi andsid ülikõrged toorpiima kokkuostuhinnad sügisel võimaluse vabamalt hingata.

Mullu sügisel tõusis piima hind maailmaturul ennekuulmatule tasemele. Midagi sellist pole juhtunud aastaid. Kõik piimapulber ja või on müüki läinud. Euroopas on isegi interventsioonivarud maha müüdud, sest sellist olukorda tuleb ära kasutada.

Nüüd, veebruaris on piimapulbri hind samal tasemel kui enne kosmilist hinnahüpet. Poes aga on piimatooted endiselt kallimad kui kunagi varem. Ainult tarbijad loodavad, et hind langeb. Isegi turuputkades on piimahind üle üheksa krooni liitrist. Tootjad-töötlejad ei taha hinna allalaskmisest midagi kuulda, küll lubab Tere piimatööstuse juht Ülo Kivine, et hind rohkem ei tõuse.

Kaupmehed aga vaikivad. Ekspress pöördus Selveri, Prisma ja Rimi poole. Kuigi neil oli kolm päeva aega, ei suutnud ükski poekett anda vastuseid piima hinna kujundamise teemal. Piinlik lugu.

Piimatoodete keskmised jaehinnad
Muutus (%) jaan 2007 / jaan 2008
Piim 2,5% kile 62%
Keefir 2,5% kile 28,30%
Hapukoor 20% 32,90%
Või 47,40%
Juust 35,30%

Allikas: konjunktuuriinstituut

Toorpiima kokkuostu hind ELi vanade liikmesriikide
keskmine 5,35 krooni
Eesti keskmine 5,16 krooni
Soome keskmine 6,72 krooni

Allikas: põllumajandusministeerium

Miks on piima hind tõusnud

  • Euroopa Liidu põllumajanduspoliitika on muutunud: selle asemel, et toetada põllumehi abirahaga, lastakse tarbijal maksta poes.
  • Et Euroopa Liit sekkub vähem põllumajandustoodete hindadesse, muudab see kokkuostuhinnad kõikuvamaks.
  • Enamik ehk 60 protsenti Eesti piimast veetakse riigist välja, seega mõjutab Euroopa piimatoodete hinda meie poodides.
  • Läinud aasta suvel ja sügisel tõusis maailmaturul piimapulbri ja või hind üle aastate rekordkõrgusele. Põllumehe toodang osteti ära lennult. Uus olukord mõjutas meie poodides piimapulbrist tehtud jäätise hinda.
  • Piimatööstused ütlevad, et varem nad lihtsalt maksid kilepakendis piimale peale. Nüüd, mil maailmas valitses mõnda aega piima defitsiit, pole enam selleks põhjust.
  • Teravilja ehk loomasööda hind on tõusnud. Söödavilja kilo hind on tõusnud 1.70-lt 3.40-le.
  • Tööjõupuudus on kergitanud palku nii põllumajanduses kui ka poekettide kassiiridel.
  • Et piima hind on tõusnud, on põllumeestel tekkinud lootus, et äril võib olla tulevikku ning nad on julgenud võtta pangast laenu uue tehnika ostmiseks ja äri laiendamiseks.