CIA jaganud neile täpseid juhtnööre, kuidas lagundada N Liitu ja moodustada Balti-Mustamere konföderatsioon. Hiljem on polkovnik Alksnis täpsustanud vaid seda, et kohtumine leidis aset ühes Poola linnas ning tüli tekkis Ukraina ja Leedu rahvaliikumiste esindajate vahel.

Eesti pressist on aga täiesti välja jäänud tõik, et kohe pärast polkovnik Alksnise resoluutset etteastet tuli kõnepulti Jevgeni Kogan. Ta esines Alksnise innuka kaitsjana ega olnud kitsi ka lisainformatsioooni andmisega, tõestamaks CIA sekkumist N Liidu siseasjadesse. Tõestusmaterjaliks valis ta 4. novembri "Sovetskaja Rossijas" tõlgitud loo ajalehest "Guardian" (26.september). Selles räägitakse , kuidas USA luuretalituste mahitusel töötav Rahvuslik Nõukogu Demokraatia Toetuseks finantseerib opositsiooniliikumisi N Liidus. Näiteks olevat see organisatsioon ostnud 40 tuhande USD eest tehnilist varustust Regioonidevahelisele saadikutegrupile jne.. Eriline huvi olevat organisatsioonil Ukraina separatistide vastu.

Kes viitsib mõjuka Inglise suurlehe "The Guardian" 26. septembri numbri läbi lapata, leiab üllatusena, et sellist lugu seal polegi! "Sovetskaja Rossija" väike kavalus sai seega Jevgeni Koganile saatuslikuks. Tegelikult on "Sovetskaja Rossija" selle loo tõlkinud New Yorgis ilmuvast lehekesest, mis kannab samuti nimetust "Gurdian". see on imeväikse tiraažiga kahtlane leht, millel ei ole tellijaid ega levivõrku. Lehte levitatakse ilmselt käest kätte. Ilmselt ei tea enamus newyorkalsi sellise lehe olamsolust midagi. Aga "Sovetskaja Rossija" leidis selle ometi üles! Jevgeni Koganil oli "Sovetskaja Rossijast" vajaliku artikli leidmine juba märlsa lihtsam. Kuid vaevalt keegi väikese pisivale eest Koganit noomima hakkab.

Thomas Müller

Eesti Ekspress 1990 detsember