Ära kiirusta!


Kõige olulisem asi, mida tuleks meeles pidada päevitamise juures on, et ega päike ei ole ju tegelikult kahjulik (v.a muidugi meditsiinilised vastunäidustused). Kahjulik on liigne päikesekiirgus ja sellest tingitud nahapõletused. Seega võta hoog maha ja harjuta oma nahka päikesega. Ka Rooma linna ei ehitatud ühe päevaga – liiatigi siis ilusat päevitust. Alusta kümne minuti kaupa päevas ja pikenda päikese käes viibimise aega vastavalt sellele, kuidas nahk harjub. Pigem ole päikese käes vähe kui liiga palju. Eriti peaksid seda soovitust meeles pidama blondid ja punapead.


Päikesevalgus versus päikesekuumus


Selleks, et saada pruuniks või saada osa päikesekiirguse kasulikkusest, ei ole ilmtingimata vaja piinelda ülipalava päikese käes. Palavus muudab meid uimaseks ja loiuks. Ei tea kedagi, kes oleks liigsest valgusest rabandust saanud – küll aga liigsest kuumusest. Parim temperatuur päevitamiseks on ca 18–26 °C. Kõik, mis üle selle, on puhas enesepiinamine.


Naha pruuniks saamisele ei anna liigne kuumus mitte mingit lisaväärtust. Küll aga mõjub see kehvasti meie tervisele. Püüa vältida ülipalavaid päevatunde või võta päikest natukene jahedamatel päevadel. Päevitamisel saadav pruun jume on täpselt samasugune!


Päikesekreemid


Selleks, et saada pruuniks, ei ole vaja kasutada SPFiga päikese-kreeme. Kui päiksekaitsekreem teeb vähegi seda, mida ta lubab, siis ennast kreemitades blokeerid sa ära kõik selle, mis tegelikult sinu nahale pruunistavalt mõjub. Kuna aga päike on ju nii mõnus ja pruuniks tahaks ju ka saada, siis vedeletakse päikese käes tunde ja tunde. Sõltuvalt nahatüübist ja muidugi ka päevitamise ajast öeldakse, et naha enda kaitsevõime on kuni 50 minutit, mitte rohkem. Selleks, et hommikust õhtuni päikese käes vedeleda ja pärast mitte seitset nahka maha koorida, lihtsalt peab ennast kreemitama ja natukenegi kaitsma.


Sellegipoolest ei paku ka parimatest parimad päikesekreemid kaitset sinu enda rumaluse eest, kui sa kõigele vaatamata päikese käes olemise ajaga üle pingutad.


Naha kaitsmine


Nagu on öeldud, siis naha pruuniks minemine on tegelikult naha kaitsereaktsioon. Teine kaitsereaktsioon liigse päikesekiirguse vastu on naha paksenemine. Nii nagu töömeeste käed on karedad ja krobelised, nii muutub päevitades paksemaks ka meie naha pealmine kiht. Naha pind muutub kuivaks ja kaotab elastsust. Parim viis seda vältida on mõõdukus päevitamisel! Kuiv nahk on selge märk sellest, et oled juba liiale läinud!


Ülepingutamine


Kahjuks on inimsugu niiviisi loodud, et me kipume elama printsiibi järgi – mida rohkem head asja, seda parem! See väljendub nii ülesöömises, ületreenimises, liigses pesemises kui ka liigses päevitamises. Kuna tõeline suvi Eestimaal kipubki kestma mitte rohkem kui kaks nädalat, siis on ju vaja kohe ja kiiresti pruuniks saada. Hambad ristis lebavad tõelised fännid päiksetõusust kuni loojanguni rannas ja kindlasti on meil kõigil tutvusringkonnas päevitajaid, kelle jutu järgi ei hakka päike ju pealegi, kui t a nahka ära ei põleta. Seepärast valige omale allpooltoodud abivahenditest sobivaim ning püüdke vaatamata nendele ikkagi ka mitte päikesega liialdada!


Pikemaks päevitamiseks

  • Avon Bronze päevitusõli 250 ml (129.–)

  • Avon Bronze päevitust kiirendav kreem beeta-karoteeniga 200 ml (129.–)

  • Nivea Sun päevituspiim lastele SPF 50+ 200 ml (195.–)

  • Phytomer Hyra Continue SPF 8 niisutav ja päevitust ühtlustav kaitsekreem 125 ml (498.–)

  • Dr. Hauschka veekindel päikesesprei SPF 15 on tugevalt niisutava toimega (290.–)

  • Nivea Sun DNAge SPF 30 vananemisvastane päiksekreem näole, dekolteele ja kätele 50 ml (169.–)

  • Shiseido Very High Sun Protection Lotion SPF 50+ 100 ml (536.–)

  • Sothys SPF 8 sädelev geelja tekstuuriga päevitust intensiivistav kaitsekreem. Kasutamine 15 minutit enne päevitamist, 30 minutit pärast päevitamise alustamist, edasi iga kahe tunni tagant 150 ml (485.–)

  • Collistar Supertanning SPF 6 niisutav ja kaitsev kuivõli kiireks päevitamiseks 200 ml (344.–)

  • Sothys Age Defying Tinted Care SPF 10 niisutav ja tooniv jumestuskreem, mis ühtlustab, silub ja kaitseb nahka enneaegse vananemise eest 50 ml (485.–)
Pärast päevitamist

  • Sothys Repairing Age-defying Face Care päevitusjärgne näokreem, mis niisutab, rahustab, taastab ning tõstab naha kaitsevõimet võitluseks fotovananemisega 50 ml (485.–)

  • Clarins After Sun Ultra Hydrating Moisturizer intensiivne hooldus liigsest päevitamisest tingitud naha kuivuse vastu 200 ml (430.–)
  • Clarins After Sun Replenishing care näole ja dekolteepiirkonnale 50 ml (605.–)
  • Dr Hauschka After Sun Lotion pikendab päikesejumet ja sobib ka tundlikule nahale 100 ml (185.–)
  • Nivea Sun päevitusjärgne ihupiim õrnalt isepruunistavate koostisosadega 200 ml (106.–)
  • Clarins SOS Sunburn Sooter sheavõi ja taimeekstraktidega efektiivne päikesepõletuste leevendaja kogu perele 40 ml (605.–)
  • Oriflame After Sun päevitusjärgne sädelev kehaemulsioon 200 ml (89.–)
Nendele, kes põhimõtteliselt ei päevita

  • Sothys Face and Body rikkalikult nahka niisutav isepruunistav kreem 150 ml (415.–)
  • Guerlain Terracotta Sunless isepruunistajate koostises on kasutatud vedelat kulda ehk täiesti looduslikku argaanipähkliõli, mis on nahal märkimisväärse vananemisvastase toimega. Neli erinevat: sprei, geel, emulsioon ja palsam 150 ml (740.–)